Πώς να θεραπεύσετε την αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος

Μετά την απαραίτητη διάγνωση της αρθροπάθειας της άρθρωσης του γόνατος, οι γιατροί συνταγογραφούν σύνθετη θεραπεία

Ο τακτικός πόνος στο γόνατο κατά την κίνηση και η περιορισμένη κινητικότητα υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα στις αρθρώσεις. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαγνωστεί η οστεοαρθρίτιδα - η διάσπαση του χόνδρινου ιστού της άρθρωσης. Για να αποφευχθεί η αναπηρία, η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ποια φάρμακα συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας των αρθρώσεων;

Η επιλογή του συστήματος θεραπείας και των κατάλληλων φαρμάκων εξαρτάται από τον βαθμό βλάβης των αρθρώσεων και την παρουσία συνοδών νοσημάτων. Εάν η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται στο 1ο ή 2ο στάδιο, είναι δυνατή η φαρμακευτική θεραπεία. Στο 3ο στάδιο της νόσου, που περιπλέκεται από άλλα παράπονα, η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το πρόβλημα έγκαιρα και να το λύσετε χρησιμοποιώντας συντηρητικές μεθόδους.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία λόγω δυσμορφίας των συνδέσμων ή των επιφανειών των αρθρώσεων.

Καταστροφή της άρθρωσης του γόνατος λόγω αρθροπάθειας – μια κοινή παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος

Η ασθένεια μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό ή ανάπτυξη άλλων παθολογιών του σώματος, όπως:

 • Κατάγματα, μυϊκές καταπονήσεις, μώλωπες και εξαρθρήματα του γόνατος.
 • συνέπειες του επαγγελματικού αθλητισμού·
 • χειρουργική επέμβαση μηνίσκου?
 • Αρθρίτιδα;
 • Ευσαρκία;
 • εναποθέσεις αλατιού στην άρθρωση.
 • Παθολογίες που συνοδεύονται από μυϊκούς σπασμούς.

Εάν η θεραπεία της αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος ξεκινήσει αμέσως μετά την αναγνώριση των πρώτων σημείων της νόσου, είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση. Στα μεταγενέστερα στάδια, όταν η νόσος γίνεται χρόνια, μπορεί να επιτευχθεί μακροχρόνια ύφεση.

Οι κλασικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Λήψη φαρμάκων?
 • χειρωνακτική θεραπεία, θεραπεία άσκησης, φυσιοθεραπεία και μασάζ.
 • Χρήση παραδοσιακής ιατρικής (αλοιφές, τρίψιμο).

Σήμερα, οι γιατροί προσφέρουν νέες μεθόδους θεραπείας της αρθροπάθειας της άρθρωσης του γόνατος: χρήση φαρμάκων που περιέχουν ορμόνες, φάρμακα για την ανακούφιση από σπασμούς και την αποκατάσταση του χόνδρινου ιστού της άρθρωσης. Πρόκειται για μη στεροειδή φάρμακα που ανακουφίζουν από φλεγμονές, χονδροπροστατευτικά, διάφορα είδη αλοιφών, κομπρέσες και ενδοαρθρικές ενέσεις.

Είναι επίσης δυνατή η σύνθετη θεραπεία της αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος, στην οποία επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση συμβατικής ιατρικής, φαρμάκων και μασάζ. Συμπληρώνουν το ένα το άλλο, ανακουφίζουν από τον πόνο και προάγουν την ανανέωση των αρθρώσεων.

Ας δούμε πώς λειτουργεί κάθε τύπος φαρμάκου στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος, η φαρμακευτική θεραπεία είναι υποχρεωτική

Γενικές πληροφορίες

Κατά την αποκατάσταση της άρθρωσης, θα πρέπει να περιορίσετε το φορτίο στο γόνατο και να τηρήσετε το ορθοπεδικό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, η διατροφή του ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο.

Όλες οι προσπάθειες στη φάση της θεραπείας πρέπει να στοχεύουν:

 • ανακούφιση από τον πόνο;
 • εξάλειψη της φλεγμονής και του πρηξίματος.
 • βελτίωση της κατάστασης του αρθρικού χόνδρου.
 • Ενεργοποίηση της παροχής αίματος στο επώδυνο γόνατο.
 • Αποκατάσταση των μυών των αρθρώσεων.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Το θεραπευτικό σχήμα για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος συνήθως περιλαμβάνει θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ανακουφίζουν από τον πόνο και εξαλείφουν τη φλεγμονή. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η συνταγογράφηση φαρμάκων με τη μορφή ενέσεων. Τα φάρμακα δρουν γρήγορα στην πάσχουσα περιοχή και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Μερικές φορές τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται με τη μορφή αλοιφών. Είναι λιγότερο αποτελεσματικά και συνήθως χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα στην κύρια θεραπεία.

Ο θεράπων ιατρός συνήθως συνταγογραφεί μη στεροειδή φάρμακα στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και την αυξάνει εάν είναι απαραίτητο.

Για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο λόγω οστεοαρθρίτιδας, χρησιμοποιούνται φάρμακα από την ομάδα ΜΣΑΦ.

Χονδροπροστατευτικά

Για τη βελτίωση της κατάστασης ενός πονεμένου γόνατος, εκτός από τα ΜΣΑΦ, συνταγογραφούνται χονδροπροστατευτικά, τα οποία αποκαθιστούν τον ιστό του χόνδρου και βελτιώνουν τη σύνθεση του αρθρικού υγρού. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας φαρμάκων είναι η μακρά φάση ανάρρωσης κατά τη χορήγηση φαρμάκων. Η θεραπεία της αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος με χονδροπροστατευτικά διαρκεί έξι μήνες ή περισσότερο. Εάν δεν προκύψουν ορατές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιλέγονται άλλες μέθοδοι ανάκτησης.

Συνιστάται η ταυτόχρονη χρήση χονδροπροστατευτικών και υαλουρονικού οξέος. Τα σκευάσματα με βάση το υαλουρονικό οξύ εγχέονται στην άρθρωση. Προάγουν την αποκατάσταση του συνδετικού ιστού, καθώς εμπλέκονται στο σχηματισμό χονδροκυττάρων – κυττάρων αρθρικού χόνδρου.

Αλοιφές για θεραπεία γονάτων

Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, συνιστάται επίσης η χρήση τοπικών φαρμάκων, όπως αλοιφές. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως τη νόσο και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται μαζί με άλλα φάρμακα. Η χρήση αλοιφών μπορεί να επιταχύνει την επούλωση.

Τα κύρια αποτελέσματα των αλοιφών για την αρθροπάθεια:

 • ανακουφίσει τη φλεγμονή?
 • εξάλειψη του πόνου?
 • ανακουφίσει τους μυϊκούς σπασμούς.
 • βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος?
 • ζεστός;
 • βελτίωση της διατροφής των ιστών των αρθρώσεων.
 • προστασία από την ανάπτυξη μόλυνσης.

Κομπρέσες για το γόνατο για την οστεοαρθρίτιδα

Αυτός ο τύπος χειραγώγησης είναι πιο συνηθισμένος στη θεραπεία της γονάρθρωσης και της οστεοαρθρίτιδας. Αυτό οφείλεται στη σχετικά γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου. Οι κομπρέσες χρησιμοποιούνται συχνότερα στην εναλλακτική ιατρική, όπου για θεραπεία χρησιμοποιούνται αφεψήματα και βάμματα βοτάνων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια κομπρέσα από μόνη της δεν θεραπεύει την ασθένεια, επομένως πρέπει να συνδυάσετε τη χρήση της με τη λήψη παραδοσιακών φαρμάκων.

Η χρήση κομπρέσων συνδέεται με την ταχεία επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων:

 • η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.
 • Τα θρεπτικά συστατικά και τα συστατικά του φαρμάκου φτάνουν γρήγορα στην πληγείσα περιοχή της άρθρωσης.
 • ο μυϊκός τόνος αυξάνεται.
 • Η φλεγμονή ανακουφίζεται.
 • η ένταση του πόνου μειώνεται.
 • αποκαθίσταται η λειτουργικότητα του αρθρικού υγρού.

Ενδαρθρικές ενέσεις

Η ενδοαρθρική ένεση είναι μια από τις πιο προηγμένες μορφές θεραπείας. Αυτή η θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά και αρκετά ακριβή. Η κατάσταση του πονεμένου γόνατος βελτιώνεται επειδή το φάρμακο πηγαίνει απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Το φάρμακο σταματά την ανάπτυξη της φλεγμονώδους διαδικασίας και τροφοδοτεί τον αρθρικό χόνδρο με θρεπτικά συστατικά. Οι ενδοαρθρικές ενέσεις χονδροπροστατευτικών θεραπεύουν την άρθρωση και όχι μόνο ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

Η ενδοαρθρική ένεση είναι μια από τις πιο προηγμένες μορφές θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος

Εάν το φάρμακο εγχέεται απευθείας στην περιοχή της κάψουλας της άρθρωσης, αρχίζει να δρα αμέσως. Με ενδομυϊκή, ενδοφλέβια ένεση και λήψη δισκίων, η έναρξη της δράσης παρατείνεται σημαντικά. Επιπλέον, υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες σε άλλα όργανα.

Υπάρχουν δύο ομάδες φαρμάκων που συνταγογραφούνται για ενέσεις στην άρθρωση. Αυτά περιλαμβάνουν γλυκοκορτικοειδή και υαλουρονικό οξύ.

Σύμπλεγμα βιταμινών

Οι βιταμίνες είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα σε φάρμακα και άλλες θεραπείες. Προάγουν την ταχεία ανανέωση του χόνδρινου ιστού και επίσης διατηρούν τη γενική κατάσταση του σώματος. Στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, οι βιταμίνες Β, C, Α και Ε συνταγογραφούνται παράλληλα με τα φάρμακα.

Χειροκίνητη θεραπεία στη θεραπεία της γονάρθρωσης

Η ολοκληρωμένη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα θα πρέπει να περιλαμβάνει διαδικασίες χειροκίνητης θεραπείας. Ο ειδικός χρησιμοποιεί τα χέρια του στο σώμα του ασθενούς για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στην προσβεβλημένη άρθρωση, να ομαλοποιήσει την κινητικότητά της και να αποτρέψει τις ατροφικές διεργασίες. Οι χειρωνακτικές ασκήσεις, σε συνδυασμό με φάρμακα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της αρθροπάθειας των αρθρώσεων του γόνατος και του ισχίου.

Η διάρκεια εφαρμογής των διαδικασιών χειροκίνητης θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της οστεοαρθρίτιδας. Συνήθως ο γιατρός συνταγογραφεί 1 έως 10 συνεδρίες. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική στα αρχικά ή μεσαία στάδια της νόσου. Ο βαθμός της βλάβης, οι μέθοδοι θεραπείας και η διάρκεια χρήσης κάθε μεθόδου θα πρέπει να συνταγογραφούνται από ορθοπεδικό μετά από ενδελεχή διάγνωση.

Η μέθοδος της χειρωνακτικής θεραπείας είναι αποτελεσματική στα αρχικά ή μεσαία στάδια της γονάρθρωσης

Φυσικοθεραπεία για γονάρθρωση

Αυτή η μέθοδος θεραπείας των αρθρώσεων είναι πολύ αποτελεσματική σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης, να μειώσει τη δόση των φαρμάκων που λαμβάνονται και να μειώσει την πιθανότητα παρενεργειών.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυσιοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για την οστεοαρθρίτιδα:

 • έκθεση σε μαγνητικό πεδίο·
 • ηλεκτροφόρηση;
 • έκθεση σε ακτινοβολία?
 • Υπερηχητική επιρροή.

Το είδος της φυσικοθεραπείας, η διάρκεια και η ποσότητα της συνταγογραφούνται από φυσικοθεραπευτή μετά τη διάγνωση του ασθενούς. Υπάρχει μια σειρά από συνοδά νοσήματα για τα οποία αντενδείκνυται η φυσιοθεραπεία.

φυσικοθεραπεία

Ειδικές ασκήσεις για την οστεοαρθρίτιδα χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν ο ιστός του χόνδρου δεν έχει ακόμη καταστραφεί. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να σταματήσει τις αρνητικές αλλαγές στις αρθρώσεις. Σε μεταγενέστερο στάδιο της αρθροπάθειας, η φυσική αγωγή χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς κατά την περίοδο ύφεσης, όταν πραγματοποιήθηκε η πρωτογενής θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος χρησιμοποιούνται ειδικές ασκήσεις

Όλες οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται ομαλά και με μέτρια πίεση στα πόδια. Ένα σωστά επιλεγμένο σύμπλεγμα θεραπείας άσκησης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την απορρόφηση των φαρμάκων, ενισχύει τους μύες, γεγονός που εξασφαλίζει αποτελεσματική θεραπεία της αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος.

Η θεραπεία της ρευματοειδούς οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις.

χειρουργική επέμβαση

Η οστεοαρθρίτιδα τελικού σταδίου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Μόνο αυτή μπορεί να αποκαταστήσει την κινητικότητα στο γόνατο. Παράγοντες για τη συνταγογράφηση χειρουργικής θεραπείας είναι το τρίτο στάδιο της αρθροπάθειας, η έλλειψη επίδρασης συντηρητικών μεθόδων και σοβαροί τραυματισμοί στο γόνατο στο φόντο της ανάπτυξης αρθροπάθειας.

Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις τύποι χειρουργικών επεμβάσεων για τη θεραπεία του πόνου στο γόνατο:

 • απαλό στις αρθρώσεις.
 • αντικατάσταση άρθρωσης?
 • αρθρική εκτομή?
 • Ενδυνάμωση αρθρώσεων.

Ο τύπος της επέμβασης επιλέγεται από τον γιατρό με βάση την έκταση της βλάβης των αρθρώσεων, τις συνοδές ασθένειες και την αντίδραση του σώματος του ασθενούς στη χρήση μιας συγκεκριμένης συντηρητικής μεθόδου θεραπείας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χειρουργική παρέμβαση συνοδεύεται από μακρά περίοδο αποκατάστασης με χρήση θεραπευτικού συγκροτήματος. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση πρέπει να δικαιολογείται από μια ολοκληρωμένη διάγνωση.

διατροφή

Η σωστή διατροφή κατά την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να μειώσει το ποσοστό βλάβης των αρθρώσεων και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της νόσου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιες τροφές πρέπει να περιλαμβάνονται τακτικά στη διατροφή και ποιες πρέπει να αποφεύγονται για πάντα. Θαλασσινά ψάρια, φρέσκα λαχανικά και φρούτα βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων. Το ιχθυέλαιο βελτιώνει την κατάσταση του χόνδρου. Επιπλέον, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το σελήνιο είναι σημαντικά για το σχηματισμό πολλών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του χόνδρου. Ο χυμός μήλου και ροδιού έχουν καλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η παρουσία τους στη διατροφή όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη φλεγμονωδών διεργασιών, αλλά και καταπολεμά εκείνες που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα πρέπει να αποκλείουν από τη διατροφή τους τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά κρέατα, το πλήρες γάλα και το καλαμποκέλαιο. Τα λίπη που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα καταστρέφουν τον χόνδρινο ιστό των αρθρώσεων.