Οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας

Η αυχενική οστεοχόνδρωση θεωρείται η πιο κοινή ασθένεια της σπονδυλικής στήλης σε άτομα σε ηλικία εργασίας. Οι προοδευτικές εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους οδηγούν επανειλημμένα σε παθολογικές αλλαγές στους σπονδύλους και τους συνδέσμους.

Η ασθένεια σπάνια αναγνωρίζεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της, αφού αρχικά ένας άρρωστος μπορεί να μπερδέψει τα συμπτώματά της με συνηθισμένη κόπωση ή ψυχικό στρες.

Ειδικά όμως με τους πρώτους τραυματισμούς, είναι δυνατό να αποτραπούν περαιτέρω παθολογικές διεργασίες στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μέσω της συντηρητικής θεραπείας και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Συμπτώματα που υποδεικνύουν αυχενική οστεοχονδρωσία

Τα πιο κοινά σημάδια της αυχενικής οστεοχονδρωσίας είναι:

 • Κόποι. Επώδυνες αισθήσεις ποικίλης σοβαρότητας μπορεί να εμφανιστούν όχι μόνο στο λαιμό, αλλά και στα χέρια και το κεφάλι.
 • Αδυναμία στα άνω άκρα. Εμφανίζεται λόγω βλάβης στη ρίζα των κινητικών νεύρων που νευρώνουν τους μύες των χεριών.
 • Μειωμένη αίσθηση εμφανίζεται όταν ένα αισθητήριο νεύρο συμπιέζεται και καταστραφεί.
 • Περιορισμένη κίνηση στον αυχένα.
 • Ζάλη.
 • απώλεια συντονισμού των κινήσεων.
 • Με σοβαρή συμπίεση, η παροχή αίματος στον εγκέφαλο επιδεινώνεται σημαντικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης, νευρολογικές διαταραχές και απώλεια ακοής.

Η αυχενική οστεοχόνδρωση με μακρά πορεία διαταράσσει τη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας στην περιοχή του λαιμού είναι ο πόνος και η ζάλη, έχουν τα δικά τους αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Πόνος στην αυχενική οστεοχονδρωσία

Επώδυνες εκδηλώσεις σε άτομα με αυχενική οστεοχονδρωσία εμφανίζονται λόγω βλάβης στα περιφερικά μέρη του νευρικού συστήματος. Οι αισθήσεις πόνου μπορεί να είναι σταθερές, στην ιατρική ονομάζονται τραχηλαλγία και ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί ξαφνικά, απότομα, δηλαδή να σχηματιστεί ένας "αυχενικός θάλαμος".

Ο κύριος ρόλος στην ανάπτυξη του πόνου αποδίδεται στις παρορμήσεις πόνου που προέρχονται από τους υποδοχείς που υπάρχουν στην περιοχή του παθολογικά αλλοιωμένου τμήματος της σπονδυλικής στήλης.

Ο πόνος στην οστεοχονδρωσία έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Ο πόνος στον αυχένα εμφανίζεται συνήθως το πρωί. Επιδεινώνεται από στροφές, αδέξιες κινήσεις, βήχα. Από τον αυχένα, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στους ώμους, στο πάνω μέρος της πλάτης και στο στήθος. Σταδιακά, μέχρι το βράδυ, ο πόνος θα γίνει λιγότερο έντονος.
 • Περιοδικά, ένα άρρωστο άτομο μπορεί να αισθανθεί έντονο πόνο, που ονομάζεται "πυροβολισμός", "τρύπημα".
 • Ο πόνος συχνά ακτινοβολεί μέχρι το χέρι και φτάνει στο χέρι, όπου εκδηλώνεται ως μούδιασμα στα δάχτυλα.
 • Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι μια κοινή αιτία επαναλαμβανόμενου ινιακού πόνου.
 • Ο πόνος στην περιοχή του θώρακα είναι δυνατός, τέτοιες ασθένειες στις εκδηλώσεις τους συχνά μοιάζουν με καρδιακή παθολογία.

Ο πόνος στην αυχενική οστεοχονδρωσία οδηγεί σε περιορισμό της κίνησης, σε μυϊκή δυσκαμψία. Εκτός από τον πόνο, παρατηρείται επίσης μείωση της ευαισθησίας στον αυχένα, το χέρι και την ωμική ζώνη.

ζάλη

Η ζάλη στην αυχενική οστεοχονδρωσία εμφανίζεται λόγω παραβίασης της βατότητας των αιμοφόρων αγγείων που οξυγονώνουν και τροφοδοτούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.

Ο βαθμός αγγειακής συμπίεσης επηρεάζει την ένταση και τη διάρκεια της ζάλης. Η εκδήλωση αυτού του συμπτώματος της οστεοχονδρωσίας συχνά συνοδεύεται από:

 • νιώθοντας ότι το έδαφος τρέμει κάτω από τα πόδια σας.
 • απώλεια ισορροπίας?
 • ναυτία;
 • κουδούνισμα στα αυτιά?
 • Επιδείνωση της όρασης, μύγες που τρεμοπαίζουν και λάμψεις μπροστά στα μάτια.

Η ζάλη μπορεί να σταματήσει μετά από ανάπαυση και ακινησία, αλλά αυτό το φαινόμενο εξαφανίζεται εντελώς μόνο μετά τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας.

Αιτίες αυχενικής οστεοχονδρωσίας

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην οστεοχόνδρωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης οφείλονται στον υποσιτισμό και στην κυκλοφορία του αίματος. Μια παρόμοια παθολογία αναπτύσσεται υπό την επίδραση των ακόλουθων λόγων:

 1. Διαταραγμένος μεταβολισμός.
 2. Υποδυναμία, δηλαδή ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα.
 3. Αναφερόμενοι τραυματισμοί.
 4. Συνεχής αναγκαστική στάση του σώματος. Η παρατεταμένη ένταση των μυών του αυχένα είναι συνηθισμένη στους οδηγούς και στους εργαζόμενους γραφείου.
 5. Ανωμαλίες στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, αυτές περιλαμβάνουν σκολίωση, λανθασμένη στάση του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ασθενών με αυχενική οστεοχόνδρωση στους εφήβους τείνει να αυξάνεται. Οι γιατροί το αποδίδουν σε παιχνίδια υπολογιστή και νευρική υπερένταση.

η καθιστική εργασία ως αιτία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας

θεραπευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή ασθενών με διαγνωσμένη αυχενική οστεοχόνδρωση θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό αποτρέπει περαιτέρω αλλαγές στους ιστούς της σπονδυλικής στήλης και βελτιώνει γρήγορα τη γενική ευεξία.

Παρακάτω εξετάζουμε τις κύριες ομάδες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας.

Όνομα φαρμάκου / ομάδας χρήση
ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα) Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο, υπό την επίδραση των οποίων ο πόνος εξαφανίζεται.
Αγγειοδιασταλτικά (αναστολείς συσσώρευσης αιμοπεταλίων) Φάρμακα που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και τη διατροφή σε κατεστραμμένα νεύρα.
μυοχαλαρωτικά Φάρμακα που ανακουφίζουν από μυϊκούς σπασμούς.
βιταμίνες Β Αναθέστε τη βελτίωση της ροής των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.
χονδροπροστατευτικά Φάρμακα που αποκαθιστούν τον άρρωστο ιστό χόνδρου.
αναλγητικά Συνταγογραφείται για έντονο πόνο.

Δεδομένου ότι το NVPS έχει μια σειρά από παρενέργειες, η δοσολογία των φαρμάκων και η γενική πορεία χρήσης τους πρέπει να επιλέγονται για κάθε ασθενή ξεχωριστά με γιατρό. Φροντίστε να λάβετε υπόψη όλες τις αντενδείξεις.

θεραπεία στο σπίτι

Στο πλαίσιο της φαρμακευτικής θεραπείας και κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, η θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας πραγματοποιείται επίσης με άλλες μεθόδους. Η ομάδα των πιο κοινών από αυτά περιλαμβάνει τη βοτανοθεραπεία, την άσκηση, τη φυσικοθεραπεία, την τήρηση ειδικής δίαιτας. Όλες αυτές οι μέθοδοι βοηθούν στη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών, στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος, στην ενίσχυση του μυϊκού κορσέ και στη μείωση των φλεγμονωδών αντιδράσεων. Η συμμόρφωση με ολόκληρο το σύμπλεγμα των θεραπευτικών μέτρων σας επιτρέπει όχι μόνο να απαλλαγείτε από δυσάρεστες αισθήσεις, αλλά και να αποτρέψετε περαιτέρω παθολογικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τους σπονδύλους.

γυμνάσια

Μετά την ανακούφιση του οξέος πόνου σε ασθενείς με οστεοχονδρωσία, ο γιατρός συνιστά σωματικές ασκήσεις. Μια ειδικά επιλεγμένη κινητική θεραπεία ενισχύει τους μύες του αυχένα και ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, προάγει τη θρέψη των μεσοσπονδύλιων δίσκων και την κυκλοφορία του αίματος.

Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας, οι ασκήσεις είναι που οδηγούν στην πλήρη αποκατάσταση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Οι απλούστερες ασκήσεις για την αυχενική οστεοχονδρωσία είναι η κλίση του κεφαλιού προς τα πλάγια, προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Ένας γιατρός, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αλλαγές στη σπονδυλική στήλη που εντοπίστηκαν κατά την εξέταση του ασθενούς, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τις σωστές ασκήσεις.

Βότανα

Η χρήση βοτάνων στην οστεοχονδρωσία στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα. Οι παρακάτω συνταγές είναι δημοφιλείς:

 • 10 γραμμάρια ιπποφαές, 40 γραμμάρια φύλλα σημύδας και 50 γραμμάρια φλοιού ιτιάς πρέπει να τεμαχιστούν και να ανακατευτούν καλά. Ο ζωμός παρασκευάζεται από δύο κουταλιές της συλλογής και μισό λίτρο νερό, όλα βράζονται για 10 λεπτά, εγχύονται και ψύχονται. Πρέπει να πίνετε αυτό το αφέψημα σε ένα ποτήρι δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
 • κομπρέσα χρένου. Ένα φύλλο χρένου πρέπει να χύνεται με βραστό νερό, να στερεώνεται γύρω από το λαιμό και να στερεώνεται με ένα μαντήλι. Μια τέτοια συμπίεση γίνεται καλύτερα τη νύχτα, όταν τη χρησιμοποιείτε, αισθάνεστε μια ελαφριά αίσθηση καψίματος.

τρόπος ζωής

Η σωστή διατροφή στην οστεοχονδρωσία συμβάλλει στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού. Σκληρές δίαιτες για αυτή την ασθένεια δεν υπάρχουν, εκτός από τις περιπτώσεις που πρέπει να χάσετε βάρος, αφού η παχυσαρκία συχνά περιλαμβάνει αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Φροντίστε να συμπεριλάβετε πρωτεΐνες στο καθημερινό μενού για άτομα με οστεοχονδρωσία. Βρίσκονται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια και τα δημητριακά. Η πρωτεΐνη απορροφάται καλά όταν αυτά τα προϊόντα συνδυάζονται με φυτικές τροφές.

Ο δυνατός καφές, το τσάι και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αυτά τα ποτά δεν επιτρέπουν την απορρόφηση σημαντικών ιχνοστοιχείων.

κόκκινη μπριζόλα ψαριού με αυχενική οστεοχονδρωσία

Εκτός από φαρμακευτική αγωγή, ασκήσεις, δίαιτα, φυσιοθεραπεία θα βοηθήσουν ένα άτομο με οστεοχονδρωσία στη θεραπεία. Το μασάζ, το κολύμπι και η γιόγκα δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση του πόνου και την ενδυνάμωση του μυϊκού κορσέ. Το πιο σημαντικό, οι επιλεγμένες μέθοδοι θεραπείας πρέπει να πραγματοποιούνται πολλές φορές το χρόνο, γεγονός που σας επιτρέπει να ξεχάσετε τις παροξύνσεις της οστεοχονδρωσίας.

η κίνηση είναι το παν

Η οστεοχόνδρωση αναπτύσσεται με σωματική αδράνεια, πράγμα που σημαίνει ότι η βελτίωση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης σε αυτήν την περιοχή απαιτεί αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Η σωματική δραστηριότητα, οι καθημερινές ασκήσεις και τα φειδωλά αθλήματα θα σας κάνουν να ξεχάσετε τις δυσάρεστες αισθήσεις που σχετίζονται με την οστεοχονδρωσία. Τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας για να κάνουν απλές σωματικές ασκήσεις.