Πόνος στην πλάτη - πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό, αιτίες και μέθοδοι θεραπείας

Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το πρόβλημα του πόνου στην πλάτη. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς εξαλείφουν το σύνδρομο πόνου με τη βοήθεια παυσίπονων, χωρίς να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί πονάει η πλάτη. Μια τέτοια απερίσκεπτη στάση απέναντι στην υγεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και αναπηρίες. Επομένως, είναι τόσο σημαντικό να προσδιορίσετε σωστά την αιτία και να ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία.

πόνος στην πλάτη

είδη πόνου στην πλάτη

Υπάρχουν πολλοί τύποι πόνου στην πλάτη. Διαφέρουν ως προς τον τύπο, τη θέση και τα συμπτώματα. Ανάλογα με αυτές τις ιδιότητες, ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους.

δυνατός πόνος

Ο πόνος στην πλάτη είναι πολύ οξύς και εμφανίζεται ξαφνικά. Από έντονο πόνο σε ένα άτομο, σκουραίνει στα μάτια, ζάλη. Μετά από μια επίθεση, εμφανίζεται δυσφορία στην πληγείσα περιοχή. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ξαφνικών φορτίων στους σπονδύλους, επειδή ακόμη και οι πιο δυνατοί μύες υπερφορτώνονται, γεγονός που οδηγεί σε μυϊκούς σπασμούς. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, ο ασθενής πρέπει να προσπαθήσει να χαλαρώσει και στη συνέχεια να πάρει την ύπτια θέση του σώματος έτσι ώστε τα πόδια να είναι ψηλότερα από το κεφάλι. Προκειμένου να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε εξειδικευμένη βοήθεια από έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό. Εξάλλου, ο λόγος που πονάει η πλάτη μπορεί να βρίσκεται στην οστεοχονδρωσία της σπονδυλικής κήλης.

οξύς πόνος

Ένα σύνδρομο πόνου βραχυπρόθεσμης φύσης, που εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο ή αναπτύσσεται σταδιακά. Μπορεί να είναι αδύναμο, καυστικό, έντονο και βαρετό. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία μυϊκών σπασμών. Εμφανίζονται με κατάγματα σπονδύλων, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, βλάβες του σκελετικού συστήματος, κακοήθεις όγκους. Μια οξεία επίθεση πόνου μπορεί επίσης να προκληθεί από μετατόπιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Συχνά αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται με φλεγμονή του ουρογεννητικού συστήματος, των εσωτερικών οργάνων της μικρής λεκάνης. Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και οι συγγενείς παθολογίες μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ο ασθενής δυσκολεύεται να κινηθεί.

χρόνιος πόνος

Αυτό είναι ένα συχνό πρόβλημα με το οποίο έρχονται οι ασθενείς στον γιατρό. Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη συνήθως χωρίζεται σε διαλείποντα και μόνιμο πόνο. Διαφέρουν ως προς τη διάρκεια. Η φύση της εμφάνισής τους σχετίζεται με την ατομική ανθρώπινη φυσιολογία, τα τακτικά φορτία στη σπονδυλική στήλη, τις ασθένειες των εσωτερικών οργάνων και την κακή στάση του σώματος. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να ζουν με ένα πρόβλημα και να μην κάνουν τίποτα για να το λύσουν. Όμως η κατάστασή τους επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να πέσει το βιοτικό επίπεδο. Η ποιότητα ζωής και η σωματική δραστηριότητα είναι περιορισμένες.

Μετατοπισμένος πόνος

Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου είναι η διαπλοκή. Αντίθετα, μπορεί επίσης να συμβεί εάν ο πόνος στην οσφυϊκή περιοχή ακτινοβολεί στο πόδι. Όταν εμφανίζονται, ένα άτομο πιστεύει ότι η αιτία σχετίζεται με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Εμφανίζονται λόγω ασθενειών των εσωτερικών οργάνων και εκπέμπουν διάφορα μέρη της πλάτης. Για παράδειγμα, ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος ή των νεφρών εκδηλώνονται στο κάτω μέρος της πλάτης. Ο πόνος στην άνω οσφυϊκή χώρα υποδηλώνει προβλήματα με το ήπαρ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία στο υποχόνδριο. Ο κίνδυνος της παθολογίας έγκειται στο γεγονός ότι η μη έγκαιρη εξάλειψη της αιτίας του προβλήματος μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πολύπλοκων παθολογιών και ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

κόποι

Η αιτία του προβλήματος σχετίζεται με την μυϊκή κόπωση. Μετά από μια καλή ξεκούραση, ο πόνος θα υποχωρήσει από μόνος του. Τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη. Οι υπόλοιποι λόγοι δεν είναι τόσο ακίνδυνοι. Αυτά περιλαμβάνουν: κάταγμα σπονδύλου, ισχιαλγία, οστεοχόνδρωση. Οι παθολογικές διεργασίες οδηγούν σε μείωση της λειτουργικότητας του μυοσκελετικού συστήματος και αύξηση του φορτίου στη σπονδυλική στήλη. Μπορούν να εμφανιστούν κατά την αποκατάσταση ή την επούλωση από τραυματισμούς. Η πολυπλοκότητα της διάγνωσης του πόνου στην πλάτη σχετίζεται με αυτό. ότι μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες.

Γιατί πονάει η πλάτη μου

Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα έχουν οδηγήσει στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα με το μυοσκελετικό σύστημα. Πόνος στην πλάτη για διάφορους λόγους. Το πιο σημαντικό είναι η ανατομική δομή του μυοσκελετικού συστήματος. Υποβάλλεται σε τακτικό στρες, το οποίο προκαλεί πόνο στα διάφορα τμήματα του. Οι πιο συνηθισμένοι προκλητικοί παράγοντες περιλαμβάνουν: παρατεταμένη ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης σε μία θέση, μυϊκή καταπόνηση. Σπάνια εμφανίζονται προβλήματα στην πλάτη λόγω σοβαρών παραπόνων. Μπορεί να είναι μια παθολογία των νεφρών, γυναικολογικές παθήσεις, όγκοι.

πόνος στην πλάτη όταν κάθεστε

διάγνωση

Η εξέταση του ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό του. Ανάλογα με την αιτία του πόνου - σπονδυλική (αιτία στη σπονδυλική στήλη) ή μη - η έρευνα πραγματοποιείται με διαφορετικές μεθόδους. Τις περισσότερες φορές, η ασθένεια σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη.

Κατά την αρχική εξέταση, ο γιατρός πραγματοποιεί οπτική εξέταση του ασθενούς, πραγματοποιεί ψηλάφηση και ακούει προσεκτικά τα παράπονα του ασθενούς. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται κλινικές και οργανικές εξετάσεις. Μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί χωρίς πρόσθετη εξέταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια εξωτερική εξέταση αποκαλύπτει εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη.

Ο λόγος για μια πιο λεπτομερή διάγνωση είναι μια αλλαγή στην ανάλυση αίματος, ούρων και στην πρωινή δυσκαμψία του ασθενούς.

Μπορείτε να λάβετε λεπτομερείς πληροφορίες χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες διαγνωστικές μεθόδους:

 • Υπολογιστική Τομογραφία. Ανάθεση για εξέταση βλαβών μαλακών ιστών.
 • ακτινογραφία. Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του οστικού ιστού και την αξιολόγηση της κατάστασης της σπονδυλικής στήλης. Σας επιτρέπει να κατανοήσετε τον βαθμό βλάβης στο μυοσκελετικό σύστημα.
 • απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Δίνει μια οπτική εικόνα των αλλαγών στους μαλακούς ιστούς, τους χόνδρους και τις νευρικές ίνες.
 • Υπερηχητικός. Βοηθά στην ανίχνευση βλάβης σε συνδέσμους, τένοντες, μύες, τενοντο-συνδετική συσκευή.
 • ηλεκτρονευρομυογραφία. Υποδεικνύει τον βαθμό της νευρικής βλάβης, προσδιορίζει βλάβη σε συγκεκριμένες νευρικές ίνες.
 • αρθροσκόπηση. Χειρουργική επέμβαση που γίνεται με αρθροσκόπιο.
 • υπερηχογραφία. Αυτή η διαγνωστική μέθοδος χρησιμοποιείται για την ανίχνευση παθολογιών των τενόντων.

Ανάλογα με τον τύπο του πόνου στην πλάτη και τη σοβαρότητά του, επιλέγονται ένας ή περισσότεροι τύποι διαγνωστικών. Μια τόσο λεπτομερής μελέτη της αιτίας θα σας επιτρέψει να επιλέξετε την καταλληλότερη θεραπεία.

Πότε στο γιατρό

Ανεξάρτητα από τις αιτίες του προβλήματος, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς τη βοήθεια ενός γιατρού. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Αυτό πρέπει να γίνει όταν:

 • Ανησυχείτε για ακατάλληλο πόνο.
 • ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες.
 • ο πόνος σταδιακά αυξάνεται.
 • υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας.
 • Εμφανίζονται αδυναμία και αδιαθεσία.
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Δεν πρέπει να είναι κανείς απρόσεκτος όταν πρόκειται για την υγεία. Επομένως, είναι καλύτερα να το παίξετε με ασφάλεια και να υποβληθείτε σε ιατρική εξέταση. Η έγκαιρη βοήθεια θα βοηθήσει στην αποφυγή αρνητικών συνεπειών.

Πώς να αντιμετωπίσετε σωστά τον πόνο στην πλάτη

Η σωστή θεραπεία είναι ένα σημαντικό μέρος της αποκατάστασης του ασθενούς. Αλλά πριν από την έναρξη της πλήρους θεραπείας, ένα άτομο πρέπει να παρέχει πρώτες βοήθειες. Τοποθετείται στο πλάι σας σε μια επίπεδη, σκληρή επιφάνεια. Όταν τελειώσει η επίθεση, το άτομο βοηθείται να σηκωθεί. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και αργά για να μην προκληθεί νέα επίθεση. Αφού βελτιωθεί η κατάσταση, είναι απαραίτητο να διορθώσετε την πληγή με κορσέ και να πάρετε ένα αναισθητικό. Στη συνέχεια αναζητούν ιατρική βοήθεια προκειμένου να επιλέξουν αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους μαζί με τον γιατρό.

άνδρας πόνος στην πλάτη

θεραπεία με φάρμακα

Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Εξαλείφουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Διάφορες μορφές αυτών των φαρμάκων (ενέσεις, δισκία, επιθέματα και αλοιφές) σας επιτρέπουν να έχετε ταυτόχρονα ισχυρό αντίκτυπο στην παθολογική διαδικασία. Όλα έχουν μια ισχυρή παρενέργεια, επομένως πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Σωματική άσκηση και ασκήσεις

Τα ενεργά αθλήματα θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση αυτής της ασθένειας. Το σύμπλεγμα των θεραπευτικών ασκήσεων επιλέγεται ατομικά από τον θεράποντα ιατρό, με βάση την επιλογή του στη γενική φυσική κατάσταση του ασθενούς και την ηλικία του. Παρέχει αποτελεσματική βοήθεια στο τέντωμα της σπονδυλικής στήλης. Ο χειρισμός μειώνει τον πόνο, εξαλείφει τη μυϊκή υπερτονία. Αλλά είναι απολύτως αδύνατο να το κάνετε παρουσία σπονδυλικών κηλών και κατά την περίοδο έξαρσης. Τα μαθήματα γιόγκα, η κολύμβηση και η μετα-ισομετρική χαλάρωση έχουν θετική επίδραση στην υγεία της πλάτης.

μασάζ

Η πορεία του μασάζ είναι πολύ χρήσιμη για ασθενείς με παθήσεις της πλάτης. Η διαδικασία έχει χαλαρωτική επίδραση σε ολόκληρο το σώμα. Οι τακτικές συνεδρίες μασάζ βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν τους μυς της πλάτης, βελτιώνουν τη γενική ευεξία και την κατάσταση της πλάτης. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως βοηθητική θεραπεία, εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις για την εφαρμογή της. Οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται μόνο από έμπειρο και καταρτισμένο επαγγελματία. Οι μασέρ χρησιμοποιούν ταϊλανδέζικο, κλασικό και θεραπευτικό μασάζ για θεραπεία.

θέρμανση και κρυοθεραπεία

Μετά την παρέλευση της περιόδου έξαρσης, μπορεί να συνταγογραφηθεί στους ασθενείς θέρμανση ή κρυοθεραπεία. Η προθέρμανση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών αλοιφών, θερμαντικών μαξιλαριών, μπλε λάμπας, σοβάδων μουστάρδας, παραφίνης και οζοκερίτη. Αυτές οι διαδικασίες ενεργοποιούν τις διαδικασίες αναγέννησης και θρέψης των ιστών. Δεν είναι πάντα δυνατό να πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Η θέρμανση αντενδείκνυται κατηγορηματικά σε έγκυες γυναίκες, ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα, όγκους και φυματίωση.

Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η κρυοθεραπεία. Η κρύα θεραπεία ομαλοποιεί τις μεταβολικές διεργασίες, αποτρέπει την ανάπτυξη της νόσου. Υπό την επίδραση του υγρού αζώτου, το πρήξιμο μειώνεται, η κυκλοφορία του αίματος διεγείρεται και η παροχή οξυγόνου βελτιώνεται.

πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της ασθένειας είναι η πρόληψη της. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε το βάδισμά σας και να διασφαλίζετε ότι η πλάτη σας είναι πάντα ίσια. Είναι σημαντικό να κατανέμεται σωστά το φορτίο. Μοιράστε βαριές σακούλες έτσι ώστε κάθε χέρι να ζυγίζει περίπου το ίδιο. Αν πρέπει να στέκεστε πολύ, τότε είναι καλή ιδέα να αλλάζετε θέσεις κάθε 10 λεπτά. Οι ράχες βοηθούν στη χαλάρωση των μυών της πλάτης. Η ενεργή σωματική δραστηριότητα πρέπει να γίνει μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου που θέλει μια υγιή πλάτη.

Όταν κάθεστε σε μια καρέκλα, το σώμα σας πρέπει να είναι ίσιο και να πιέζεται σταθερά στο πίσω μέρος της καρέκλας. Είναι απαραίτητο να στηρίζετε τον αυχένα και το κάτω μέρος της πλάτης. Τα άτομα που πρέπει να κάθονται για πολλή ώρα συνιστάται να κάνουν ζέσταμα κάθε 20 λεπτά. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό ύψος καρέκλας όπου τα γόνατα είναι κάτω από το ύψος των γοφών όταν κάθεστε.

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να κοιμάστε σε σκληρή επιφάνεια. Αυτό όμως είναι λάθος. Γιατί σε αυτή την περίπτωση η σπονδυλική στήλη παίρνει λάθος θέση. Η ιδανική επιλογή θεωρείται ένα ιατρικό ορθοπεδικό κρεβάτι που στοχεύει στη μυϊκή χαλάρωση. Είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα μεσαίου μεγέθους μαξιλάρι. Πίνετε γουλιές κάθε πρωί μετά τον ύπνο.

Τα υπέρβαρα άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στην πλάτη από άλλους. Θα πρέπει να τρώτε σωστά και να προσπαθείτε να μειώσετε το σωματικό βάρος. Για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος είναι χρήσιμα: φρέσκα φρούτα, αγκινάρα Ιερουσαλήμ, σταφύλια, φουντούκια. Η κατανάλωση πικάντικων τροφών είναι καλύτερο να περιορίζεται στο ελάχιστο. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και ασβέστιο κατέχουν σημαντική θέση στην προληπτική διατροφή.

Η αυτοθεραπεία είναι πολύ επικίνδυνη, επομένως η διάγνωση και η θεραπεία πρέπει να διεξάγονται μόνο από ειδικούς. Η έγκαιρη αναγνώριση της αιτίας του προβλήματος και η έγκαιρη θεραπεία θα βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας.