πόνος στα δάχτυλα

Πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων

πόνος στα δάχτυλαεμφανίζεται όταν επηρεάζονται τα οστά, οι αρθρώσεις, οι μαλακοί ιστοί, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Μπορεί να είναι θαμπό, οξύ, αδύναμο, έντονο, σταθερό, διακοπτόμενο, βραχυπρόθεσμο. Συχνά υπάρχει σχέση με την κινητική δραστηριότητα, τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες. Είναι δυνατές συνοδευτικές εξωτερικές διαταραχές: παραμορφώσεις, αλλαγές στο χρώμα και τη θερμοκρασία, οίδημα. Για να προσδιοριστεί η αιτία του πόνου στα δάχτυλα, χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα μιας έρευνας, μια εξωτερική εξέταση, μια εξέταση ακτίνων Χ και άλλες μέθοδοι. Συνιστάται ανάπαυση, μερικές φορές λήψη παυσίπονων μέχρι να γίνει η διάγνωση.

Γιατί πονάνε τα δάχτυλα

τραυματικές κακώσεις

Ο τραυματισμός του δακτύλου χαρακτηρίζεται από μέτριο πόνο. Στη συνέχεια η ένταση του πόνου σταδιακά μειώνεται. Είναι πιθανό οίδημα, υπεραιμία, κυάνωση, αιμορραγία. Η λειτουργία του δακτύλου είναι ελαφρώς εξασθενημένη. Τα αιματώματα στην παλάμη των δακτύλων εκδηλώνονται με μέτριο πόνο, αποκόλληση δέρματος με σχηματισμό κοιλότητας γεμάτη με σκούρο αίμα. Στα υπογλώσσια αιματώματα, ο πόνος είναι έντονος, σπασμωδικός, παλλόμενος και επιδεινώνεται με το κατέβασμα της βούρτσας. Είναι δυνατή η μερική ή πλήρης αποκόλληση της πλάκας του νυχιού.

Ένα σπασμένο δάκτυλο συνοδεύεται από έντονο εκρηκτικό πόνο τη στιγμή του τραυματισμού. Ο πόνος στη συνέχεια υποχωρεί κάπως, αλλά παραμένει έντονος. Το δάχτυλο γίνεται μπλε, διογκώνεται, οι λειτουργίες του παραβιάζονται κατάφωρα. Μπορεί να σημειωθεί παραμόρφωση, δηλητηρίαση, παθολογική κινητικότητα. Όταν ένα δάχτυλο έχει εξαρθρωθεί, παρατηρείται πόνος με μαχαίρι. Το δάκτυλο είναι παραμορφωμένο, πρησμένο, όταν προσπαθείτε να μετακινηθείτε στην προσβεβλημένη άρθρωση, προσδιορίζεται η αντίσταση του ελατηρίου.

Με τα κρυοπαγήματα τις πρώτες ώρες ο πόνος είναι ήπιος και μυρμηγκιάζει. Τότε το σύνδρομο του πόνου εντείνεται, αποκτά καυστικό χαρακτήρα. Το δάχτυλο διογκώνεται, γίνεται κυανωτικό. Με βαθιά κρυοπαγήματα, δεν υπάρχει ευαισθησία στα απομακρυσμένα μέρη, τα δάχτυλα είναι κρύα, χλωμά, ο πόνος παρεμβαίνει στα όρια μεταξύ υγιών και προσβεβλημένων ιστών.

Λοιμώδεις βλάβες

Το Panaritium χαρακτηρίζεται από ταχέως αυξανόμενο πόνο, οίδημα, υπεραιμία, κυάνωση, σχηματισμό αποστήματος. Συσπάσεις, παλλόμενοι πόνοι που στερούν τη νύχτα τον ύπνο. Ιδιαίτερα έντονες οδυνηρές αισθήσεις εκφράζονται με υπογλώσσιο παναρίτιο και βαθιές μορφές της νόσου (οστό, άρθρωση, τένοντας). Με επιφανειακές μορφές παναριτίου (δερματική, περιγλώσσια, υποδόρια, υπογλώσσια), η γενική κατάσταση υποφέρει ελαφρά, με βαθιά συμπτώματα μέθης, πυρετό.

Το Chinga αναπτύσσεται σε άτομα που ασχολούνται με την ανατομή και την επεξεργασία των σφαγίων της θαλάσσιας άγριας ζωής και εμφανίζεται με μικροτραυματισμούς: εκδορές, πληγές, ρωγμές. Εκδηλώνεται ως ένας θαμπός, αδύναμος πόνος στην περιοχή του τραύματος, ο οποίος μετά από 1-2 ημέρες αντικαθίσταται από πόνο στην άρθρωση του δακτύλου (συνήθως στην εγγύς). Ο πόνος μεγαλώνει, γίνεται πόνος, σφύζει, συμπληρώνεται από οίδημα, ωχρότητα, κυάνωση του δακτύλου.

αρθρίτιδα

Ο πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι συμμετρικός. 1 βαθμός δραστηριότητας εκδηλώνεται με ήπια αρθραλγία, ακαμψία που εξαφανίζεται γρήγορα. Στον βαθμό 2, ο πόνος διαταράσσεται κατά την ηρεμία και με την κίνηση, σε συνδυασμό με παρατεταμένη δυσκαμψία, περιορισμό της κίνησης, ερυθρότητα. Ο βαθμός 3 χαρακτηρίζεται από έντονο συνεχή πόνο, επίμονη δυσκαμψία, οίδημα, υπεραιμία. Η κίνηση είναι αυστηρά περιορισμένη.

Η ουρική αρθρίτιδα των δακτύλων είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Μία ή περισσότερες αρθρώσεις μπορεί να επηρεαστούν. Ο πόνος είναι συνήθως οξύς, οξύς, σε συνδυασμό με οίδημα, υπεραιμία, δυσλειτουργία και αύξηση της γενικής θερμοκρασίας. Τα διαγραμμένα συμπτώματα παρατηρούνται λιγότερο συχνά - ελαφρύς πόνος και ελαφρά ερυθρότητα με ικανοποιητική γενική κατάσταση.

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά ή σταδιακά. Στην πρώτη περίπτωση, ο πόνος είναι μέτριος και αυξάνεται, στη δεύτερη - οξύς, έντονος. Στην κορύφωση της νόσου, η τυπική εικόνα είναι ο πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται τη νύχτα και την ηρεμία, εξασθενεί την ημέρα, κατά τις κινήσεις, πρήξιμο των δακτύλων, μωβ-μπλε αποχρωματισμός του δέρματος. Οι άπω μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις προσβάλλονται συχνότερα. Πολλές παραμορφώσεις συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Στη μετατραυματική αρθρίτιδα προσβάλλεται μία άρθρωση. Για μολυσματικές-αλλεργικές μορφές της νόσου, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων, είναι χαρακτηριστικές πολλαπλές βλάβες. Στην επαγγελματική περιφερική αρθρίτιδα, οι πιο καταπονημένες αρθρώσεις των δακτύλων εμπλέκονται στη διαδικασία. Ο πόνος σε όλες τις αναφερόμενες μορφές παθολογίας εντείνεται τη νύχτα, εξασθενεί την ημέρα και συμπληρώνεται από πρωινή δυσκαμψία, τοπικό οίδημα και δυσκολία στην κίνηση. Με μακρά πορεία σημειώνονται παραμορφώσεις.

πόνος στα δάχτυλα

Εκφυλιστικές παθολογίες

Με την αρθροπάθεια των χεριών, ο πόνος είναι αρχικά αόριστος, περιοδικός, βραχυπρόθεσμος. Υπάρχει πρωινή δυσκαμψία. Στη συνέχεια, οι οδυνηρές αισθήσεις εντείνονται, παρατείνονται, μερικές φορές καίγονται, παρατηρούνται με οποιεσδήποτε κινήσεις, περιορίζουν την καθημερινή δραστηριότητα, εκτελούν λεπτές επεμβάσεις. Σχηματίζονται κόμβοι Heberden και Bouchard. Παρουσιάζονται πλευρικές παραμορφώσεις.

Παθήσεις των συνδέσμων και των τενόντων

Οι ασθενείς που πάσχουν από στενωτική συνδεσμίτιδα ανησυχούν για τον πόνο κατά μήκος της παλάμης στη βάση του προσβεβλημένου δακτύλου. Στην αρχή, το σύνδρομο πόνου εμφανίζεται μόνο με πίεση και μικρές κινήσεις, μετά παραμένει σε ηρεμία. Οι κινήσεις είναι περιορισμένες, συνοδευόμενες από ένα κλικ. Με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσεται μια σύσπαση κάμψης, μετά από ένα κλικ, εμφανίζεται πόνος στο χέρι.

Στα αρχικά στάδια η νόσος του de Quervain εκδηλώνεται με πόνο κατά την απαγωγή, υπερέκταση του πρώτου δακτύλου. Στη συνέχεια, με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, εμφανίζονται πόνοι, πιεστικοί πόνοι, ορισμένοι ασθενείς διαταράσσονται ακόμη και σε ηρεμία. Τυπική ακτινοβόληση της περιφερικής φάλαγγας ή του αντιβραχίου από την πλευρά του δείκτη.

αγγειοτροφονεύρωση

Το σύνδρομο Raynaud προκαλείται από αγγειόσπασμο, που συνοδεύεται από παροξυσμικό μούδιασμα και κρύα δάχτυλα. Ο πόνος εμφανίζεται στη δεύτερη φάση της επίθεσης, έχει συνθλιπτικό χαρακτήρα, σχετίζεται με αίσθημα καύσου και πληρότητα. Το σύνδρομο πόνου είναι βραχυπρόθεσμο, αντικαθίσταται από αίσθημα θερμότητας, ερυθρότητα των περιφερικών τμημάτων των χεριών. Η παθολογία εμφανίζεται σε μια ποικιλία ασθενειών διαφορετικής προέλευσης, όπως:

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα;
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος;
 • Σκληρόδερμα;
 • Σύνδρομο Sharp;
 • σύνδρομο αντισυνθετάσης;
 • Αποφρακτική θρομβοαγγειίτιδα των άνω άκρων.
 • ενδοκρινικές, μεταβολικές, επαγγελματικές παθολογίες.

Ελλείψει άλλων ασθενειών που προκαλούν αυτή την κατάσταση, μιλούν για τη νόσο του Raynaud με παρόμοιο σύνδρομο πόνου. Αυτή η μορφή είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Η ερυθρομελαλγία εμφανίζεται ανεξάρτητα ή σχηματίζεται σε ασθενείς με ενδοκρινικές, νευρολογικές, αιματολογικές παθήσεις. Εκδηλώνεται με παροξυσμικές προσβολές στα μάγουλα, καυστικούς πόνους, οίδημα, υπεραιμία των δακτύλων. Είναι πιθανό ο πόνος να μεταδίδεται από το ένα άκρο στο άλλο ή να εμφανίζεται και στα δύο άκρα ταυτόχρονα. Οι κρίσεις πόνου είναι τόσο έντονες που παρεμβαίνουν σε κάθε κίνηση. Ο πόνος μειώνεται όταν ψύχεται και σηκώνεται το χέρι, αυξάνεται όταν ζεσταίνουμε και κατεβάζουμε τα χέρια.

Νευρολογικές παθολογίες

Ο πόνος στα δάχτυλα εμφανίζεται όταν τα νεύρα είναι κατεστραμμένα, εξαπλώνονται στη ζώνη νεύρωσης, έχουν χαρακτήρα πυροβολισμού ή καύσης, συμπληρώνονται από αισθητηριακές διαταραχές, αυτόνομες-τροφικές διαταραχές. Πιθανές νευρολογικές αιτίες:

 • Νευροπάθεια του μέσου νεύρου.Ο πόνος εντοπίζεται στην παλαμιαία πλευρά των δακτύλων Ι-ΙΙΙ, σε συνδυασμό με την αδυναμία κάμψης των δακτύλων, σφίξιμο του χεριού και αντίσταση στο δάκτυλο Ι.
 • ΣΥΝΔΡΟΜΟ καρπιαιου σωληνα.Μια μορφή νευροπάθειας του μέσου νεύρου που προκαλείται από συμπίεση των νευρικών ινών στο επίπεδο του καρπού. Εντοπισμός του πόνου - όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Τυπικές νυχτερινές κρίσεις, ανακούφιση από τον πόνο κατά το κατέβασμα των χεριών, τίναγμα των βουρτσών.
 • Νευροπάθεια ακτινωτού νεύρου.Με μια βλάβη στο επίπεδο του αντιβραχίου και του καρπού, παρατηρείται πόνος στο πίσω μέρος του πρώτου δακτύλου και του χεριού, μερικές φορές εξαπλωμένος στο δεύτερο και τρίτο δάκτυλο. Χαρακτηριστική είναι η ακτινοβολία στο αντιβράχιο, το μούδιασμα στο πίσω μέρος του χεριού.
 • Νευροπάθεια ωλένιου νεύρου.Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της άρθρωσης του αγκώνα, αλλά μπορεί να ακτινοβολεί στο χέρι, τα δάχτυλα IV-V. Το σύνδρομο πόνου συχνά εντείνεται το πρωί.

όγκους

Οι καλοήθεις όγκοι που επηρεάζουν τα οστά των δακτύλων περιλαμβάνουν τα χονδρώματα και τα οστεοειδή οστεώματα. Τα χονδρώματα εκφράζονται από μη έντονες αισθήσεις πόνου με ασαφή εντοπισμό, οστεοειδή οστεώματα - από έντονο πόνο στην πληγείσα περιοχή. Τα κακοήθη νεοπλάσματα των δακτύλων είναι σπάνια.

Διαφορετικοί λόγοι

Πόνος στα δάχτυλα και το χέρι παρατηρείται σε ασθενείς με κράμπα του συγγραφέα, που αναπτύσσεται με επαγγελματική νεύρωση, κάποιες άλλες ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές. Ο πόνος εμφανίζεται όταν γράφετε, εργάζεστε σε υπολογιστή ή γραφομηχανή. Σπάνε, τραβούν, συμπληρώνονται από τρόμο, ξαφνική αδυναμία του χεριού, τοπικούς σπασμούς. Επιπλέον, ο πόνος στα δάχτυλα μπορεί να σημειωθεί με τις ακόλουθες παθολογίες:

 • λευχαιμία: Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom.
 • όγκοι των επινεφριδίων: αλδοστέρωμα.
 • επιπλοκές του διαβήτη: διαβητική νευροπάθεια.
 • αγγειακές παθήσεις: άπω δακτυλική εμβολή λόγω απόφραξης της υποκλείδιας αρτηρίας.
 • κληρονομικά νοσήματα: Νόσος Fabry.
 • οδοντοφυΐα: νευροαρθρίτιδα.

διάγνωση

Οι τραυματολόγοι-ορθοπεδικοί ασχολούνται με τον προσδιορισμό των αιτιών του πόνου στα δάχτυλα. Η διάγνωση γίνεται με βάση μια συνομιλία με τον ασθενή, δεδομένα εξωτερικής εξέτασης, πρόσθετες μελέτες. Το διαγνωστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • δημοσκόπηση. Ο γιατρός ανακαλύπτει πότε και υπό ποιες συνθήκες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το σύνδρομο πόνου και άλλα συμπτώματα, καθορίζει τα χαρακτηριστικά της δυναμικής της ανάπτυξης της νόσου, παράγοντες που προκαλούν βελτίωση ή επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς. Μελέτη ιστορίας ζωής, οικογενειακό ιστορικό.
 • Σωματική εξέταση. Ο ειδικός αξιολογεί την εμφάνιση των δακτύλων, αποκαλύπτει παραμορφώσεις, φλεγμονές, ρωγμές, ξηρό δέρμα, διαταραχές θερμοκρασίας και χρώματος, οίδημα και άλλες εκδηλώσεις της παθολογίας. Εξετάζει ευαισθησία, εύρος κίνησης, παλμούς στις περιφερικές αρτηρίες.
 • ακτινογραφία.Εκτελείται σε δύο προβολές με σύλληψη των προσβεβλημένων δακτύλων ή ολόκληρου του χεριού. Επιβεβαιώνει την παρουσία καταγμάτων, εξαρθρώσεων, όγκων, φλεγμονωδών και εκφυλιστικών διεργασιών, περιοχές καταστροφής συμπαγών δομών σε εν τω βάθει μορφές παναριτίου.
 • Ηλεκτροφυσιολογικές Μελέτες. Πραγματοποιούνται για πόνο νευρολογικής προέλευσης προκειμένου να διευκρινιστεί η έκταση της νευρικής βλάβης, να εκτιμηθεί η κατάσταση των μυών και η αγωγιμότητα των νεύρων.
 • εργαστηριακές εξετάσεις. Κατασκευάζεται για τον προσδιορισμό της φλεγμονής, την αξιολόγηση της γενικής κατάστασης του σώματος, την ανίχνευση συγκεκριμένων δεικτών στην κολλαγένωση.

Ανάλογα με την ένδειξη, οι ασθενείς παραπέμπονται για διαβούλευση με ενδοκρινολόγο, νευρολόγο, αγγειοχειρουργό και άλλους ειδικούς. Εκχωρήστε CT, MRI και άλλες τεχνικές οργάνων. Εκτελέστε βιοψία σκληρών και μαλακών δομών για κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση.

Διάγνωση πόνου στα δάχτυλα από γιατρό

θεραπευτική αγωγή

Πρώτες βοήθειες

Η ψυχρή ανύψωση του άκρου συνιστάται για τραυματικούς τραυματισμούς. Το χέρι στερεώνεται με νάρθηκα ή αυτοσχέδια υλικά (π. χ. σανίδες). Το πινέλο σηκώνεται ή χρησιμοποιείται κασκόλ. Με σύνδρομο έντονου πόνου, χορηγείται αναλγητικό, ελλείψει εξωτερικής βλάβης, χρησιμοποιείται χλωροαιθυλ.

Η βοήθεια με ασθένειες καθορίζεται από τη φύση της παθολογίας - η αλλαγή της θέσης του άκρου, η θέρμανση ή, αντίθετα, η ψύξη μπορεί να βοηθήσει. Το πιο συνηθισμένο μέτρο είναι η ανάπαυση, αλλά σε ορισμένες παθήσεις (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αρθρίτιδα) το σύνδρομο του πόνου υποχωρεί ενώ διατηρείται η κινητική δραστηριότητα. Ο οξύς σπασμωδικός πόνος, τα έντονα σημάδια φλεγμονής, η γενική υπερθερμία είναι ο λόγος για επείγουσα διαβούλευση με έναν ειδικό.

Συντηρητική θεραπεία

Για εξαρθρήματα και κατάγματα, γίνεται τοπική αναισθησία, γίνεται ανάταξη και εφαρμόζεται γύψος. Η συντηρητική θεραπεία των τραυματικών και μη τραυματικών παθολογιών των δακτύλων περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • λειτουργία προστασίας. Επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου. Πιθανές συστάσεις για περιορισμό φορτίου, χρήση ορθοπεδικών βοηθημάτων, εφαρμογή γύψου.
 • Ιατρική θεραπεία. Χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιβιοτικά, φάρμακα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, νευροτροπικά φάρμακα. Ανάλογα με την ένδειξη γίνονται αποφράξεις με κορτικοστεροειδή.
 • Μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Συνταγογραφούνται κινητική θεραπεία, μασάζ, φυσιοθεραπεία, χειρωνακτική θεραπεία, kinesio taping.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται όταν οι συντηρητικές μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές για τη μείωση του χρόνου και τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της θεραπείας. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της βλάβης, γίνονται τα εξής:

 • τραυματισμοί: Διόρθωση καταγμάτων και εξαρθρημάτων με βελόνες πλεξίματος, νεκτομή και ακρωτηριασμός δακτύλων για κρυοπαγήματα.
 • μεταδοτικές ασθένειες: διάνοιξη, παροχέτευση παναριτίου, με σοβαρές βλάβες σε ορισμένες περιπτώσεις - ακρωτηριασμός ή απορρόφηση.
 • Ασθένειες των τενόντων και των συνδέσμων: Διατομή του ραχιαίου συνδέσμου και εκτομή συμφύσεων στη νόσο του de Quervain, ανατομή των δακτυλιοειδών συνδέσμων σε στενωτική συνδεσμίτιδα.
 • νεοπλάσματα: Αφαίρεση νεοπλασμάτων, οστική εκτομή.
 • νευρολογικές παθήσεις: αποσυμπίεση νεύρων.

Μετά την επέμβαση, συνταγογραφείται αντιβιοτική θεραπεία. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε εκτεταμένη αποκατάσταση με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποκατάστασης της λειτουργίας των χεριών.