Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική παθολογία των κατώτερων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επηρεάζει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, παραμορφώνοντάς τους, ξεφλουδίζοντας και μειώνοντας το αρχικό τους ύψος. Η ανάπτυξη της νόσου χωρίς την απαραίτητη θεραπεία είναι γεμάτη επικίνδυνες επιπλοκές που οδηγούν σε μειωμένη κινητικότητα.

Πόνος στην πλάτη με οστεοχονδρωσία

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εκδηλώσεις της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί όχι μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά και σε νέους 30-35 ετών.

Επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης

Εάν η παθολογία του κατώτερου τμήματος των σπονδύλων δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε τα συμπτώματα θα εξαπλωθούν σε ολόκληρο το σώμα. Πρόκειται για δυσλειτουργίες του ουρογεννητικού συστήματος, πόνο στα νεφρά, κατακράτηση ούρων και γενική κακουχία, συχνά χωρίς λόγο.

Συχνά η παρουσία σημείων οσφυονίας και ενός συμπτώματος όπως η φλεγμονή του ισχιακού νεύρου. Αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν περαιτέρω την κίνηση και καθιστούν τον ασθενή αβοήθητο.

Αιτίες οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Αυτή η ασθένεια της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται λόγω συνεχών φορτίων και όσο πιο συχνές και έντονες είναι, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση οστεοχόνδρωσης. Οι ασθενείς που είναι υπέρβαροι και οι εργαζόμενοι των οποίων η καθημερινή εργασία περιλαμβάνει την ανύψωση και τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης είναι η λανθασμένη στάση του σώματος που οφείλεται στην καθιστή θέση κατά τη διάρκεια της εργασίας ή λόγω των φυσικών δομικών χαρακτηριστικών της σπονδυλικής στήλης. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον καθιστικό ανθυγιεινό τρόπο ζωής και τις ακατάλληλες κινήσεις. Ως αποτέλεσμα, τα ακατάλληλα κατανεμημένα φορτία γίνονται ώθηση για την ανάπτυξη ασθενειών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Οι τραυματισμοί έχουν επίσης μεγάλη σημασία, γι' αυτό συνιστάται στους αθλητές να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.

Σε ορισμένους ασθενείς, η παθολογία εμφανίζεται λόγω φλεγμονωδών ασθενειών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων. Άρα η νόσος του Bechterew και η ρευματοειδής αρθρίτιδα θεωρούνται πιθανές αιτίες οστεοχονδρωσίας στο μέλλον.

Εκτός από αυτές τις απαιτήσεις, ο κατάλογος των αιτιών της νόσου περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:

 • Ακατάλληλος ύπνος και ανάπαυση.
 • ανθυγιεινή διατροφή?
 • Τακτικό στρες;
 • μεταβολικές διαταραχές?
 • Γενετική προδιάθεση, αδύναμη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
 • Η πορώδης δομή των ιστών της σπονδυλικής στήλης.

Σημάδια οστεοχονδρωσίας στην οσφυϊκή περιοχή

Τα κύρια συμπτώματα αυτής της παθολογίας είναι ο τακτικός πόνος και η επιδείνωση της γενικής κατάστασης. Ο πιο δυνατός πόνος εμφανίζεται αυθόρμητα, με ξαφνικές κινήσεις, σωματική καταπόνηση, αλλά μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικός στην ηρεμία. Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στην οσφυϊκή περιοχή, καθώς και στο άνω μέρος της πλάτης και στους γλουτούς. Ο έντονος πόνος σε μεταγενέστερα στάδια μπορεί επίσης να ενοχλήσει τον ασθενή όταν βήχει ή φταρνίζεται, καθώς και ελάχιστη σωματική δραστηριότητα που δεν καταπονεί τη σπονδυλική στήλη. Λόγω σοβαρής ενόχλησης, η κινητικότητα περιορίζεται, οι κινήσεις γίνονται περιορισμένες και ανασφαλείς. Κλίσεις, στροφές και αλλαγές θέσης δίνονται στον ασθενή με μεγάλη δυσκολία.

Εκτός από τον πόνο, η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται ως σύμπτωμα εγγενές σε πολλές ασθένειες - ψυχικές διαταραχές. Ο ασθενής γίνεται ευερέθιστος, αποσύρεται, εμφανίζεται αϋπνία, με αποτέλεσμα να γίνεται αισθητή μια έντονη κατάρρευση.

Χωρίς την απαραίτητη θεραπεία στην κλινική, η οστεοχόνδρωση μπορεί να αλυσοδένει τον ασθενή στο κρεβάτι, στερώντας του την ευκαιρία να υπηρετήσει τον εαυτό του και να ζήσει μια ακόμα πιο φυσιολογική ζωή.

Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς στους οποίους ο πόνος εμφανίζεται μόνο πολύ καιρό μετά την έναρξη της νόσου. Συχνά έχουν δισκοκήλες, κήλες, σπονδυλολίσθηση, που δεν μπορούσαν να υποψιαστούν λόγω της απουσίας σημαντικής ενόχλησης.

Παραδοσιακή θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας

Από όταν άρχισε να αναπτύσσεται η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η θεραπεία εξαρτάται άμεσα.

Η οστεοχόνδρωση, ειδικά η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, περιλαμβάνει την απόρριψη βαρέων φορτίων, αλλά όχι την πλήρη ανάπαυση. Δεδομένου ότι το μυϊκό πλαίσιο είναι το αξιοσημείωτο στήριγμα της σπονδυλικής στήλης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωσή της ώστε να ευθυγραμμιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η στάση.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Μασάζ;
 • Τέντωμα;
 • Χειροκίνητη θεραπεία;
 • Η πορεία της θεραπευτικής σωματικής καλλιέργειας.

Μειονεκτήματα των παραδοσιακών μεθόδων

Αυτή η ασθένεια δεν επιδέχεται πάντα μη χειρουργική θεραπεία. Σε τέτοιες καταστάσεις, η ανάπτυξη μεσοσπονδυλικής κήλης που απαιτεί χειρουργική επέμβαση είναι πολύ πιθανή.

Στη σύγχρονη ιατρική, η δισκεκτομή χρησιμοποιείται πιο συχνά από άλλες - μια χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου που έχει υποστεί βλάβη από μια ασθένεια, η οποία είναι πιο αποτελεσματική στην οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως ενδοσκοπικά.

Οστεοπαθητική διάγνωση οστεοχονδρωσίας

Για να κάνει μια διάγνωση, ο οστεοπαθητικός χρησιμοποιεί διάφορες επιλογές εξέτασης:

 • παθητική και ενεργητική δοκιμή.
 • Δοκιμή "έντασης προσώπου".
 • δοκιμή εφελκυσμού;
 • δοκιμές αξονικού φορτίου.
 • Τεστ κρανιοιερού ρυθμού.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διάγνωσης, ο ασθενής υποβάλλεται σε λεπτομερή ολοκληρωμένη εξέταση της ευκαμψίας και της ελαστικότητας των σπονδύλων και των ιστών που τους συνδέουν, καθώς και του βαθμού της βλάβης τους. Τα πιο αδύναμα σημεία της σπονδυλικής στήλης είναι εκτεθειμένα.

Παράλληλα, εάν το στάδιο της νόσου είναι τέτοιο που μπορεί να την προκαλέσει, ο οστεοπαθητικός εντοπίζει αποκλίσεις στη θέση των εσωτερικών οργάνων και αλλαγή στο μέγεθός τους.

Η μελέτη βοηθά στην εύρεση έντασης στους ιστούς των μυών που παρεμβαίνουν στην κανονική τους εργασία. Κατά τη διάγνωση, ο γιατρός μαθαίνει και για τον βαθμό διαγραφής των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Οστεοπάθεια στην οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

Ο κύριος στόχος της οστεοπαθητικής θεραπείας είναι να επαναφέρει τη σπονδυλική στήλη στη σωστή της θέση, ενώ σταματά τον εκφυλισμό των ιστών.

Αυτή η προσέγγιση στη θεραπεία δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό χρόνο, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς λαμβάνουν μια πορεία πολλών συνεδριών.

Πριν προχωρήσει στην επίδραση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο γιατρός επιλέγει προσεκτικά τις αποχρώσεις της επερχόμενης διαδικασίας. Λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της πορείας της νόσου των κάτω σπονδύλων και τα συναφή συμπτώματα.

Επίσης, η θεραπεία απαιτεί να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του ασθενούς, ο καθημερινός τρόπος ζωής του, η γενική κατάσταση του σώματος, πιθανές συνακόλουθες ασθένειες που μπορεί να είναι συνέπεια της νόσου και ανεξάρτητες παθολογίες.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός πιέζει απαλά τους σπονδύλους έτσι ώστε να λάβουν μια φυσική θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα φαίνονται μετά την πρώτη ή τη δεύτερη συνεδρία, με πιο ελεύθερη κίνηση και έλλειψη πόνου και δυσκαμψίας.

Μετά τη διακοπή της θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού: εντός 2-3 ημερών, εγκαταλείπει τον αθλητισμό, πίνει τουλάχιστον 1, 5 λίτρο νερό και μην χρησιμοποιεί άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Σπουδαίος! Το οστεοπαθητικό αποτέλεσμα στη νόσο της οστεοχονδρωσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο διάστημα μεταξύ των επιθέσεων.

Οφέλη της οστεοπάθειας στην οσφυϊκή οστεοχόνδρωση

Σήμερα, οι μέθοδοι οστεοπαθητικής θεραπείας είναι αναγνωρισμένες από πολλούς επιστήμονες και γιατρούς. Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να έχει διάφορους λόγους.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι μοναδική στο ότι οι ασθενείς δεν χρειάζονται συμπλήρωμα φαρμάκου κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτό ισχύει για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, ηπατικές παθήσεις και πολλές άλλες ασθένειες όπου η συχνή φαρμακευτική αγωγή είναι ανεπιθύμητη.

Μετά από μια σειρά συνεδριών, όχι μόνο οι σπόνδυλοι, αλλά και όλα τα εσωτερικά όργανα παίρνουν τη φυσική τους θέση. Αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι η γενική κατάσταση του ασθενούς με οσφυϊκή οστεοχόνδρωση βελτιώνεται σταδιακά. Από αυτή την άποψη, όλες οι διεργασίες στο σώμα αποκαθίστανται, κάθε όργανο λειτουργεί με τη σωστή λειτουργία.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αλλαγές στη δομή της σπονδυλικής στήλης προκαλούν επίσης διαταραχές στον μυϊκό ιστό, οι συνεδρίες οστεοπαθητικής θεραπείας εκτελούν ένα άλλο έργο - την εξάλειψη της έντασης και το τσίμπημα στους μύες. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να είναι η πηγή πόνου και να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση του ασθενούς.

Το οίδημα και η φλεγμονή στην οστεοχόνδρωση, καθώς και ο σχετικός πόνος, εξαλείφονται εύκολα μετά την πρώτη επέμβαση. Επιστρέφουν η κινητικότητα και η ευελιξία, που κάνει ένα άτομο ικανό να εργαστεί και να ανεξαρτητοποιηθεί ξανά.

Είναι επίσης σημαντικό η κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς των μυών και των σπονδύλων να αποκαθίσταται στους ίδιους όγκους, έτσι ώστε να αποκλείεται η πείνα με οξυγόνο που σχετίζεται με την έλλειψη παροχής αίματος.

Ομαλοποιείται η ευαισθησία και η λειτουργία των νευρικών απολήξεων. Υπάρχει μούδιασμα και γενική ενόχληση στην πλάτη. Χάρη στη θεραπεία, τίθενται ξανά σε κίνηση οι φυσικοί μηχανισμοί ανάπλασης και αυτορρύθμισης στον οργανισμό.

Μπορεί η οστεοπαθητική θεραπεία να οδηγήσει σε επιπλοκές;

Ένα άλλο πλεονέκτημα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας κατά την επιλογή μιας μεθόδου εξάλειψης των συμπτωμάτων και της ίδιας της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης, είναι η εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν υποτροπές στο μέλλον. Αυτό τοποθετεί την οστεοπαθητική σε υψηλότερο επίπεδο από τις κλασικές μεθόδους που επιτρέπουν τον τερματισμό της ύφεσης και νέα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη σπονδυλική στήλη και τη γενική κατάσταση ενός ατόμου.

Αντενδείξεις για οστεοπαθητική θεραπεία

Η οστεοπαθητική για την οσφυϊκή οστεοχονδρωσία αντενδείκνυται εάν ο ασθενής πάσχει από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • αυξημένη θερμοκρασία σώματος?
 • Θρόμβωση;
 • όγκοι?
 • Σοβαρές ασθένειες μολυσματικής προέλευσης.
 • Επιληψία;
 • Διαφορετικοί τύποι ψυχικών ασθενειών.

Πρόληψη της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας

Για να μην αναπτυχθεί ή τουλάχιστον να εκδηλωθεί σε μεγάλη ηλικία η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι απαραίτητη η πρόληψη. Συνιστάται να επισκέπτεστε τακτικά έναν οστεοπαθητικό προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα σημάδια παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Για την πρόληψη της υπό εξέταση νόσου της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη σειρά μέτρων, τα οποία υπάρχουν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Έτσι, για να εξαλειφθεί η πιθανότητα παθολογίας της οσφυϊκής-ιερής περιοχής, πρέπει κανείς να τηρεί τους κανόνες και τους κανόνες υγιεινής διατροφής. Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στη διατροφή ο μέγιστος αριθμός τροφών με λίγες θερμίδες και να εξαλειφθούν τα λιπαρά και υπερβολικά πλούσια σε θερμίδες τροφές. Για τη μείωση του κινδύνου οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης, η επικράτηση ορισμένων προϊόντων είναι ιδανική:

 • θαλάσσιο ψάρι?
 • φυτικά έλαια;
 • γάλα, φρέσκο και ξινό, τυρί?
 • πιάτα που περιέχουν ζελατίνη.
 • ζωμοί σε οστά και χόνδρο.
 • Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, λαχανικά.
 • Μεταλλικό νερό.

Βοηθά επίσης στην πρόληψη της εκδήλωσης οστεοχονδρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και άλλων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, μια πορεία παρασκευασμάτων βιταμινών και μετάλλων, που επαναλαμβάνεται 1-2 φορές το χρόνο.

Για να αποφευχθεί η εκδήλωση συμπτωμάτων, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν ενεργό τρόπο ζωής και να αθλούνται. Το κολύμπι, το περπάτημα και η γυμναστική έχουν εξαιρετικά θετική επίδραση στη δομή των οσφυϊκών σπονδύλων.

Με την οστεοχόνδρωση όλων των ζωνών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οι διαδικασίες νερού είναι πολύ χρήσιμες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς που έχουν αναπτύξει οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης συχνά συνεχίζουν τη θεραπεία και την πρόληψη ενώ ταξιδεύουν σε εξειδικευμένα σανατόρια.