Αιτίες και συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Πόνος στον αυχένα με οστεοχονδρωσία

Μεταξύ όλων των ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος, η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι η δεύτερη πιο συχνή. Τα συμπτώματα και η θεραπεία της νόσου καθορίζονται από το στάδιο της ανάπτυξής της, επομένως είναι τόσο σημαντικό να μην παραβλέπουμε τα σημάδια μιας επικείμενης ασθένειας.

Στο πλαίσιο της βλάβης των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η οστεοχόνδρωση ονομάζεται δυστροφικές αλλαγές στον αρθρικό χόνδρο. Η αυχενική οστεοχόνδρωση χαρακτηρίζεται από παθολογική καταστροφή του χόνδρινου ιστού των σπονδύλων που στηρίζουν το κεφάλι.

Τις περισσότερες φορές, η νόσος διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το 80% του πληθυσμού διαγιγνώσκεται με τον ένα ή τον άλλο βαθμό αυχενικής οστεοχόνδρωσης.

Ο λαιμός θεωρείται το πιο εύκαμπτο μέρος της σπονδυλικής στήλης. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν αρκετοί μύες γύρω από το λαιμό για να αντισταθμίσουν την πίεση στη σπονδυλική στήλη. Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου πέφτει στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι οποίοι λειτουργούν ως μαξιλαράκια απορρόφησης κραδασμών.

Ως αποτέλεσμα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι φθείρονται, στεγνώνουν και επιπεδώνονται και αναπτύσσεται οστεοχονδρωσία.

Οι λόγοι που συμβάλλουν στην εμφάνιση της παθολογίας δεν βρίσκονται μόνο στην ανατομία, αλλά και στην ανθρώπινη συμπεριφορά:

 • καθιστική και στατική, καθιστική εργασία - στον υπολογιστή, οδήγηση αυτοκινήτου, στο γραφείο.
 • Ευσαρκία;
 • μεγάλη σωματική δραστηριότητα?
 • Κάπνισμα;
 • λάθος διατροφή?
 • αδύναμη φυσική κατάσταση?
 • Τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης.

Άλλοι προκλητικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας είναι: η πλατυποδία, τα μαλακά στρώματα και τα μαξιλάρια, η συνήθεια να κουβαλάς μια τσάντα στον ώμο, η υποθερμία και το στρες.

Πώς εκφράζεται η ασθένεια

Κατά την έναρξη της νόσου, μόνο το μούδιασμα του λαιμού μπορεί να μαρτυρήσει την ανάπτυξή του, η οποία συνήθως αγνοείται. Καθώς η παθολογία εξελίσσεται, ο αριθμός και η ένταση των εκδηλώσεων αυξάνεται.

Υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης:

 • Πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στη βάση του λαιμού, που ακτινοβολεί στα άκρα.
 • Τραγούισμα και πόνος όταν γυρίζετε το κεφάλι.
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στις περιοχές μεταξύ των ωμοπλάτων και στη βάση του λαιμού, κάψιμο, δυσφορία και δυσκαμψία.
 • Πονοκέφαλος, ημικρανία, ζάλη;
 • Αδυναμία, κούραση.

Δευτερεύοντα συμπτώματα είναι η μειωμένη όραση, η ακοή, η μειωμένη μνήμη, η αϋπνία, η απροσεξία, η απουσία μυαλού, οι αυξήσεις της πίεσης.

Οι γιατροί ταξινομούν τα σημάδια των οστεοχονδριακών διεργασιών ως σύνδρομα που σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο τύπο σπονδυλικής βλάβης.

Στένωση. Αναπτύσσεται με φόντο την κήλη δίσκων και συνοδεύεται από διαταραχή της ροής του αίματος και υπερανάπτυξη του οστικού ιστού. Εκδηλώνεται με μούδιασμα των άκρων.

Το αντανακλαστικό-ερεθιστικό σύνδρομο είναι συνέπεια της συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας σε περίπτωση καμπυλότητας του αυχένα και κακής στάσης του σώματος. Εκδηλώνεται με έντονο παροξυσμικό πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού με σταδιακή εξάπλωση σε περιοχές γύρω από το μέτωπο.

Radicular Syndrome. Παρατηρείται όταν οι ρίζες της σπονδυλικής στήλης είναι πεπλατυσμένες - οι συνέπειες μιας κήλης. Ταυτόχρονα, η ευαισθησία στις πληγείσες περιοχές μειώνεται και η κινητική δραστηριότητα περιορίζεται. Μπορεί να συνοδεύεται από ανάπτυξη ελαττωμάτων ομιλίας, ροχαλητό, μειωμένη αίσθηση όσφρησης και μειωμένη ευαισθησία των μυών της γλώσσας.

Η πολυπλοκότητα της πορείας των διεργασιών καθορίζεται από την κατάσταση του pulposus πυρήνα που γεμίζει τον σπονδυλικό χώρο.

Οι εκφυλιστικές βλάβες της περιοχής του λαιμού ταξινομούνται συμβατικά σε τρία στάδια:

 • Πρώτα. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος συμπιέζεται. Οι αγκιστροειδείς προεκτάσεις των σπονδύλων μεγεθύνονται. Εμφανίζεται μυϊκή δυσκαμψία, αλλά το εύρος κίνησής τους δεν αλλάζει. Το γύρισμα του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πρήξιμο και πόνο.
 • Δεύτερος. Αναπτύσσεται στο πλαίσιο της εξέλιξης του πρώτου σταδίου της νόσου, όταν η θεραπεία για την οστεοχονδρωσία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης απουσιάζει ή πραγματοποιείται εσφαλμένα. Το μεσοσπονδύλιο τρήμα στενεύει και το ύψος των μεσοσπονδύλιων δίσκων μειώνεται λόγω της επιπέδωσής τους. Οι νευρικές ρίζες παγιδεύονται. Ο ασθενής αισθάνεται ακριβή πόνο.
 • Τρίτος. Ρωγμές στον ινώδη δακτύλιο που περιβάλλει τον μεσοσπονδύλιο δίσκο οδηγούν σε ρήξη της κάψας και παραμόρφωση του μυϊκού ιστού. Η σταθερότητα στερέωσης του πολφικού πυρήνα εντός του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μειωμένη. Αναπτύσσεται κήλη δίσκου. Χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στον αυχένα, μούδιασμα της γλώσσας, οίδημα, μειωμένη κινητικότητα, καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης.

Η σωστή θέση των αυχενικών σπονδύλων καθορίζει τη λειτουργικότητα των οπτικών και ακουστικών νεύρων, της μύτης, των χειλιών, του στόματος, των δοντιών, των νεύρων του προσώπου, της υπόφυσης, του εγκεφάλου, των παρασυμπαθητικών, των μυών του αυχένα και του αντιβραχίου, του θυρεοειδούς, των αρθρώσεων του αγκώνα και των ώμων.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Ο ακριβής προσδιορισμός της αιτίας της ανάπτυξης της οστεοχόνδρωσης σας επιτρέπει να καταπολεμήσετε την ασθένεια με στοχευμένο τρόπο. Η προκαταρκτική διάγνωση θα υποδειχθεί από τον γιατρό μετά την αρχική εξέταση.

Λαμβάνει υπόψη τα παράπονα του ασθενούς για το είδος των συνδρόμων πόνου, καθώς και τις πληροφορίες που λαμβάνονται κατά την εξέταση της σπονδυλικής στήλης σε διαφορετικές θέσεις. Με την εξέταση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μπορείτε να προσδιορίσετε την παρουσία σφραγίδων και παραμορφώσεων. Επιπλέον, δίνεται προσοχή στον μυϊκό τόνο και τις κινητικές δεξιότητες του ασθενούς.

Οι γιατροί μπορούν να λάβουν πλήρεις διαγνωστικές πληροφορίες από μελέτες όπως:

 • Roentgen. Η διαδικασία σάς επιτρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση των σπονδύλων σε δύο προβολές - μετωπική και πλάγια. Αποτέλεσμα - ανίχνευση ζημιών, αποθέσεων αλατιού και συμπιεσμένων σχηματισμών.
 • Η μαγνητική τομογραφία σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε όχι μόνο οποιαδήποτε παθολογία της σπονδυλικής στήλης, αλλά και τη σοβαρότητά της. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μαγνητική τομογραφία για να εκτιμήσει την κατάσταση και την έκταση της βλάβης στις νευρικές απολήξεις, στα αιμοφόρα αγγεία και στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
 • Υπολογιστική τομογραφία - ψηφιοποίηση πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω ακτινοβολίας ακτίνων Χ.

Σε περίπτωση ζάλης, μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη εξέταση των δομικών αλλαγών στα αγγεία με χρήση Doppler, αγγειογραφίας και σάρωσης διπλής όψης.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αυχενική οστεοχονδρωσία

Μετά από ακριβή διάγνωση και αναγνώριση των αιτιών της ανάπτυξης της νόσου, ο νευρολόγος καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης της αυχενικής οστεοχόνδρωσης.

Τα βέλτιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με μια σύνθετη θεραπεία στην οποία χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι. Τα πρωτόκολλα που υιοθετήθηκαν από τον ΠΟΥ περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, διαδικασίες συσκευών, θεραπεία άσκησης και θεραπευτικό μασάζ.

φαρμακευτική αγωγή

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των φαρμάκων γίνεται μεμονωμένα. Δεν εξαρτάται μόνο από τη σοβαρότητα της παθολογίας, αλλά και από τα ειδικά χαρακτηριστικά του σώματος του ασθενούς.

Πάγια Περιουσιακά Στοιχεία Ναρκωτικών:

 • αντιφλεγμονώδη φάρμακα - χάπια που ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή.
 • Χονδροπροστατευτικά - φάρμακα που ενεργοποιούν την αναγέννηση του ιστού χόνδρου.
 • εξωτερικά μέσα - αλοιφές και τζελ που ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή.
 • ένα σύμπλεγμα βιταμινών για την υποστήριξη του οργανισμού και την τόνωση της αναγέννησής του.

Στο πρώτο στάδιο του θεραπευτικού αποτελέσματος, είναι δυνατό να ενταθεί το σύνδρομο πόνου - αυτή είναι η αντίδραση των μυών. Οι φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της δυσφορίας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της φαρμακευτικής θεραπείας.

φυσικοθεραπεία

Φυσικοθεραπεία σημαίνει επηρεασμός της αιτίας της νόσου με τη βοήθεια ειδικών συσκευών - ηλεκτροφόρηση, ηλεκτρική διέγερση ιστού. Η εφαρμογή ρευμάτων χαμηλής συχνότητας βελτιώνει τη ροή του αίματος στις πληγείσες περιοχές, ανακουφίζει από το πρήξιμο και τον πόνο και ταυτόχρονα αυξάνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Η ελάχιστη διάρκεια θεραπείας υλικού είναι 10 συνεδρίες.

Μασάζ για αυχενική οστεοχονδρωσία στο σπίτι

Η χειρωνακτική θεραπεία είναι ένας παραγωγικός τρόπος δράσης στις πληγείσες περιοχές στο σπίτι. Με τη βοήθεια τσιμπήματος μασάζ, οι μυϊκοί σπασμοί και ο πόνος εξαλείφονται, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, η συμπίεση των νευρικών ριζών μειώνεται.

Χάρη στο μασάζ βελτιώνεται ο μεταβολισμός και αποκαθίστανται οι ιστοί της σπονδυλικής στήλης.

Φυσικοθεραπεία για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος και την πρόληψη της υποτροπής είναι να κάνετε ασκήσεις φυσικοθεραπείας για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι διαδικασίες συνταγογραφούνται μετά από πλήρη ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Οι κύριοι τύποι θεραπείας άσκησης:

 • Φυσικοθεραπεία;
 • δοσομετρημένο περπάτημα?
 • Εκπαίδευση σε προσομοιωτές.
 • Περιλούω.

Προκειμένου οι ασκήσεις στην αυχενική οστεοχονδρωσία να φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τα μαθήματα θα πρέπει να επιβλέπονται από αρμόδιους ειδικούς.

Σπιτικές θεραπείες

Η πλήρης εξάλειψη της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους είναι αδύνατη. Από την άλλη πλευρά, η χρήση λαϊκών θεραπειών μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενούς, να μειώσει τη φλεγμονή, να ανακουφίσει τον πόνο και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κατά μέσο όρο, ο χρόνος θεραπείας για την αυχενική οστεοχόνδρωση διαρκεί έως και τρεις μήνες. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γίνεται χειρουργική επέμβαση.

Γιατί είναι επικίνδυνη η αυχενική οστεοχονδρωσία;

Οι παθολογίες στην περιοχή του λαιμού αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία όλων των ανθρώπων Δεδομένου ότι ο λαιμός συνδέει το κεφάλι με το σώμα, όλες οι σημαντικές βιολογικές επικοινωνίες βρίσκονται σε αυτό το τμήμα της σπονδυλικής στήλης - αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, νευρικά κανάλια.

Οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργικότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης έχει συνέπειες με τη μορφή:

 • Διαταραχές του κυκλοφορικού και της διατροφής του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται υπέρταση, ασθένειες του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, VSD, ασυντονισμός, προβλήματα ακοής, όρασης και ομιλίας.
 • Σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας. Η παθολογία αναπτύσσεται με φόντο τη συμπίεση του αγγείου που τροφοδοτεί την παρεγκεφαλίδα και τον προμήκη μυελό. Η ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία και εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Radiculopathy - βλάβη στις ρίζες των νεύρων, ανάπτυξη οστικού ιστού στους σπονδύλους, ως αποτέλεσμα της οποίας η κινητικότητα χάνεται μερικώς ή πλήρως.

Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού, που βρίσκεται μέσα στη σπονδυλική στήλη, είναι η πιο επικίνδυνη. Μια τέτοια παθολογία οδηγεί σε ρήξη της επένδυσης του νωτιαίου μυελού και προκαλεί παράλυση. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι θανατηφόρα.

προφύλαξη

Ακόμη και μετά την πλήρη ανάρρωση, η ασθένεια μπορεί να υποτροπιάσει εάν ο ασθενής δεν ξανασκεφτεί τον τρόπο ζωής του - εργασία και ξεκούραση, συνήθειες, διατροφή.

Ως προληπτικό μέτρο, οι νευρολόγοι συνιστούν να δίνετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

 • Σκληρότητα του στρώματος. Ένα ορθοπεδικό στρώμα και ένα χαμηλό μαξιλάρι είναι ιδανικά.
 • μια επίσκεψη στη σάουνα είναι απαραίτητη για πλήρη χαλάρωση και ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς.
 • Το να κάνετε ένα ζεστό ντους κάθε μέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη ροή του αίματος στον αυχένα.
 • Κολύμπι, περπάτημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τους μύες της σπονδυλικής στήλης.
 • σωστή διατροφή - απόρριψη τροφών που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό: λιπαρά, τηγανητά, γλυκά, καπνιστά, αλεύρι και αλκοόλ. Συνιστώνται πιάτα με ζελατίνη, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, λευκό κρέας, θαλασσινά.

Στην καθημερινή ζωή, θα πρέπει να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, τις απότομες στροφές του κεφαλιού, τις μεγάλες περιόδους καθίσματος ή μια στατική στάση. Επιπλέον, καλό είναι να χρησιμοποιείτε καρέκλες που παρέχουν στήριξη κεφαλιού και πλάτης.

Ο δραστήριος τρόπος ζωής, η υγιεινή διατροφή και οι πρωινές ασκήσεις είναι απλοί αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να αποφύγετε τις περισσότερες ασθένειες και να ζήσετε μια μακρά ζωή χωρίς πόνο ή ενόχληση.