Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης: φαρμακευτική αγωγή, μασάζ, θεραπεία άσκησης

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας είναι ένα σύνολο διαδικασιών που στοχεύουν στην εξάλειψη των επιθέσεων πόνου και στην αποκατάσταση των σπονδυλικών ιστών. Είναι δυνατό να επιτευχθούν αποτελεσματικά αποτελέσματα θεραπείας εάν χρησιμοποιείτε τακτικά όλες τις τεχνικές με αυστηρή τήρηση των οδηγιών για την εφαρμογή τους.

τσιμπημένη αρτηρία στην αυχενική οστεοχόνδρωση

Πώς εκδηλώνεται η ασθένεια

Η σπονδυλική στήλη έχει πολύπλοκη δομή. Η συνοχή του έργου ολόκληρου του οργανισμού εξαρτάται από τη διατήρηση κάθε συστατικού σε υγιή κατάσταση. Οι επτά αυχενικοί σπόνδυλοι βρίσκονται κοντά στη βάση του εγκεφάλου, όπου συγκεντρώνονται όλα τα ζωτικά κέντρα.

Η καταστροφή των τμημάτων, οι αλλαγές στη δομή των μεσοσπονδύλιων δίσκων οδηγούν στα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πονοκέφαλος που εμφανίζεται στον αυχένα και πηγαίνει στην ινιακή περιοχή.
 • οι μύες της ωμικής ζώνης σταδιακά ατροφούν.
 • υπάρχει αϋπνία, κακή διάθεση.
 • υπάρχουν προβλήματα οφθαλμικής φύσης: αιωρούμενα σημεία μπροστά στα μάτια, θολή όραση, θολά γύρω αντικείμενα.
 • ελαφρώς διαταραγμένος συντονισμός των κινήσεων.
 • επώδυνες αισθήσεις εξαπλώνονται στους ώμους και τους πήχεις, καθώς και στο σαγόνι.
 • Συχνά υπάρχει παραβίαση της ευαισθησίας στα χέρια, η οποία εκδηλώνεται με μούδιασμα και αίσθημα "τρέχοντας χήνα".

Το σύνδρομο αφόρητου πόνου εξουθενώνει τον ασθενή. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την έγκαιρη έναρξη των θεραπευτικών μέτρων, ώστε να μην οδηγηθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική θεραπεία πραγματοποιείται σε εξωτερική βάση και στο σπίτι. Η αλλαγή του τρόπου ζωής και της ποιότητας της διατροφής, καθώς και η αυστηρή τήρηση των συστάσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου και της εγρήγορσης, θα σταματήσει την παθολογική διαδικασία και θα σας επιτρέψει να ζήσετε μια πλήρη ζωή.

Φαρμακευτική θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η χρόνια πορεία της οστεοχόνδρωσης εναλλάσσεται μεταξύ οξέων περιόδων και παύσεων στην ύφεση. Τα φάρμακα συνταγογραφούνται σε όλη τη διάρκεια της νόσου και μόνο ο γιατρός τα συνταγογραφεί. Τα φάρμακα ανακουφίζουν από τον πόνο, εξαλείφουν τη φλεγμονή, αναγεννούν τους κατεστραμμένους ιστούς, θεραπεύουν την περιοχή του τραχήλου της μήτρας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, χρησιμοποιούνται μορφές δισκίων, ένεση στους μυς, σπονδύλους, τοπική έκθεση σε αλοιφές, τζελ.

 1. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικό αναισθητικό στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής περιοχής, ενώ δρουν και στις φλεγμονώδεις διεργασίες. Με σημεία φλεγμονής, συνιστάται η χρήση ΜΣΑΦ, αλλά έχουν μια σειρά από παρενέργειες, οι οποίες εκφράζονται κυρίως σε αρνητική επίδραση στον γαστρικό βλεννογόνο. Επομένως, όταν χορηγούνται από το στόμα, μαζί με μη στεροειδή φάρμακα, συνταγογραφούνται φάρμακα για την προστασία του στομάχου, τα οποία καταστέλλουν το σχηματισμό οξέος.
 2. Τα παυσίπονα χρησιμοποιούνται κυρίως για τοπικούς νευρομυϊκούς αποκλεισμούς. Ο πόνος που δεν ανακουφίζεται με μη ορμονικά φάρμακα διακόπτεται με άμεση ένεση σε ενεργά σημεία ή στο σπονδυλικό σώμα.
 3. Τα γλυκοκορτικοστεροειδή είναι στεροειδή φάρμακα που είναι συνθετικά ανάλογα ορμονών που παράγονται από τον φλοιό των επινεφριδίων. Για τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας, τα κορτικοστεροειδή συνταγογραφούνται για την εξάλειψη του έντονου πόνου, την καταπολέμηση της προοδευτικής φλεγμονής, τη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών και την ανοσοτροποποιητική δράση.
 4. Ηρεμιστικό για τη βελτίωση του ύπνου και της γενικής ευεξίας - βάμμα βαλεριάνας ή παιώνιας. Τα αδύναμα ηρεμιστικά με παρατεταμένη χρήση δεν προκαλούν εθισμό και είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των νευρολογικών διαταραχών.
 5. Τα χονδροπροστατευτικά είναι απαραίτητα για να σταματήσουν την καταστροφή του χόνδρινου ιστού, ακολουθούμενη από την ανάπτυξη των οστικών διεργασιών. Η χονδροϊτίνη με γλυκοζαμίνη, η οποία αποτελεί μέρος των σκευασμάτων, γεμίζει τη δομή των σπονδύλων με τις χημικές ουσίες που λείπουν που βελτιώνουν τη διατροφή των κυττάρων, την ικανότητα σύνθεσης και αυτοανανεώσεως. Προκειμένου να επιτευχθεί ένα διαρκές αποτέλεσμα της θεραπείας, η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τη ζωή.
 6. Η βελτίωση της εγκεφαλικής ροής του αίματος είναι σημαντική για τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης. Τα φάρμακα εξαλείφουν τη ζάλη, βελτιώνουν τον τροφισμό των κυττάρων, μειώνουν την ευαισθησία των νευρικών ριζών και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.
 7. Με αγγειόσπασμο, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Κατά τον καθορισμό μεγάλου αριθμού συστολικών και διαστολικών δεικτών, τα αντιυπερτασικά φάρμακα λαμβάνονται "ασθενοφόρο" -.
 8. Κατά την οξεία πορεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συνταγογραφούνται αποσυμφορητικά με διουρητική δράση. Η απομάκρυνση της περίσσειας υγρών αποτρέπει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει το στρες και βελτιώνει τον μεταβολισμό.
 9. Η λήψη ενός συμπλέγματος πολυβιταμινών με επαρκή ποσότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων βελτιώνει τον μεταβολισμό και διασφαλίζει την κανονική πορεία των βιοχημικών διεργασιών στον οργανισμό.
Μασάζ αυχένα για οστεοχονδρωσία

Θεραπεία μασάζ

Ένας από τους πρόσθετους τρόπους για να απαλλαγείτε από τον πόνο και την ενόχληση στον αυχένα και τα άνω άκρα είναι το μασάζ. Η επίδραση των χεριών στους μύες της ζώνης του κολάρου βελτιώνει την τοπική μικροκυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει τον μυϊκό τόνο αυξάνοντας το φορτίο και επίσης θεραπεύει τον ίδιο τον αυχένα. Η τοποθέτηση των μυών σε κατάσταση λειτουργίας βελτιώνει την απέκκριση του συσσωρευμένου γαλακτικού οξέος και χαλαρώνει τον μυϊκό ιστό .

Δύο τύποι τεχνικών χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη των συνεπειών της αυχενικής οστεοχόνδρωσης:

 1. Το μασάζ της ζώνης του γιακά πραγματοποιείται από επαγγελματία ακολουθώντας τις ακριβείς οδηγίες για το επιτρεπόμενο φορτίο. Οι κινήσεις αποτελούνται από χαϊδεύοντας, ζύμωμα και εντατικές κινήσεις μασάζ. Η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων της άνω ζώνης ώμου επιβεβαιώνουν τη σωστή εκτέλεση της διαδικασίας.
 2. Η επίδραση στα ενεργά σημεία με πιεστικές κινήσεις είναι μια λιγότερο δημοφιλής, αλλά αποτελεσματική μέθοδος. Η εκτέλεση αυτής της τεχνικής απαιτεί ειδική εκπαίδευση του μασέρ.

Μετά τη συνεδρία, δεν μπορείτε να υπερφορτώσετε τους μύες του λαιμού, επομένως συνιστάται να φοράτε ορθοπεδικό κολάρο μέτριας σκληρότητας για τρεις ώρες. Αυτό το μέτρο θα ενισχύσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών του μασέρ.

Όχι πάντα ένα μάθημα μασάζ μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα στη θεραπεία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, υπάρχουν αντενδείξεις, η μη τήρηση των οποίων θα οδηγήσει σε θλιβερές συνέπειες:

 • ογκολογικές ασθένειες διαφόρων εντοπισμών.
 • ενεργή μορφή μόλυνσης με το ραβδί του Koch.
 • συστηματικές ασθένειες του αίματος?
 • υπέρταση στο στάδιο της αντιστάθμισης.
 • δερματολογικές βλάβες του δέρματος της περιοχής του κολάρου και του λαιμού.
 • αορτικό ανευρυσμα;
 • νεκρωτικές διεργασίες στα οστά με σχηματισμό πύου.

Φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες στην αυχενική οστεοχονδρωσία

Η πρόσθετη θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας με τη βοήθεια φυσιοθεραπείας περιλαμβάνεται πάντα στο θεραπευτικό σύμπλεγμα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης. Η χρήση αυτής της μεθόδου επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό να μειώσει τη δόση των φαρμάκων προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα επιπλοκών και αλλεργικών αντιδράσεων. Η διεξαγωγή ενός πλήρους μαθήματος εγγυάται την ομαλοποίηση του μεταβολισμού, την αύξηση της κυκλοφορικής ικανότητας των αιμοφόρων αγγείων και την εξάλειψη του πόνου.

Τύποι φυσιοθεραπείας για την οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας:

 1. Ηλεκτρική διέγερση - η χρήση ρεύματος υψηλής συχνότητας για να επηρεάσει τους μύες του λαιμού και της ωμικής ζώνης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εμφανίζεται η επίδραση της θερμικής θέρμανσης του λαιμού, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, οι δυσάρεστες αισθήσεις εξαλείφονται.
 2. Μαγνητοθεραπεία - έκθεση σε παλμικό μαγνητικό πεδίο σε άρρωστη περιοχή. Τα κύματα διεισδύουν σε βάθος 7 cm και παρέχουν σωρευτικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο πόνος, η φλεγμονή εξαλείφονται, παρατηρείται ένα σταθερό θεραπευτικό αποτέλεσμα μέχρι την επόμενη πορεία μαγνητικής θεραπείας. Οι διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικά ιατρεία και στο σπίτι, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός για το σκοπό αυτό.
 3. Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια εναλλακτική ιατρική μέθοδος που βασίζεται στην ακτινοβολία λέιζερ χαμηλής έντασης. Οι ακτίνες κατευθύνονται στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και κατά μήκος των νευρικών ριζών. Το λέιζερ εξαλείφει τον πόνο και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και προάγει την αναγέννηση των ιστών.
 4. Η θεραπεία με εκτονωτές χρησιμοποιείται για να τεντώσει τους σπονδύλους και να χαλαρώσει τους μύες και τον συνδετικό ιστό της πλάτης. Κάτω από το δικό σας σωματικό βάρος, υπάρχει μια ήπια "στύση" των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών, με την εξαφάνιση των μυϊκών σπασμών, η δομή της σπονδυλικής στήλης αποκαθίσταται.
 5. Λουτροθεραπεία - οι θεραπευτικές ιδιότητες των μεταλλικών νερών χρησιμοποιούνται συχνότερα στα σανατόρια.

Το μπάνιο έχει τους ακόλουθους στόχους για τη θεραπεία της περιοχής του λαιμού:

 • Οι μύες χαλαρώνουν, ο πόνος εξαφανίζεται και η μικροκυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.
 • Οι μεταβολικές διεργασίες επιταχύνονται, οι τοξίνες απομακρύνονται από το σώμα.
 • Τα ιόντα ιωδίου και βρωμίου αντιδρούν και μαζί με το υδρόθειο, το οξυγόνο διεισδύει στο σώμα από το νερό και βελτιώνει τη διατροφή των κυττάρων.
Ασκήσεις για την αυχενική οστεοχονδρωσία

φυσικοθεραπεία

Μια σημαντική βελτίωση της κατάστασης και η μείωση του αριθμού των κρίσεων πόνου στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης θα βοηθήσει στην τακτική εκτέλεση ειδικών ασκήσεων. Ο εκπαιδευτής φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων ασχολείται με τη σύσταση και δημιουργία ιατρικού συγκροτήματος. Ο ειδικός θα σας διδάξει τη σωστή τεχνική για την εκτέλεση των ασκήσεων και θα σχεδιάσει το πρόγραμμα προπόνησης και τον αριθμό των ασκήσεων.

Είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε μαθήματα μόνο στην ανενεργή περίοδο της νόσου. Η θεραπεία άσκησης χαλαρώνει τους μύες, ρυθμίζει το μεταβολισμό και σας επιτρέπει να ξεχάσετε τις οξείς κρίσεις πόνου, τη ζάλη και την κακή υγεία. Μπορείτε να κάνετε θεραπευτικές κινήσεις στο σπίτι, αφού συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Κατά την εκτέλεση ασκήσεων άσκησης θεραπείας, για μέγιστο όφελος, πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες:

 • Πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε καλά στην υγεία σας.
 • Οι κινήσεις πρέπει να εκτελούνται αργά και ομοιόμορφα, χωρίς τραντάγματα.
 • Οι συστάσεις για τον αριθμό των ασκήσεων πρέπει να ακολουθούνται ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του εκπαιδευτή.
 • Εάν εμφανιστεί έντονος πόνος κατά τη διάρκεια του μαθήματος, πρέπει να σταματήσετε αμέσως το μάθημα.
 • Ενημερώστε τον φυσικοθεραπευτή για τις αλλαγές.

Μια κατά προσέγγιση λίστα ασκήσεων για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης:

 • Σε καθιστή θέση, γυρίστε απαλά το κεφάλι σας προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
 • Χαμηλώστε το κεφάλι προς τα εμπρός και προς τα κάτω αγγίζοντας την κάτω γνάθο του σώματος.
 • γείρετε το λαιμό προς τα πίσω χωρίς να σηκώνετε την κάτω γνάθο.
 • Τοποθετήστε το κεφάλι σας στο εσωτερικό του χεριού σας έτσι ώστε το χέρι σας να είναι σε λυγισμένη θέση, με έμφαση σε μια σκληρή επιφάνεια, γείρετε το κεφάλι σας και δημιουργήστε αντίσταση με το χέρι σας, επαναλάβετε για κάθε χέρι.
 • Γείρετε το κεφάλι σας προς τα κάτω ενώ δημιουργείτε αντίσταση με το χέρι σας.
 • χαμηλώστε τα χέρια σας, κάντε μια στατική άσκηση και κρατήστε τους ώμους ψηλά.

Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται ενώ κάθεστε με ίσια πλάτη. Κάθε κίνηση εκτελείται 8-10 φορές.

Αυτομασάζ για θεραπεία

Το αυτοχορηγούμενο μασάζ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η δυνατότητα χειραγώγησης ανά πάσα στιγμή. Ο ασθενής νιώθει με ποια δύναμη πιέζει την περιοχή του λαιμού ώστε να αισθάνεται μια ευχάριστη ζεστασιά και να μην αισθάνεται κανένας πόνος.

Τεχνική αυτο-μασάζ:

 • Μπορείτε να κάνετε κινήσεις μασάζ και με το ένα και με δύο χέρια.
 • Πρέπει να συλλάβετε ολόκληρη την επιφάνεια του λαιμού.
 • Πρέπει να ξεκινήσετε τη συνεδρία με απαλό χάιδεμα, πιέζοντας ελαφρά το δέρμα.
 • Το επόμενο βήμα είναι το τρίψιμο των μυών με την άκρη της παλάμης ή του αντίχειρα.
 • ενεργοί μυϊκοί σπασμοί με παλάμες με πλευρικό τράβηγμα.
 • ελαφρύ χτύπημα στην περιοχή του γιακά.
 • Πρέπει να ολοκληρώσετε με σαρωτικές κινήσεις.

Κάθε ενέργεια εκτελείται για 30 δευτερόλεπτα, ο συνολικός χρόνος για αυτομασάζ πρέπει να είναι περίπου τρία λεπτά. Όλοι οι χειρισμοί πραγματοποιούνται με αργό ρυθμό, κάθε άτομο καθορίζει ξεχωριστά τη δύναμη της πίεσης.

Γιακάς λαιμού για οστεοχονδρωσία

Ορθοπεδικός τρόπος

Η θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς ιατρικές συσκευές για την ανακούφιση της πίεσης στους σπονδύλους και τους περιβάλλοντες ιστούς:

 1. Το κολάρο Shants είναι μια από τις πιο συχνά συνταγογραφούμενες ιατρικές συσκευές για την ανακούφιση και τη θεραπεία του λαιμού. Το στήριγμα λαιμού προορίζεται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης σε περίπτωση πιθανής έντασης στους μύες του λαιμού: πολύωρη εργασία στον υπολογιστή, μαγείρεμα και άλλα.
 2. Ορθοπεδικό μαξιλάρι για καλή ξεκούραση στον ύπνο. Το προϊόν επιλέγεται μεμονωμένα, λαμβάνοντας υπόψη το μήκος της ζώνης ώμου. Όταν χρησιμοποιείτε ένα μαξιλάρι θεραπείας, η σπονδυλική στήλη δεν εκτίθεται σε καμία αφύσικη παραμόρφωση, η κυκλοφορία του αίματος δεν διαταράσσεται, το άτομο αισθάνεται ξεκούραστο.
 3. Το ορθοπεδικό στρώμα προορίζεται για τη θεραπεία ασθενειών της σπονδυλικής στήλης: οστεοχονδρωσία, προεξοχές, δισκοκήλες. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα βασίζεται στην αρχή της διάτασης των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης σε κάθετη θέση.

Διαιτοθεραπεία στη θεραπεία του λαιμού

Κατά τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις αρχές της σωστής διατροφής. Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε θερμίδες, με επαρκή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.

Τι δεν πρέπει να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή:

 • τουρσιά?
 • λουκάνικο και καπνιστό κρέας?
 • Μαγιονέζα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ξινή κρέμα.
 • ζάχαρη και είδη ζαχαροπλαστικής?
 • γλυκά ανθρακούχα ποτά?
 • Αλκοόλ.

Επιτρεπόμενα προϊόντα:

 • γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο.
 • Aspic από μπούτια ψαριού ή βοείου κρέατος.
 • φυσικοί χυμοί?
 • ποικιλίες ψαριών και κρέατος με χαμηλά λιπαρά·
 • φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Τσάι με ιπποφαές για την αυχενική οστεοχονδρωσία

Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Οι αρχαίες συνταγές από θεραπευτές είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη θεραπεία του λαιμού. Η εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα, που παράγονται ανεξάρτητα από τα διαθέσιμα φυσικά συστατικά. Τα βότανα, το φαρμακευτικό αλκοόλ και τα ζωικά παράγωγα μπορούν να χρησιμεύσουν ως ιατρική βάση.

Δημοφιλείς συνταγές θεραπείας:

 1. Στρίψτε τρία μεσαίου μεγέθους λεμόνια σε έναν μύλο κρέατος χωρίς να ξεφλουδίσετε. Προσθέστε πέντε σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο και μισό ποτήρι μέλι στη μάζα που προκύπτει. Ρίξτε βραστό νερό πάνω από το μείγμα και αφήστε το για δύο ώρες. Πίνετε 100 ml με άδειο στομάχι κάθε πρωί.
 2. Ετοιμάζουμε 200 γραμμάρια μπουμπούκια πεύκου και τα αλέθουμε με δύο ποτήρια κρυσταλλική ζάχαρη. Η θεραπευτική μάζα λαμβάνεται καθημερινά, 1 κουταλιά της σούπας.
 3. Ανακατέψτε μια μικρή ποσότητα μελιού με χυμό αλόης και προσθέστε λίγο αλκοόλ. Το διάλυμα που προκύπτει χρησιμοποιείται για το τρίψιμο των αυχενικών σπονδύλων.
 4. Πολτοποιούμε τις βραστές πατάτες και προσθέτουμε το μέλι. Εφαρμόστε την προκύπτουσα σύνθεση στο σημείο που πονάει, στερεώστε με μεμβράνη και τυλίξτε με μια ζεστή κουβέρτα. Είναι της μόδας να αφήνεις τη κομπρέσα για 3 ώρες.
 5. Η αλεσμένη πρώτη ύλη από τους κώνους λυκίσκου αναμειγνύεται με βούτυρο σε σύσταση αλοιφής. Τρίβεται σε πληγές για να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Παρά τη φυτική προέλευση των συστατικών των παραδοσιακών φαρμάκων, η χρήση τους μπορεί να είναι επιβλαβής.

Επομένως, πριν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν πιθανές αντενδείξεις:

 • τάση για αλλεργικές αντιδράσεις?
 • βλάβη στο δέρμα στην περιοχή της προβλεπόμενης χρήσης.
 • ατομική δυσανεξία στο συστατικό.
 • φλεγμονή στην οξεία φάση.
 • Παθολογία στομάχου, ήπατος, νεφρών με χορήγηση από το στόμα.

πρόληψη

Η υγεία ολόκληρου του οργανισμού εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σπονδυλική στήλη. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση εκφυλιστικών-δυστροφικών αλλαγών σε μεμονωμένα τμήματα, απλοί κανόνες θα βοηθήσουν:

 • οδηγήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς κακές συνήθειες.
 • να κάνετε τακτικά αθλήματα.
 • τρώτε σωστά και αποφύγετε την εμφάνιση υπερβολικού βάρους.
 • Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στον αυχένα, συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό για ιατρική συμβουλή.

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αυστηρή τήρηση των συνταγών του γιατρού. Ένα θετικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητα των θεραπευτικών χειρισμών και τη στάση του ίδιου του ασθενούς.