Καταπολέμηση της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας

Πόνος στον αυχένα με οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια εκφυλιστικής-δυστροφικής προέλευσης που προσβάλλει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τους αυχενικούς σπονδύλους με το σχηματισμό προεξοχών και μεσοσπονδυλικών κηλών, η οποία τελικά οδηγεί σε δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού συχνά η αιτία και η αιτία του ασθενούς. αναπηρία.

Χαρακτηριστικά της δομής της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Οι σπόνδυλοι είναι τα οστά που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη. Κάθε σπόνδυλος έχει ένα σώμα που μεταφέρει ολόκληρο το φορτίο, το σπονδυλικό τόξο, τις εγκάρσιες και τις ακανθώδες διεργασίες.

Αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και οστεοχονδρωσία

Τα σπονδυλικά τόξα των σπονδύλων σχηματίζουν τον σπονδυλικό σωλήνα μέσα στον οποίο τρέχει ο νωτιαίος μυελός. Οι διεργασίες της σπονδυλικής στήλης έχουν σχεδιαστεί για να αγκυρώνουν τους μύες της πλάτης.

Υπάρχουν επίσης πρόσθιοι και οπίσθιοι σύνδεσμοι που συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μια στρογγυλεμένη επίπεδη δομή που αποτελείται από έναν ινώδη δακτύλιο και έναν πολφικό πυρήνα, η κύρια λειτουργία των οποίων είναι η απορρόφηση κραδασμών. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων.

Η άρθρωση της όψης είναι μια ευέλικτη σύνδεση μεταξύ των διεργασιών δύο γειτονικών σπονδύλων. Οι αρθρώσεις της όψης δίνουν στη σπονδυλική στήλη ευελιξία.

Το μεσοσπονδύλιο τρήμα είναι τρήματα που σχηματίζονται από δομικά στοιχεία (πόδια, αρθρικές αποφύσεις) δύο γειτονικών σπονδύλων και προορίζονται για την έξοδο των ριζικών νεύρων του νωτιαίου μυελού.

Υπάρχουν παρασπονδυλικοί μύες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και τις διάφορες κινήσεις της.

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι το ανώτερο και πιο εύκαμπτο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, το οποίο αποτελείται από επτά σπονδύλους και έχει σχήμα C λόγω της προκάμψεώς της (αυχενική λόρδωση).

Όλες οι κινήσεις του κεφαλιού - κλίση, στροφή, κύκλος - εκτελούνται από αυτό το μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Ενδιαφέρων!Επιπλέον, η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι το πιο τραυματισμένο τμήμα, καθώς οι αυχενικοί σπόνδυλοι έχουν χαμηλή δύναμη και αδύναμο μυϊκό όργανο σε σύγκριση με άλλους.

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι συχνή για τον ίδιο λόγο.

Επιπολασμός αυχενικής οστεοχονδρωσίας

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης επηρεάζει τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας άνω των 30 ετών. Αυτή η ασθένεια είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 40-90% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από οστεοχόνδρωση.

Σπουδαίος!Κάθε δεύτερος ασθενής με οστεοχονδρωσία έχει δυστροφικές και εκφυλιστικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Αιτίες οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση μπορεί να θεωρηθεί ως φόρος τιμής στην ικανότητα ενός ατόμου να στέκεται και να περπατά στα δύο πόδια. Αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ούτε ένα ζώο που περπατά με τέσσερα πόδια δεν πάσχει από οστεοχονδρωσία.

Παρά τη διαθεσιμότητα σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης ασθενειών και τη βαθιά γνώση της ανθρώπινης ανατομίας και φυσιολογίας, τα συγκεκριμένα αίτια της οστεοχόνδρωσης δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.

Το πρόχειρο φαγητό ως αιτία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Ωστόσο, είναι γνωστοί αξιόπιστοι παράγοντες που οδηγούν σε εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • ανεπαρκώς κινητός τρόπος ζωής ενός ατόμου, που οδηγεί σε εξασθένηση της μυϊκής συσκευής της πλάτης. Συχνά οι υπάλληλοι γραφείου, οι ταμίες, οι πωλητές και οι οδηγοί πάσχουν από οστεοχόνδρωση.
 • Σκληρή σωματική εργασία.
 • μηχανικός τραυματισμός στην πλάτη.
 • γενετική προδιάθεση για οστεοχονδρωσία.
 • Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία;
 • νευροψυχικό στρες?
 • ακατάλληλη άσκηση στο γυμναστήριο.
 • Beriberi, ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, μεταβολικές διαταραχές.
 • λάθος διατροφή?
 • η παρουσία ασθενειών των νεφρών, του πεπτικού και του ενδοκρινικού συστήματος.
 • Μεταδοτικές ασθένειες;
 • συχνή υποθερμία του σώματος.
 • συγγενείς και επίκτητες ανοσοανεπάρκειες.

Παθογένεση (μηχανισμός ανάπτυξης) της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Μυϊκός πόνος στην αυχενική οστεοχονδρωσία

Σχεδόν όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας οδηγούν σε σπασμούς στους μύες της πλάτης. Οι μυϊκοί σπασμοί, με τη σειρά τους, διαταράσσουν την παροχή αίματος και τον μεταβολισμό του οστικού ιστού των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Αυτό οδηγεί σε δυστροφικές αλλαγές, δηλαδή αφυδάτωση, αφυδάτωση και απώλεια ελαστικότητας των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Ένα περαιτέρω φορτίο στη σπονδυλική στήλη οδηγεί σε μια επιπέδωση, προεξοχή (προεξοχή πάνω από τον ινώδη δακτύλιο) των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Όχι λιγότερο σημαντικό στην παθογένεση της αυχενικής οστεοχονδρωσίας είναι το βάρος του κρατήματος και της κίνησης του κεφαλιού.

Η καταπόνηση των αυχενικών σπονδύλων είναι τεράστια, καθώς το μέσο βάρος της κεφαλής είναι 3-5 κιλά και, δυστυχώς, ο οστικός ιστός τους είναι εύθραυστος και λεπτός.

Η ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας διευκολύνεται επίσης από τις τεχνολογικές εξελίξεις - smartphone, tablet, ηλεκτρονικά βιβλία, εάν σκύβετε ενώ χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δεν μπορούν να αποσβέσουν αποτελεσματικά τη σπονδυλική στήλη, έτσι ενεργοποιούνται μηχανισμοί αντιστάθμισης.

Σπουδαίος!Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι ο πολλαπλασιασμός των οστεοφύτων και η ανάπτυξη σπονδύλωσης.

Οι ψεύτικες αρθρώσεις μπορούν επίσης να σχηματιστούν κατά μήκος της πίσω επιφάνειας των σπονδύλων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης - ακάλυπτη οστεοαρθρίτιδα.

Όλες αυτές οι διεργασίες οδηγούν τελικά σε μείωση της αυχενικής λόρδωσης (υπόδωση), των εξογκωμάτων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων, που αργά ή γρήγορα γίνονται η κύρια αιτία αναπηρίας ενός ατόμου ή απαιτούν επείγουσα χειρουργική θεραπεία.

Η παθογένεση της αυχενικής οστεοχονδρωσίας μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα στάδια:

 1. Έναρξη αστάθειας των αυχενικών σπονδύλων.
 2. Ο σχηματισμός προεξοχών των μεσοσπονδύλιων δίσκων, μείωση των μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, έναρξη της καταστροφής του ινώδους δακτυλίου, που οδηγεί σε τσίμπημα των νεύρων, που εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα.
 3. Ο ινώδης δακτύλιος καταστρέφεται εντελώς και ο πολφώδης πυρήνας προεξέχει πέρα από τα όριά του, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται κήλη δίσκου και να παραμορφώνεται η σπονδυλική στήλη.
 4. Στάδιο αναπηρίας. Οι δίνες μεγαλώνουν μαζί. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να κινηθούν. Μερικές φορές η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, αλλά όχι για πολύ.

Συμπτώματα και σύνδρομα οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Αυχενικοί σπόνδυλοι με οστεοχόνδρωση

Τα κύρια συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης περιλαμβάνουν:

 • επίμονος πόνος στον αυχένα παλλόμενου ή πονεμένου χαρακτήρα που μπορεί να εξαπλωθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στις κόγχες των ματιών, στα αυτιά και στην ωμική ζώνη.
 • Πόνος των άνω άκρων που αυξάνεται με την κίνηση.
 • δύσκαμπτες κινήσεις των άνω άκρων, παραβίαση της ευαισθησίας τους (μυρμήγκιασμα, κάψιμο, μούδιασμα), εξασθένηση της μυϊκής δύναμης.
 • πρωινή δυσκαμψία στο λαιμό?
 • Πόνος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά την κίνηση του κεφαλιού.
 • περιοδική ζάλη με αυχενική οστεοχόνδρωση, σκουρόχρωμα μάτια, απώλεια των αισθήσεων με απότομες στροφές του κεφαλιού.
 • Αίσθημα εμβοών;
 • Βλάβη ακοής και όρασης.
 • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα της γλώσσας.
 • Καρδιαλγία (καρδιακός πόνος), που μερικές φορές συγχέει την αυχενική οστεοχονδρωσία με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Η διαφορά έγκειται στην έλλειψη αποτελεσματικότητας των νιτρικών αλάτων.
 • Λόγω των διαταραχών της μικροκυκλοφορίας και της ανεπάρκειας οξυγόνου των ιστών, αυξάνεται ο συνδετικός ιστός στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο λεγόμενος «μαρασμός».

Όλα τα συμπτώματα της αυχενικής οστεοχονδρωσίας μπορούν να ομαδοποιηθούν στα ακόλουθα σύνδρομα:

Πόνος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης με οστεοχονδρωσία
 • Αντανάκλαση;
 • ριζικό?
 • ριζική-αγγειακή?
 • Συμπίεση σπονδυλικής στήλης;
 • εγκεφαλικός.

Το αντανακλαστικό σύνδρομο αποτελείται από αυχεναλγία - έντονο πόνο στον αυχένα, λόγω του οποίου ο ασθενής αναγκάζεται να σταθεροποιήσει το κεφάλι και να καταπονήσει τους μύες του λαιμού.

Η αίσθηση των ακανθωδών διεργασιών, των παρασπονδύλιων σημείων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων φέρνει ή/και αυξάνει τον πόνο.

Το αντανακλαστικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται επίσης από πόνο στα άνω άκρα, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στις κροταφικές περιοχές του κεφαλιού.

Το ριζικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός αιχμηρού οξέος πόνου που αυξάνεται με τις κινήσεις της κεφαλής και προκαλείται από τσίμπημα νεύρων στο μεσοσπονδύλιο τρήμα.

Το ριζοαγγειακό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από βλαστικές-τροφικές διαταραχές με τη μορφή βραχιονιο-ωμοπλάτης περιαρθρίτιδας.

Ο ασθενής ανησυχεί για πόνο στην άρθρωση του ώμου, δυσκαμψία στην κίνηση, μειωμένη ευαισθησία του δέρματος, πρήξιμο του χεριού και του καρπού. Επιπλέον, ο ασθενής δεν μπορεί να φέρει τα χέρια του πίσω.

Το σύνδρομο συμπίεσης της σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται λόγω συμπίεσης του νωτιαίου μυελού και του αγγειακού του συστήματος. Σε αυτό μπορεί να οδηγήσουν οι δισκοκήλες, τα οστεόφυτα, η πάχυνση του κίτρινου συνδέσμου.

Ενδιαφέρων!Οι ασθενείς έχουν πόνο στην περιοχή του λαιμού και των ώμων, χαλαρή πάρεση των άνω άκρων και σπαστική πάρεση των κάτω άκρων, αισθητηριακές διαταραχές.

Το εγκεφαλικό σύνδρομο με αυχενική οστεοχόνδρωση συνδυάζει πολλά τέτοια σύνδρομα:

 • διεγκεφαλικό σύνδρομο - αυξημένη ευερεθιστότητα, νευρασθένεια, γενική αδυναμία, αϋπνία, απουσία μυαλού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται άγχος, μούδιασμα των άνω και κάτω άκρων, αυξημένη εφίδρωση, ρίγη.
 • οπίσθιο αυχενικό συμπαθητικό σύνδρομο Barre ή "αυχενική ημικρανία" - σοβαρός πονοκέφαλος, όπως στην ημικρανία στο ένα μισό του κεφαλιού με φόντο ζάλη, προβλήματα όρασης και ακοής, μούδιασμα στα χέρια.
 • Σύνδρομο συγκοπής - λιποθυμία με απότομη στροφή του κεφαλιού.
 • σύνδρομα αιθουσαίου στελέχους και κοχλιακού στελέχους - ζάλη, αστάθεια κατά το περπάτημα, ναυτία και ακόμη και έμετος.
 • Σύνδρομο οπτικής διαταραχής - επιδείνωση της όρασης, διαταραχή της όρασης, λάμψεις «κουκίδων», «μύγες» μπροστά στα μάτια.

Διάγνωση οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

ο γιατρός εξετάζει ένα στιγμιότυπο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με οστεοχόνδρωση

Όπως κάθε διάγνωση στην ιατρική, έτσι και η διάγνωση της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης γίνεται με βάση τα παράπονα του ασθενούς, το ιατρικό ιστορικό, την εξέταση και τις ερευνητικές βοηθητικές μεθόδους.

Εκτός από την κλινική εξέταση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί στις ακόλουθες μεθόδους:

 1. Ακτινογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
 2. Αξονική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης;
 3. Μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης;
 4. Υπερηχογράφημα Doppler των αγγείων του λαιμού.

Μετά τα διαγνωστικά μέτρα, ο γιατρός επιλέγει τις θεραπευτικές τακτικές με βάση τα αποτελέσματα της διάγνωσης και της ανάλυσης.

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης συνίσταται στην εξάλειψη του ριζικού συνδρόμου και στην εξάλειψη της φλεγμονώδους διαδικασίας.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Στην οξεία φάση της νόσου, πρέπει να τηρείτε αυστηρή ανάπαυση στο κρεβάτι. Το μαλακό στρώμα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σκληρό ή να τοποθετηθεί μια ξύλινη ταμπέλα πάνω του.

Η φαρμακευτική θεραπεία για την αυχενική οστεοχονδρωσία πραγματοποιείται με τις ακόλουθες ομάδες φαρμάκων:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
 • Φάρμακα της χονδροπροστατευτικής ομάδας.
 • Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη τζελ και αλοιφές.
 • Παρασκευάσματα βιταμινών - ασκορβικό οξύ, οξική ρετινόλη, οξική τοκοφερόλη.
 • Συμπληρώματα ασβεστίου;
 • Φάρμακα που βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία των ιστών.
 • Μυοχαλαρωτικά.

Η θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους:

Κολάρο για αυχενική οστεοχονδρωσία
 • Φορώντας ένα ειδικό γιακά γύρω από το λαιμό, το οποίο όχι μόνο ανακουφίζει το λαιμό, αλλά περιορίζει και την κίνηση.
 • Τέντωμα με βρόχο Glisson - το κεφάλι του ασθενούς που βρίσκεται στο κρεβάτι στερεώνεται με βρόχο Glisson και το κεφάλι του κρεβατιού ανυψώνεται κατά 20-30 cm. Αυτή η διαδικασία χαλαρώνει τον μυϊκό κορσέ της σπονδυλικής στήλης, αυξάνει τις μεσοσπονδύλιες ρωγμές, απελευθερώνει τσιμπημένα νεύρα.
 • Η χειρωνακτική θεραπεία για την αυχενική οστεοχονδρωσία πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από έμπειρο χειροθεραπευτή. Η χειρωνακτική θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση τεχνικών χαλαρωτικού και τμηματικού μασάζ, κινητοποίηση που αποκαθιστά τις κατεστραμμένες λειτουργίες των αρθρώσεων και χειρισμούς για την αποκατάσταση των αρθρώσεων σε πλήρες εύρος κίνησης.
 • φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης - διαδυναμική θεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, θεραπεία με λέιζερ, θεραπεία κρουστικών κυμάτων, λουτροθεραπεία, θεραπεία με υπερήχους και υπεριώδεις ακτίνες, μαγνητική θεραπεία και άλλες μέθοδοι.
 • Η φυσιοθεραπεία για την αυχενική οστεοχονδρωσία περιλαμβάνει ασκήσεις για την ενίσχυση του μυϊκού κορσέ. Η άσκηση είναι χρήσιμη όχι μόνο για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης, αλλά και για την πρόληψη. Μπορούν να γίνουν πριν τον ύπνο στο σπίτι, στο γυμναστήριο, στη δουλειά και στο σχολείο στα διαλείμματα.

Χειρουργική αντιμετώπιση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η θεραπεία με χειρουργικές μεθόδους ενδείκνυται σε σοβαρό ριζικό σύνδρομο που δεν μπορεί να ανακουφιστεί με φαρμακευτική αγωγή, με αύξηση των κινητικών και αισθητηριακών λειτουργιών των άνω άκρων, καθώς και με συμπίεση του νωτιαίου μυελού.

Σπουδαίος!Οι επεμβάσεις για την αφαίρεση κήλης δίσκων και οστεοφύτων είναι συχνές.

Πρόληψη της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Θέση ύπνου για την πρόληψη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης
 • υγιής ύπνος σε ορθοπεδικό στρώμα.
 • χρησιμοποιήστε ένα χαμηλό μαξιλάρι.
 • επισκέπτεστε τακτικά τη σάουνα ή το μπάνιο. Ο ατμός χαλαρώνει τέλεια τους μυς του λαιμού.
 • Πρέπει να κάνετε ένα ζεστό ντους για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα.
 • Κάντε αθλήματα, κάντε γυμναστική, πηγαίνετε μια βόλτα. Το κολύμπι, η γιόγκα και το πιλάτες είναι ιδανικά για αυτό.
 • όλες οι κινήσεις του κεφαλιού πρέπει να είναι ακριβείς, χωρίς απότομες στροφές.
 • Κατανείμετε σωστά το φορτίο στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια σωματικής εργασίας και αθλητισμού.
 • Κάντε διαλείμματα και ζεσταθείτε ενώ κάθεστε.
 • Διατηρήστε τη σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε σε τραπέζι ή υπολογιστή.
 • Οι καρέκλες και ένα τραπέζι πρέπει να ταιριάζουν στο ύψος σας.