Οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου

Κάθε άρθρωση έχει δύο επιφάνειες που χωράνε σαν κλειδί σε κλειδαριά. Όλα τα εξογκώματα στη μία αρθρική επιφάνεια αντιστοιχούν σε βαθουλώματα στην άλλη. Μια τέτοια ακριβής αντιστοίχιση επιφανειών έχει ιατρική ονομασία - συνάφεια. Από πάνω, τα άκρα των οστών που αποτελούν την άρθρωση καλύπτονται με χόνδρο για καλύτερη ολίσθηση. Ο σάκος της άρθρωσης, οι σύνδεσμοι και οι μύες προστατεύουν την άρθρωση. Η αρθροπάθεια, μια από τις πιο κοινές παθήσεις των αρθρώσεων, καταστρέφει τις επιφάνειες του χόνδρου και των οστών. Ταυτόχρονα, λίγο παράγεται από ένα ειδικό αρθρικό υγρό που εξασφαλίζει ομαλές κινήσεις, τα άκρα των οστών ενώνονται και αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο και ενόχληση στον ιδιοκτήτη. Εν τω μεταξύ, στην οστεοαρθρίτιδα, τυπικά δεν υπάρχει φλεγμονή στην άρθρωση, γεγονός που τη διακρίνει από την οστεοαρθρίτιδα.

Γιατί εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου: ηλικία

Ραντεβού γιατρού για αρθρώσεις ισχίου

Μια τέτοια καταστροφή όπως η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα μας. Η ήττα είναι μονομερής και αμφίπλευρη. Στην εμφάνιση της νόσου συμβάλλουν η ηλικία, η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί, η πλατυποδία, η σκολίωση της σπονδυλικής στήλης, η αρθρίτιδα, η μετατόπιση των αρθρώσεων, τα υπερβολικά φορτία, αλλά ταυτόχρονα η καθιστική ζωή. Οι αρθρώσεις είναι εκεί για να κινούνται! Ταυτόχρονα, η όρθια στάση προδιαθέτει σε αρθρώσεις της άρθρωσης του ισχίου του ανθρώπου. Στα ζώα, μια τέτοια ασθένεια δεν εμφανίζεται, σε αυτά το φορτίο στις αρθρώσεις κατανέμεται πιο ομοιόμορφα.

Η άρθρωση του ισχίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε εύρος κίνησης μετά την άρθρωση του ώμου. Και πράγματι, μπορούμε κανονικά να κινήσουμε το πόδι εμπρός και πίσω, προς τα έξω και προς τα μέσα, ακόμη και περιστροφικές κινήσεις. Αυτή η άρθρωση φέρει πολύ μεγάλο φορτίο. Αποτελείται από τη μηριαία κεφαλή και μια υποδοχή στο οστό της λεκάνης. Η αρθροπάθεια αυτής της άρθρωσης ιατρικά αναφέρεται ως κοξάρθρωση. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποφέρει από αυτή την ασθένεια. Οι γυναίκες αρρωσταίνουν πιο συχνά και, φυσικά, η κορύφωση της νόσου εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Στο 70% των περιπτώσεων, αυτό οφείλεται στη φυσική φθορά της άρθρωσης, στη διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος και στη διαταραχή του μεταβολισμού.

Σημάδια βλάβης των αρθρώσεων: πόνος κατά το περπάτημα και κατά την ανάπαυση

Πόνος στην άρθρωση του ισχίου σε ηρεμία στην οστεοαρθρίτιδα

Το πρώτο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου είναι ο πόνος στη βουβωνική χώρα όταν ανεβαίνουμε σκάλες. Δεν πρέπει να υπάρχει πόνος όταν ανεβαίνετε σκάλες. Αργότερα, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο γόνατο. Ορισμένες από τις διαφορετικές κινήσεις στην άρθρωση είναι περιορισμένες. Για παράδειγμα, η ανύψωση του ποδιού, δηλαδή η κάμψη στο ισχίο, μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά το να τραβήξετε το πόδι προς τα πίσω μπορεί όχι. Η στροφή του ποδιού προς τα μέσα είναι επώδυνη και η μετακίνηση του στο πλάι είναι επίσης επώδυνη αλλά ανεκτή. Το γονάτισμα συχνά δεν είναι εφικτό γιατί αυτή η κίνηση αφορά και την άρθρωση του ισχίου. Και οι περιορισμοί κίνησης δεν προκαλούνται μόνο από πόνο, αλλά και από αλλαγές στην ίδια την άρθρωση.

Επειδή η άρθρωση του ισχίου εμπλέκεται στο περπάτημα, το τρέξιμο και πολλές άλλες κινήσεις, η βλάβη της έχει ως αποτέλεσμα κοινωνικούς περιορισμούς για τον ασθενή. Και με την αρθροπάθεια τρίτου βαθμού, ο πόνος είναι ήδη ενοχλητικός όχι μόνο κατά τις κινήσεις, αλλά και κατά την ανάπαυση, ειδικότερα, δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε τη νύχτα. Είναι δύσκολο να αναποδογυρίσεις στο κρεβάτι. Και μερικές φορές ο πόνος είναι τόσο έντονος που αναγκάζει τον ασθενή να παίρνει συνεχώς παυσίπονα, κάτι που από μόνο του δεν είναι πάντα ασφαλές. Επομένως, η συχνή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ή επιδείνωση γαστρικών ελκών.

Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας: ενδοπροσθετική

Ενδοπρόσθεση για την άρθρωση του ισχίου σε αρθρώσεις

Πριν από πολλά χρόνια, όταν οι σύγχρονες επεμβάσεις με προσθετική δεν ήταν ακόμη διαθέσιμες, οι χειρουργοί εξακολουθούσαν να χειρουργούν ασθενείς με κόξαρθρο. Παράλληλα, σκοπός της επέμβασης δεν ήταν η αντιμετώπιση της αρθρώσεως, αλλά η πλήρης ακινητοποίηση της άρθρωσης. Μετά την ανάρρωση από αυτή τη δύσκολη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής περπάτησε και έσυρε το πόδι του. Πολλές κινήσεις του ήταν απρόσιτες, αλλά τουλάχιστον δεν βασανίζονταν από τον πόνο. Και στη συνέχεια εφευρέθηκε μια τεχνητή άρθρωση ισχίου και κατέστη δυνατή η πλήρης βοήθεια τέτοιων ασθενών - με μια νέα άρθρωση, μπορούν να περπατήσουν χωρίς πόνο και να κάνουν άλλες κινήσεις, όχι σε αντίθεση με τους υγιείς ανθρώπους. Για παράδειγμα, ένας ασθενής 80 ετών σκέφτηκε την ερώτηση «Μπορώ να πάω για σκι; » μετά από ενδοπροσθετική και στις δύο αρθρώσεις του ισχίου. " στον γιατρό.

Σήμερα, οι επεμβάσεις για την κοξάρθρωση είναι μια καθιερωμένη παραγωγή. Τέτοια θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου είναι διαθέσιμη σε πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ ηλικιωμένων, εκτός εάν, φυσικά, δεν υπάρχουν αντενδείξεις δια βίου, όπως σοβαρές παθήσεις της καρδιάς, των πνευμόνων και άλλων οργάνων. Ποια είναι η ουσία της επέμβασης; Έχουμε μια απολύτως μη λειτουργική άρθρωση, η χόνδρινη στιβάδα της έχει φθαρεί, τα πάντα είναι κατάφυτα και δεν κινούνται.

Πώς χειρουργείται η οστεοαρθρίτιδα;

Αρθροπλαστική ισχίου στην οστεοαρθρίτιδα

Στη συνέχεια, πρέπει να καταλάβετε πώς είναι τοποθετημένο το μηριαίο οστό: έχει ένα κεφάλι που εισέρχεται στην άρθρωση και έναν τροχαντήρα στον οποίο συνδέονται πολλοί μύες που κινούν το πόδι. Είναι η σούβλα που νιώθουμε μέσα από το δέρμα. Έτσι, κατά την επέμβαση αφαιρείται η οστική κεφαλή και ο τροχαντήρας αφήνεται στη θέση του. Τα υπολείμματα του χόνδρου αφαιρούνται επίσης από την κοιλότητα στο οστό της λεκάνης. Στη θέση της χρησιμοποιείται τεχνητή κεφαλή άρθρωσης. Το κεφάλι «κάθεται» σε μια μεταλλική ράβδο που είναι προσαρτημένη στο μηριαίο οστό. Η τομή γίνεται στη βουβωνική χώρα, το μήκος της είναι μόνο 7-8 cm.

Την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση ο ασθενής σηκώνεται, την τρίτη πρέπει να περπατήσει. Και μέσα σε ένα ή δύο μήνες, αυτοί οι ασθενείς αποκαθιστούν πλήρως το εύρος κίνησης στην άρθρωση. Φυσικά, μετά από μια τέτοια θεραπεία της αρθροπάθειας, απαιτείται ένα συγκεκριμένο κινητικό καθεστώς, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάρρωση. Αλλά αυτό είναι το μέλημα του γιατρού - να δώσει ικανές συμβουλές, να διδάξει πώς να χρησιμοποιεί αυτή τη νέα λέξη της τεχνολογίας στο σώμα του.

Οι οδοντοστοιχίες είναι κατασκευασμένες από ελαφριά και ανθεκτικά υλικά, γεγονός που τις καθιστά ανθεκτικές. Υπάρχουν διάφορες προθέσεις. Ο γιατρός επιλέγει τη βέλτιστη με βάση την ηλικία του ατόμου, τις περαιτέρω «ανάγκες» του για άσκηση και άλλους παράγοντες. Και στη χώρα μας πολλές από αυτές τις επεμβάσεις γίνονται εντελώς δωρεάν. Πρέπει να περιμένετε λίγο, αλλά μισό χρόνο δεν είναι καμιά δεκαριά χρόνια! Και γίνονται ενδοπροσθετικές. Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, η κοξάρθρωση σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε από τον πόνο και να ακολουθήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Το κύριο πράγμα είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό έγκαιρα, γιατί όσο πιο προχωρημένη είναι η αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου, τόσο πιο δύσκολο είναι για τον ασθενή και η θεραπεία με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών.