Οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος: συμπτώματα

Η κύρια αιτία του οξέος πόνου στο γόνατο σε ασθενείς άνω των 50 ετών είναι η γονάρθρωση (παραμορφωτική αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος).Βαθμοί οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατοςΗ ασθένεια χαρακτηρίζεται από ταχεία εξέλιξη και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία και αναπηρία. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων της αρθροπάθειας της άρθρωσης του γόνατος και η θεραπεία της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού, είναι τα κύρια καθήκοντα κατά την εξέταση ασθενών σε κίνδυνο για παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις πιο κινητές αρθρώσεις του ανθρώπινου σκελετού και είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και άλλες μηχανικές βλάβες. Συνδέει την κνήμη και το μηριαίο οστό, καθώς και το μεγαλύτερο οστό από σουσάμι, που βρίσκεται στους τένοντες του τετρακέφαλου μηριαίου (επιγονατίδα ή επιγονατίδα). Οι επιφάνειες της άρθρωσης καλύπτονται με ιστό χόνδρου - μια πυκνή, ελαστική ουσία που περιβάλλει τα χονδροκύτταρα (ωοειδή κύτταρα που σχηματίζονται από χονδροβλάστες), σχηματίζοντας ένα προστατευτικό κάλυμμα γύρω τους και επίσης ενεργώντας ως αποσβεστήρας κραδασμών.

Η σύνθεση του χόνδρου περιλαμβάνει κολλαγόνο -μια ινώδη πρωτεΐνη, που είναι το κύριο στοιχείο των συνδετικών ινών και δίνει δύναμη και ελαστικότητα στον χόνδρο- και γλυκοζαμίνη. Η γλυκοζαμίνη είναι μια ουσία που παράγεται από τον χόνδρο. Η γλυκοζαμίνη είναι μέρος του αρθρικού υγρού - μια κιτρινωπή ελαστική μάζα που γεμίζει την κοιλότητα της άρθρωσης και δρα ως λιπαντικό. Όταν διαταράσσεται η σύνθεση της γλυκοζαμίνης και των πρωτεογλυκανών, η ποσότητα του αρθρικού υγρού μειώνεται, γεγονός που οδηγεί στην έκθεση τμημάτων της άρθρωσης και στην εμφάνιση έντονου πόνου, επομένως, η θεραπεία της αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος 1ου βαθμού περιλαμβάνει πάντα τη χρήση χονδροπροστατευτικών φαρμάκων.

Τι συμβαίνει στις αρθρώσεις στην οστεοαρθρίτιδα:

 1. ο χόνδρος γίνεται μαλακός και χαλαρός και στην επιφάνειά του εμφανίζονται βαθιά έλκη.
 2. η αρθρική μεμβράνη παχαίνει.
 3. η σύνθεση του αρθρικού υγρού αλλάζει, η έκκρισή του μειώνεται.
 4. υπάρχει διάστρεμμα των συνδέσμων και της αρθρικής κάψας.
 5. Η κοιλότητα της άρθρωσης είναι γεμάτη με εξίδρωμα - ένα φλεγμονώδες υγρό που απελευθερώνεται από τα αιμοφόρα αγγεία κατά τη διάρκεια μιας οξείας περιόδου φλεγμονής.
Αρθροπλαστική της άρθρωσης του γόνατος σε γονάρθρωση

Ελλείψει έγκαιρης και κατάλληλης θεραπείας, η αρθροπάθεια οδηγεί σε πλήρη παραμόρφωση και καταστροφή της άρθρωσης του γόνατος, ενώ ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει αφύσικη κινητικότητα και πλήρη ακινησία της άρθρωσης. Για να σταματήσει η διαδικασία καταστροφής της άρθρωσης και της επιφάνειας του χόνδρου σε περίπτωση διαγνωσμένης αρθροπάθειας του γόνατος, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αρθροπλαστική - μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η κατεστραμμένη άρθρωση αντικαθίσταται με τεχνητή πρόθεση κατάλληλου μεγέθους.

Το κόστος της πρωτογενούς αρθροπλαστικής γόνατος ποικίλλει ανά περιοχή και μπορεί να κυμαίνεται από 255 έως 1465 δολάρια.


Εάν η ένδειξη είναι κατάλληλη, η λειτουργία μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ποσόστωση στο πλαίσιο του προγράμματος CHI.

Ταξινόμηση και αιτιολογικοί παράγοντες

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος μπορεί να είναι πρωτοπαθής και δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής αρθροπάθεια διαγιγνώσκεται σε περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η αιτία της παθολογίας. Εάν η παραμόρφωση του χόνδρου προηγήθηκε από άλλες ασθένειες και παθολογίες, τραυματισμούς στο γόνατο, τότε η αρθροπάθεια θεωρείται δευτερογενής, δηλαδή αναπτύσσεται στο φόντο μιας πρωτοπαθούς νόσου.

Οι κύριες αιτίες της δευτεροπαθούς οστεοαρθρίτιδας των αρθρώσεων του γόνατος περιλαμβάνουν:

 • διάφορες δυσπλασίες και άλλες παθολογίες στις οποίες εμφανίζεται ανώμαλη ανάπτυξη και σχηματισμός ιστών.
 • νευροδυστροφικές ασθένειες της οσφυϊκής ή αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
 • φλεγμονή της άρθρωσης του γόνατος (αρθρίτιδα).
 • Τραυματισμοί και μικροτραύματα της άρθρωσης.
 • χειρουργική αφαίρεση ενός κατεστραμμένου μηνίσκου ή μέρους αυτού (μηνισκεκτομή).
 • Ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος και ορμονικές διαταραχές, στις οποίες ο ρυθμός των μεταβολικών αντιδράσεων επιβραδύνεται, ο μεταβολισμός στον οστικό ιστό διαταράσσεται.

Η πρωτοπαθής αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος συχνά αναπτύσσεται σε άτομα που κάνουν καθιστικό τρόπο ζωής ή, αντίθετα, υπόκεινται τακτικά σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα στην άρθρωση του γόνατος. Οι παχύσαρκοι ασθενείς, τα άτομα άνω των 50 ετών, οι κάτοικοι περιβαλλοντικά μειονεκτικών περιοχών, οι ασθενείς με διάφορους τύπους τοξικών εθισμών (καπνιστές, τοξικομανείς, αλκοολικοί) διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γονάρθρωσης.

Η τακτική υποθερμία μπορεί να συμβάλει σε φλεγμονή και περαιτέρω παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατος, επομένως, στα άτομα με τάση για ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος συνιστάται να τηρούν το καθεστώς θερμοκρασίας και να διακόπτουν δραστηριότητες που σχετίζονται με παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες (εργασία σε εξωτερικούς χώρους, σε ψυγείο και καταψύκτες). κ. λπ. ) δ. ).

Οι γυναίκες άνω των 45 ετών που ενδιαφέρονται για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένας προκλητικός παράγοντας στην ανάπτυξη της παθολογίας μπορεί να είναι η μειωμένη σύνθεση οιστρογόνων, η οποία μπορεί να συμβεί μετά την εμμηνόπαυση και με ορισμένες γυναικολογικές παθήσεις: υπερπλασία του ενδομητρίου, μύωμα της μήτρας, ινοαδένωμα, ενδομητρίωση. . Επίσης, αρνητικός παράγοντας αποτελούν διάφορες δίαιτες που περιορίζουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μέταλλα, βιταμίνες και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την υγεία των αρθρώσεων.

Σημάδια και συμπτώματα

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή η πρόγνωση για τη μετέπειτα ζωή, είναι σημαντικό όχι μόνο να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίζουμε την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αλλά και ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου. Αυτό είναι απαραίτητο για να επισκεφτείτε έγκαιρα έναν ειδικό και να εντοπίσετε πιθανές κακές θέσεις και άλλους τραυματισμούς της άρθρωσης του γόνατος σε πρώιμο στάδιο. Στο αρχικό στάδιο, η παθολογία έχει μάλλον πενιχρά συμπτώματα, επομένως είναι δυνατό να ανιχνευθεί η αρθροπάθεια του γόνατος 1ου βαθμού μόνο μετά τη διεξαγωγή διαγνωστικών μέσων υλικού και οργάνων.

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι:

 1. πρωινή δυσκαμψία στο γόνατο.
 2. πόνος κατά το περπάτημα όταν περπατάτε σε απόσταση μεγαλύτερη από 1-1, 5 km.
 3. πόνος στα γόνατα όταν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερες από 2 ώρες στη σειρά).
 4. πόνος στην άρθρωση του γόνατος μετά από παρατεταμένη στάση.
 5. Πόνος στα γόνατα που εμφανίζεται στο τέλος της ημέρας ή στο πρώτο μισό του νυχτερινού ύπνου.

Εάν ο ασθενής δεν λάβει την απαραίτητη θεραπεία σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια θα προχωρήσει. Για να επιλέξετε το σωστό φάρμακο για την αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις (MRI, αξονική τομογραφία, ακτινογραφία κ. λπ. ) και να προσδιοριστεί ο βαθμός παραμόρφωσης, το επίπεδο του αρθρικού υγρού στην άρθρωση κοιλότητα, την πυκνότητα του χόνδρου και του αρθρικού υμένα. Τα συμπτώματα της αρθρώσεως των γονάτων 2 και 3 μοιρών φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Διαφορική διάγνωση της αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος 2 και 3 μοιρών:
διαγνωστικό σημάδι Οστεοαρθρίτιδα γόνατος 2 μοίρες Οστεοαρθρίτιδα γόνατος 3 μοίρες
Πόνος κατά την ανάπαυση τη νύχτα Μπορεί να συμβεί όταν αλλάζετε θέση σώματος ή όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι. Εκτελεί χωρίς κίνηση.
Χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (χωρίς λεωφορεία χαμηλού ορόφου) Ο ασθενής πονάει όταν ανεβαίνει σκάλες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς βοήθεια με ορισμένους περιορισμούς. Λόγω της περιορισμένης κινητικότητας της άρθρωσης του γόνατος, ο ασθενής δεν μπορεί να επιβιβαστεί μόνος του στο λεωφορείο ή στο τρένο.
χωλότητα Εύκολα. Η χωλότητα είναι σοβαρή, απαιτούνται πρόσθετα στηρίγματα (μπαστούνια) για την κίνηση.
Δυσκαμψία στο γόνατο μετά το ξύπνημα Διαρκεί λιγότερο από 10-15 λεπτά. Διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά ή περισσότερο.
πόνος κατά το περπάτημα Εμφάνιση μετά από διέλευση 800-1000 μ. Ξεκινούν στην αρχή της κίνησης και εντείνονται μετά από απόσταση μικρότερη των 500 m.
Δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης Συνήθως αποθηκεύεται. Ο ασθενής δεν μπορεί να εκτελέσει πολλές ενέργειες χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Θεραπεία της αρθροπάθειας της άρθρωσης του γόνατος στο σπίτι

Η θεραπεία της αρθροπάθειας της άρθρωσης του γόνατος μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια:

 • ιατρικές μέθοδοι?
 • φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις?
 • Μασάζ.

Η χρήση παραδοσιακών σκευασμάτων φαρμάκων είναι δυνατή μόνο μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την κύρια θεραπεία που συνταγογραφείται από ειδικό.

Η επιλογή των φαρμάκων και των μεθόδων θεραπείας εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία του ασθενούς και τις χρόνιες ασθένειές του, αλλά και από το στάδιο της αρθρώσεως και τον βαθμό παραμόρφωσης του χόνδρου και της επιφάνειας της άρθρωσης.

Οστεοαρθρίτιδα 1 βαθμού

Αυτή είναι η πιο ήπια μορφή αρθροπάθειας, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί με μικρή φαρμακευτική αγωγή και πρόσθετα μέτρα: μασάζ, θεραπεία άσκησης, φυσιοθεραπεία. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανεξάρτητα από το στάδιο της, είναι η θεραπεία με λέιζερ. Αυτή είναι η κύρια μέθοδος φυσικοθεραπείας, η οποία δίνει αρκετά καλά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια της αρθρώσεως.

Βοηθά στην επίτευξη του ακόλουθου αποτελέσματος:

 1. ο βαθμός φλεγμονής στην αρθρική κοιλότητα μειώνεται.
 2. η ένταση του πόνου μειώνεται.
 3. διεγείρεται η διαδικασία της αναγέννησης των ιστών.
 4. εξαφανίζεται η ανάγκη χρήσης γλυκοκορτικοστεροειδών και άλλων φαρμάκων με σοβαρές παρενέργειες.

Ως εναλλακτική λύση στη θεραπεία με λέιζερ, ο γιατρός μπορεί να προσφέρει παλμική μαγνητοθεραπεία, βελονισμό, ηλεκτρομυοδιέγερση και ηλεκτροφόρηση.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι πολύ αποτελεσματικές στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.με βαθμό παραμόρφωσης όχι μεγαλύτερο από 20-25%, αλλά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα είναι μεγαλύτερη αν συνδυαστεί με ασκήσεις φυσιοθεραπείας και μασάζ.

Οι ορθοπεδικοί και οι χειρουργοί παρατηρούν τη θετική επίδραση των ασκήσεων στο νερό στην ανάπτυξη μυϊκής δύναμης στα πόδια.

Σε ασθενείς με αρθροπάθεια των γονάτων 1-2 μοιρών μπορεί να προσφερθεί θεραπεία σε σανατόριο (κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σταθερής ύφεσης), συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με λάσπη, της προθέρμανσης σε σάουνα, των θεραπευτικών λουτρών. Μια ειδική δίαιτα συνταγογραφείται για υπέρβαρους ασθενείς, καθώς η παχυσαρκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος.

Στην περίπτωση της αρθροπάθειας είναι απαραίτητη η στερέωση της πάσχουσας άρθρωσης του γόνατος με όρθωση

Οστεοαρθρίτιδα 2 βαθμών

Η θεραπεία της αρθροπάθειας του γόνατος δεύτερου βαθμού περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία και μασάζ (εκτός οξείας φάσης), ειδική διατροφή, ασκήσεις φυσιοθεραπείας και φαρμακευτική αγωγή. Είναι πολύ σημαντικό να μειώσετε το φορτίο στην κατεστραμμένη άρθρωση: περιορίστε το περπάτημα, αποφύγετε τις κινήσεις που απαιτούν κάμψη του γόνατος. Στην περίπτωση της ταχέως εξελισσόμενης αρθροπάθειας, ενδείκνυται η χρήση ειδικών ορθώσεων - ορθοπεδικά βοηθήματα που προορίζονται για τη στερέωση της πάσχουσας άρθρωσης και τον περιορισμό της κινητικότητάς της.

Το θεραπευτικό σχήμα φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα φάρμακα:

 • χονδροπροστατευτικά?
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
 • ενδοαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος.
 • Ενέσεις γλυκοκορτικοστεροειδών ορμονών.

Η διατροφή των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο.

Ο:

 • προϊόντα με πρόσθετα γέλης (ζελέ, ζελέ, ζελέ, ασπίκι).
 • προϊόντα με προσθήκη πηκτίνης.
 • ιχθυέλαιο.

Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα μούρα περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα και μέταλλα για να διατηρούν τις αρθρώσεις υγιείς και εύκαμπτες, αλλά αυτές οι τροφές πρέπει να καταναλώνονταιπεριορισμένη στους διαβητικούς.

Οστεοαρθρίτιδα 3 βαθμών

Η θεραπεία της αρθρώσεως του γόνατος βαθμού 3 δεν διαφέρει από τη θεραπεία της αρθρώσεως βαθμού 2.

Με την αναποτελεσματικότητα και τον σοβαρό περιορισμό της κίνησης, ο ασθενής συνταγογραφείται χειρουργική θεραπεία με περαιτέρω προσθετική της κατεστραμμένης άρθρωσης.

λαϊκές μεθόδους

Πριν μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις αρθρώσεις των γονάτων στο σπίτι με συνταγές εναλλακτικής ιατρικής, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η χρήση των μεθόδων που αναφέρονται παρακάτω επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση αρθροπάθειας πρώτου βαθμού και στα πρώιμα στάδια αρθροπάθειας δεύτερου βαθμού.

Έγχυμα τσουκνίδας και λεμονιού

Αυτό το έγχυμα πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα 20-30 λεπτά πριν από τα γεύματα. Μια εφάπαξ δόση είναι 50-80 ml.

Για να προετοιμάσετε το έγχυμα πρέπει:

 1. Ανακατέψτε 100 g αποξηραμένων ή φρέσκων φύλλων τσουκνίδας με τρεις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο.
 2. περάστε το μείγμα μέσω ενός μύλου κρέατος.
 3. προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
 4. ανακατέψτε τα πάντα, προσθέστε 250 ml βραστό νερό και καλύψτε.
 5. επιμείνετε 4 ώρες.

Η διάρκεια της θεραπείας με αυτόν τον τρόπο είναι τουλάχιστον 60 ημέρες. Την πρώτη εβδομάδα, η έγχυση πρέπει να λαμβάνεται 1 φορά την ημέρα, τις επόμενες 7-10 ημέρες - 2 φορές την ημέρα. Από την τρίτη εβδομάδα θεραπείας, ο αριθμός των δόσεων θα πρέπει να αυξηθεί σε 3 φορές την ημέρα.

Αλοιφή μελιού για τις αρθρώσεις

Αυτή η αλοιφή βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του πόνου. Το πρώτο αποτέλεσμα είναι αισθητό μετά από μια εβδομάδα καθημερινής χρήσης, αλλά για να έχετε ένα σταθερό αποτέλεσμα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για 30-45 ημέρες.

Για να προετοιμάσετε την αλοιφή πρέπει:

 • Λιώστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
 • Ανακατέψτε το λάδι με δύο κουταλιές μέλι και μια κουταλιά μηλόξυδο 6%.
 • Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο να δέσει.

Εφαρμόστε μια τέτοια αλοιφή στα γόνατά σας 2-3 φορές την ημέρα (την τελευταία φορά - πριν τον ύπνο).

Μπάνιο με πικραλίδες

Για ένα τέτοιο λουτρό, χρησιμοποιείται ένα βάμμα από ρίζες πικραλίδας. Για να το προετοιμάσετε, πρέπει να αναμίξετε 120 g θρυμματισμένες ρίζες πικραλίδας με 150 ml βότκα και να επιμείνετε μια μέρα σε σκοτεινό μέρος. Πριν από το μπάνιο, το περιεχόμενο του δοχείου πρέπει να χύνεται σε νερό και να ανακατεύεται. Συνιστάται να κάνετε ένα τέτοιο μπάνιο 1-2 φορές την εβδομάδα. Μετά τη διαδικασία, ο πόνος στα γόνατα θα μειωθεί και η κινητικότητα των αρθρώσεων θα αποκατασταθεί σταδιακά. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα είναι μεγαλύτερη εάν προσθέσετε 150 γραμμάρια θαλασσινού αλατιού εμπλουτισμένου με ιώδιο και βρώμιο στο νερό.

κριτικές

 1. «Μόνο οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος με έχουν βοηθήσει με την αρθροπάθεια. Ένα πολύ καλό φάρμακο με ελάχιστες παρενέργειες και υψηλή αποτελεσματικότητα. Τώρα δεν έχω σχεδόν καθόλου πόνο στο γόνατο, αν και πριν δεν μπορούσα καν να κατέβω τις σκάλες χωρίς βοήθεια. "
 2. «Μου φαίνεται ότι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια ασθένεια που δεν θεραπεύεται με τίποτα. Μπορείτε να αμβλύνετε λίγο τον πόνο, αλλά μετά εξακολουθεί να επανέρχεται. Με παροξύνσεις θεραπεύομαι με ficus και αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Δεν βοηθάει χειρότερα από τα χάπια, μόνο η καρδιά και το συκώτι δεν είναι κατεστραμμένα.
 3. «Διαγνώστηκα επίσης με οστεοαρθρίτιδα δεύτερου βαθμού στο γόνατο. Πιθανότατα, ο λόγος ήταν το υπερβολικό βάρος (τότε ζύγιζα πάνω από 130 κιλά). Συνταγογραφήθηκαν για θεραπεία δίαιτα χωρίς αλάτι, χονδροπροστατευτικά, αντιφλεγμονώδεις αλοιφές και ενέσεις ορμονών. Έκανα τα πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες - η αρθροπάθεια είχε φύγει εντελώς.

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος είναι μια σοβαρή παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος, επιρρεπής σε ταχεία εξέλιξη. Το θεραπευτικό σχήμα πρέπει να επιλέγεται από τον θεράποντα ιατρό μετά από ολοκληρωμένη διάγνωση και προσδιορισμό του βαθμού εκφυλιστικών, δυστροφικών διεργασιών και παραμορφώσεων του χόνδρου και της αρθρικής επιφάνειας. Η πρόγνωση της θεραπείας εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τις συνταγές του γιατρού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.