Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: τρόχισμα γονάτων

Οι αρθρώσεις μας είναι πολύ υγιείς. Τα άκρα των οστών ταιριάζουν ακριβώς μεταξύ τους και καλύπτονται με χόνδρο από πάνω για καλύτερη ολίσθηση. Η ίδια η άρθρωση προστατεύεται από την αρθρική κάψουλα, οι σύνδεσμοι και οι μύες την ενισχύουν μπροστά, πίσω και στα πλάγια. Η κάψουλα άρθρωσης περιέχει ένα ειδικό υγρό που εξασφαλίζει απαλές κινήσεις χωρίς τραντάγματα, τρίξιμο και τσούξιμο. Έτσι λειτουργούν οι υγιείς αρθρώσεις. Και τι θα συμβεί σε εσάς εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα;

Πώς και γιατί εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα: παχυσαρκία, τραύμα, αρθρίτιδα

Σε τι διαφέρει η οστεοαρθρίτιδα από την αρθρίτιδα; Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή των αρθρώσεων και μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί μέχρι να αναρρώσετε πλήρως. Με την οστεοαρθρίτιδα, οι χόνδροι στις αρθρικές επιφάνειες των οστών παραμορφώνονται, λεπτότεροι, χάνουν την ελαστικότητα, καλύπτονται με ρωγμές και στρωματοποιούνται, η ποσότητα του αρθρικού υγρού μειώνεται. Και αυτές οι αλλαγές είναι δυστυχώς ήδη μη αναστρέψιμες. Επομένως, αυτή η ασθένεια ονομάζεται εκφυλιστική, δηλαδή καταστροφική. Η καταστροφή της άρθρωσης επηρεάζεται από την ηλικία - με την πάροδο του χρόνου ο χόνδρος φθείρεται, αλλά η εστίαση είναι στην όρθια στάση μας, η οποία επιβαρύνει πολύ τις αρθρώσεις του γόνατος.

Η γονάρθρωση είναι οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος. Αυτός ο τύπος οστεοαρθρίτιδας είναι πιο συχνός στις γυναίκες και επιδεινώνεται από την παχυσαρκία και τις φλεβικές διαταραχές. Πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, η οποία εξηγείται από αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στην άρθρωση. Σε νεαρή ηλικία, τραυματισμοί των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια άθλησης ή υψηλής σωματικής άσκησης μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας επηρεάζεται από την αδυναμία των συνδέσμων και των μυών στην περιοχή του γόνατος, τον καθιστικό τρόπο ζωής, την αρθρίτιδα, το στρες και τις μεταβολικές διαταραχές, καθώς και από την καθημερινή ζωή - ψηλοτάκουνα παπούτσια και τη μεταφορά βαρών (π. χ. ψώνια, τσάντες). Η βλάβη της άρθρωσης είναι αμφοτερόπλευρη, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στο ένα πόδι.

Εκδηλώσεις οστεοαρθρίτιδας: πόνος, τσακισμός, δυσκαμψία

Πόνος στο γόνατο στην οστεοαρθρίτιδα φωτογραφία 1

Πόνος στο γόνατο, τσούξιμο, δυσκαμψία κατά την κάμψη και την επέκταση της άρθρωσης, ειδικά όταν σηκώνεστε και κάθεστε - όλα αυτά είναι σημάδια οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος. Ωστόσο, ο πόνος δεν έρχεται ξαφνικά. Στην έναρξη της νόσου, είναι περισσότερο θέμα δυσφορίας στο γόνατο, που μετατρέπεται σε πόνο με έντονη καταπόνηση, τρέξιμο και κίνηση. Εάν ο πόνος είναι οξύς, μπορεί να συνοδεύεται από εξαρθρήματα, διαστρέμματα, βλάβες στους μηνίσκους (ελαστικά επιθέματα χόνδρου στην άρθρωση).

Στην οστεοαρθρίτιδα Βαθμού 2, ο πόνος στο γόνατο γίνεται κοινός σύντροφος, ειδικά μετά από μακρινούς περιπάτους και άρση βαρών. Εάν αναπαύσετε την άρθρωση, ο πόνος θα υποχωρήσει, αλλά θα επιστρέψει όταν επαναληφθεί το φορτίο. Ένα άλλο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας είναι το πρήξιμο της άρθρωσης του γόνατος. Επιπλέον, υπάρχει υπερβολική συσσώρευση αρθρικού υγρού (αρθρίτιδα), ένα χαρακτηριστικό τσούγκωμα κατά την κίνηση που προκαλεί πόνο και στη συνέχεια περιορισμένη κινητικότητα στο γόνατο. Ο ασθενής δεν μπορεί να λυγίσει και να λυγίσει εύκολα το πόδι. Προσπαθώντας να το ισιώσετε εντελώς προκαλεί πολύ πόνο.

Όταν η οστεοαρθρίτιδα φτάσει στον τρίτο βαθμό, η άρθρωση του γόνατος μερικές φορές χάνει εντελώς την κινητικότητά της. Οι άνθρωποι περπατούν με ελαφρώς λυγισμένα πόδια, υποφέρουν από πόνους που συχνά εμφανίζονται όταν αλλάζει ο καιρός και μπορεί να βασανίζονται σε ηρεμία, ακόμη και τη νύχτα. Οι ασθενείς πρέπει να καταφεύγουν σε παυσίπονα. Σε αυτό το στάδιο, είναι επίσης δυνατή η αλλαγή του σχήματος των ποδιών - είτε λυγίζουν προς τα έξω (πόδια με τροχό) είτε προς τα μέσα. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να τρίβουν τα πονεμένα γόνατά τους και να προσπαθούν διαισθητικά να βελτιώσουν τη ροή του αίματος μέσα τους.

Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας: η απώλεια βάρους, η άσκηση είναι ζωή

Πόνος στο γόνατο στην οστεοαρθρίτιδα φωτογραφία 2

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται με ακτινογραφία. Χαρακτηριστικές αλλαγές είναι η στένωση του χώρου της άρθρωσης, η εμφάνιση οστεοφύτων (αποθέσεις άλατος), η καταστροφή των οστών. Πολλοί ασθενείς έρχονται στο γιατρό όταν είναι δύσκολο να αποκοιμηθούν τη νύχτα χωρίς αναισθησία. Αν και οι αλλαγές στις αρθρώσεις είναι μη αναστρέψιμες, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη ζωή του ασθενούς. Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα ξεκινά με την απώλεια βάρους. Επιπλέον, θα χρειαστεί να βασιστείτε σε μια λογική δίαιτα που δεν είναι πολύ υψηλή σε θερμίδες, καθώς η δυνατότητα σωματικής δραστηριότητας είναι περιορισμένη. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που λέει οποιοσδήποτε γιατρός σε έναν ασθενή με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Η δεύτερη πτυχή της θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας, παραδόξως, είναι η κίνηση. Αν οι αλλαγές στις αρθρώσεις δεν είναι ακόμα μοιραίες, όχι στο τελευταίο στάδιο, απλώς οι κινήσεις - αλλά οι κινήσεις είναι σωστές! - μπορούν να παρατείνουν τη ζωή τους. Δεν υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία στον χόνδρο, τρέφεται με διάχυση και η κίνηση είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή, για να ανανεωθούν τα κύτταρα και για να ζήσει ο χόνδρος.

Ποιες κινήσεις όμως πρέπει να θεωρηθούν σωστές; Φυσικά, όσοι δεν καταπονούν καθόλου την άρθρωση του γόνατος. Ας μην βασανίζουμε τον αναγνώστη - το καλύτερο άθλημα για την οστεοαρθρίτιδα είναι η κολύμβηση. Αυτή είναι μια εξαιρετική προπόνηση συνδέσμων, χόνδρων, μυών χωρίς κάθετη φόρτιση, που δίνεται με το περπάτημα και την ορθοστασία. Είναι απαραίτητο να αποφεύγετε το τρέξιμο, τα αθλητικά παιχνίδια και τα άλματα. Ναι, πόνος στις αρθρώσεις και δεν μπορείς να τον επιταχύνεις ιδιαίτερα.

Η δεύτερη μέθοδος κίνησης είναι κατάλληλη για όσους επισκέπτονται το γυμναστήριο ή έχουν αγοράσει έναν προσομοιωτή στο σπίτι που ονομάζεται ελλειψοειδές. Μοιάζει με ποδήλατο όρθιο και ταυτόχρονα σαν σκι αντοχής. Όταν εργαζόμαστε σε αυτόν τον προσομοιωτή, αποφεύγουμε τα κρουστικά φορτία στις αρθρώσεις των γονάτων και ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε τους μύες και τους συνδέσμους. Το ελλειψοειδές κινείται ομαλά αλλά δεν παρέχει ασθενές αερόβιο φορτίο. Επομένως μέσω της προπόνησης λύνουμε και το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Ιατρική και χειρουργική θεραπεία της άρθρωσης του γόνατος

Πόνος στο γόνατο στην οστεοαρθρίτιδα φωτογραφία 3

Το ιατρικό μέρος της θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας είναι η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τον πόνο. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μια δόση που θα μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή (και θα εξακολουθεί να υπάρχει) και το πρήξιμο. Μερικές φορές προστίθενται αναλγητικά επειδή ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος - διαταράσσει τον ύπνο, το φαγητό και τη ζωή γενικότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καταλήγει στη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών.

Εάν, παρ' όλες τις προσπάθειες, η περιγραφόμενη θεραπεία οστεοαρθρίτιδας δεν βοηθήσει και συνεχιστεί η καταστροφή της άρθρωσης, η οποία οδηγεί σε πλήρη ακινησία (και, όπως γνωρίζετε, όσο λιγότερο κινούμαστε, τόσο πιο γρήγορα μεγαλώνει το λίπος), υπάρχει ριζική θεραπεία - χειρουργική αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης στην πρόσθεση. Αποτελείται από μια απομίμηση του άκρου του μηριαίου οστού (πάνω) και των μηνίσκων που εφαρμόζουν στην επιφάνεια της κνήμης (κάτω). Η επέμβαση δεν είναι εύκολη, αλλά είναι καθιερωμένη και, θα λέγαμε, ρουτίνα. Υπάρχουν πολλά από αυτά στον κόσμο. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, έχει αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που επιτρέπει σε ένα άτομο όχι μόνο να ασκείται, αλλά να επιστρέψει σε έναν πλήρη, ενεργό τρόπο ζωής.