Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης: συμπτώματα του προβλήματος και θεραπεία

Πόνος στην πλάτη με οστεοχονδρωσία

Η οσφυϊκή μοίρα συνδέει το συμπαγές, το θωρακικό και το ιερό τμήμα της σπονδυλικής στήλης και παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Εξασφαλίζει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Με την ανάπτυξη εκφυλιστικών διεργασιών στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, εμφανίζονται σημάδια οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να κάνει τη ζωή πολύ πιο δύσκολη και να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας εργασίας και ακόμη και σε αναπηρία.

αιτίες

Αυτή η ασθένεια εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό ευνοείται από κοινούς παράγοντες όπως η έλλειψη άσκησης, οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία. Ταυτόχρονα, τα πιο βαριά φορτία πέφτουν συχνά στην πλάτη, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα αίτια της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης.

 • Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις της νόσου σχετίζονται με κληρονομική προδιάθεση, η οποία καθορίζει τη δομή των εύκολα παραμορφώσιμων μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 • Η εργασία που σχετίζεται με την τακτική σωματική υπερφόρτωση είναι ένας αρνητικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.
 • Με λανθασμένη στάση, που επιδεινώνεται από την υποδυναμία, η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης επιβαρύνεται περισσότερο.
 • Οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης στο μέλλον συχνά οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου. Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού αθλητισμού κινδυνεύουν.
 • Η οστεοχόνδρωση ήταν μια ασθένεια των γερόντων πριν από πολλά χρόνια - έχει τη δική της λογική. Οι δίσκοι είναι πιο επιρρεπείς σε στρέβλωση καθώς γερνούν. Ωστόσο, σήμερα αυτή η ασθένεια μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα τριάντα ετών. Η ώθηση για την ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας είναι τα σφάλματα στην ανεξάρτητη εκτέλεση σύνθετων σωματικών ασκήσεων.
 • Εάν υπάρχουν παθολογίες των αρθρώσεων, τότε η σοβαρή υποθερμία και η έντονη ένταση κατά την ανύψωση ενός βαριού φορτίου μπορεί να προκαλέσουν πόνο.
 • Το υπερβολικό βάρος ασκεί πρόσθετη πίεση σε όλες τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.
 • Συχνά η εμφάνιση της νόσου σχετίζεται με παθολογίες ορισμένων εσωτερικών οργάνων: ήπαρ, νεφρά και άλλα.
Μεταφορά βαρέων φορτίων ως αιτία οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης

συμπτώματα

Λοιπόν, εξετάστε τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

 • Αρχικά, το πρώτο και κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι οι περιοδικοί πόνοι που εμφανίζονται στην οσφυϊκή χώρα με έντονη καταπόνηση. Στην αρχή περνά μετά την ανάπαυση, αλλά στη συνέχεια γίνεται μόνιμο, καλύπτοντας όχι μόνο το κάτω μέρος της πλάτης αλλά και το κάτω μέρος του σώματος. Καθώς ο σπόνδυλος συνεχίζει να καταστρέφεται, ο πόνος χειροτερεύει και υπάρχει μια αίσθηση ζέστης ή κρύου στην πλάτη.
 • Η ευαισθησία του δέρματος του κάτω μέρους του σώματος μειώνεται ή ακόμη και εξαφανίζεται εντελώς, μπορεί να εμφανιστεί σπασμός των αρτηριών. Το γεγονός ότι ο σπόνδυλος δεν στερεώνεται πλέον από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο είναι γεμάτο με σοβαρές βλάβες στα εσωτερικά όργανα.
 • Τα συμπτώματα της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης στις γυναίκες συμπληρώνονται από φλεγμονή στις ωοθήκες, τα εξαρτήματα και τη μήτρα. Αυτή η περίσταση μπορεί να κρύψει τους κύριους χαρακτήρες και να οδηγήσει σε διαγνωστικό σφάλμα.
 • Λόγω έντονου πόνου, ένα άτομο πρέπει να βρίσκεται σε αφύσικη θέση τις περισσότερες φορές, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να μετατοπίζεται προς τη μία πλευρά. Εμφανίζεται σκύψιμο στη στάση και ένταση στο βάδισμα.
 • Η σπονδυλική στήλη χάνει την κινητικότητα και την ευλυγισία της. Η επίδραση της λουμποντίνιας παρατηρείται όταν, μετά από παρατεταμένη εργασία σε λυγισμένη κατάσταση, ο ασθενής δυσκολεύεται να ισιώσει.
 • Η συμπίεση της νευρικής ρίζας στον σπόνδυλο συνοδεύεται από οξύ πόνο και μπορεί να έχει συνέπειες με τη μορφή περιορισμένης κινητικότητας.
 • Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης χαρακτηρίζεται επίσης από συμπτώματα ισχαιμικού συνδρόμου, δηλαδή μια ομάδα σημείων που σχετίζονται με μείωση της ροής του αίματος στα συμπιεσμένα αγγεία. Πρώτον, ο σπασμός των αρτηριών εμφανίζεται επεισοδιακά, που συνοδεύεται από πόνο κατά το περπάτημα. Μετά τα υπόλοιπα περνούν. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο σπασμός παρατείνεται, τα πυελικά όργανα παύουν να λαμβάνουν τροφή, γεγονός που διαταράσσει τη δουλειά τους. Μια διαταραχή στη ροή του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση.
 • Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πόνο στην ουρά. Τα σημάδια της ιερής οστεοχόνδρωσης διαφέρουν σε κάποια πρωτοτυπία, επομένως είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί. Παρά τον έντονο, ακόμη και εκρηκτικό πόνο, χορηγούνται στους περιβάλλοντες ιστούς, επομένως ο ασθενής δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή τόπο εντοπισμού τους. Επιπλέον, συνοδεύονται από φλεγμονώδεις διεργασίες του ουρογεννητικού συστήματος. Υπάρχει συχνουρία ή ακράτεια ούρων, δυσκοιλιότητα, δυσκολεύεται ο ασθενής να καθίσει και να κινηθεί.
Πόνος στη μέση με οστεοχονδρωσία

επιπλοκές

Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, η προοδευτική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

 • Το αποτέλεσμα της ρήξης του ινώδους δακτυλίου είναι το τσίμπημα των νευρικών απολήξεων από τον προεξέχοντα πολφικό πυρήνα - εμφανίζεται μεσοσπονδυλική κήλη.
 • Οι παρατεταμένες φλεγμονώδεις διεργασίες στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσουν σε ισχιαλγία - μια ασθένεια των ριζών των νωτιαίων νεύρων.
 • Μια πολύ σοβαρή επιπλοκή είναι η φλεγμονή του ισχιακού νεύρου, η οποία χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονο πόνο, αλλά και από μούδιασμα στα άκρα.
 • Η διαταραχή της ροής του αίματος στο νωτιαίο μυελό μπορεί να προκαλέσει συμπιεστική μυελοπάθεια.
 • Το σύνδρομο αλογοουράς είναι μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες της οστεοχονδρωσίας. Μια δέσμη νευρικών απολήξεων που προέρχονται από έναν σπόνδυλο στο άκρο του νωτιαίου μυελού είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση παλμών έξω από το σώμα, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να ελέγχει την εργασία του σώματος. Η οξεία φλεγμονή τους μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του ουρογεννητικού συστήματος και μερική ή πλήρη παράλυση των άκρων.

θεραπευτική αγωγή

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα και η θεραπεία της εξαρτώνται από το σημείο όπου τσίμπησε η νευρική απόληξη, όπου γίνεται αισθητός ο πόνος και η απώλεια ευαισθησίας. Εάν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα, θα είναι αρκετά επιτυχημένη, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο για την ανακούφιση του οξέος πόνου. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να σταματήσει την ανάπτυξη της νόσου και να επαναφέρει τη σπονδυλική στήλη στη σωστή θέση της και να αποκαταστήσει την κανονική ροή του αίματος σε αυτήν. Αυτή είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί τη χρήση διαφόρων μεθόδων αποκατάστασης.

Διαβούλευση με ειδικό στην οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

φυσικοθεραπεία

Η επανορθωτική γυμναστική παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση. Συνταγογραφείται λίγες ημέρες μετά την εξάλειψη του έντονου πόνου, επιλέγεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή και εξαρτάται από:

 • στάδιο της νόσου,
 • Αιτίες οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης,
 • ηλικία του ασθενούς,
 • σημεία εντοπισμού του πόνου,
 • και άλλους παράγοντες.

Ο κύριος στόχος των θεραπευτικών ασκήσεων είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου μυϊκού κορσέ, που θα βοηθήσει στη μείωση του φορτίου στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Στην αρχική φάση προσφέρονται αρκετές ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης. Αυξάνεται σταδιακά. Με την πάροδο του χρόνου προστίθενται ειδικές ασκήσεις στις γενικές.

Η γυμναστική εκτελείται αρχικά σε ύπτια θέση. Σε αυτή την περίπτωση, το φορτίο στη σπονδυλική στήλη είναι ελάχιστο, δεν υπάρχει αύξηση του πόνου. Το επόμενο στάδιο είναι οι ασκήσεις που βρίσκονται στο πλάι και μετά στο στομάχι. Μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από αυτό και ένα ρολό κάτω από τις αρθρώσεις των κάτω άκρων.

Στο αρχικό στάδιο, όλες οι ασκήσεις εκτελούνται πολύ αργά και προσεκτικά. Σταδιακά, καθώς αυξάνεται το εύρος των κινήσεων, προστίθενται νέες. Αφού σταματήσει ο πόνος και βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενούς, το σύμπλεγμα συμπληρώνεται με ασκήσεις που εκτελούνται ενώ στέκεστε στα τέσσερα, μετά κάθεστε σε μια καρέκλα και μετά στέκεστε.

Εάν η ασθένεια είναι χρόνια, τότε ανάλογα με την ευημερία του ασθενούς, επιτρέπεται να ασχολείται με ορισμένα αθλήματα - κολύμπι, σκι και άλλα. Η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών ασκήσεων αυξάνεται πολλές φορές με τακτική διδασκαλία.

θεραπευτικές ασκήσεις για την οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

Χειροκίνητη θεραπεία και μασάζ

Η χειρωνακτική θεραπεία είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους στο πλαίσιο σύνθετων μέτρων για τη θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης και των συμπτωμάτων της. Το μάθημα περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες που μπορούν να εξαλείψουν την αιτία του πόνου και του μουδιάσματος στα άκρα, να ανακουφίσουν την ένταση στις μυϊκές ίνες, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία του αίματος και την κινητικότητα των αρθρώσεων. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, μπορείτε να έχετε ένα γρήγορο και θετικό αποτέλεσμα, συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα των θεραπευτικών ασκήσεων. Ωστόσο, έχει κάποιες αντενδείξεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ενσωμάτωσή του σε σύνθετη θεραπεία.

Ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καταπολέμηση μιας σοβαρής ασθένειας είναι το μασάζ. Μετά από αρκετές συνεδρίες, ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα, η μυϊκή δυσκαμψία εξαφανίζεται και η κινητικότητα των αρθρώσεων αποκαθίσταται. Αλλά κάθε περίπτωση της νόσου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και μόνο ένας εξειδικευμένος ειδικός θα πρέπει να συνταγογραφήσει αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις στις οποίες το μασάζ απαγορεύεται για μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών:

 • νεοπλάσματα άλλου είδους.
 • υπέρταση τρίτου βαθμού?
 • κρεατοελιές στην περιοχή του μασάζ.
 • αρρυθμία και άλλες παθολογίες της καρδιάς.
 • ασθένειες αίματος?
 • γυναικείες ασθένειες και κάποιες άλλες.

Κατά κανόνα, συνταγογραφείται ένας παραδοσιακός τύπος μασάζ. Οι πρώτες επεμβάσεις μπορεί να συνοδεύονται από ελαφρύ πόνο, ο οποίος σύντομα θα σταματήσει.

Ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι απαράδεκτος. Για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μασάζ κενού με κονσέρβες.

Ένας γιατρός θα σας βοηθήσει να νικήσετε την οστεοχονδρωσία και τα συμπτώματα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και να επιλέξετε την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Πιθανότατα, το μασάζ θα μπει στη λίστα των συστάσεων.

φυσικοθεραπεία

Το σύμπλεγμα των θεραπευτικών μέτρων περιλαμβάνει φυσιοθεραπευτικές μεθόδους. Σας επιτρέπουν να ενεργήσετε τοπικά στην πληγείσα περιοχή και να εξαλείψετε τα δυσάρεστα συμπτώματα. Οι ακόλουθοι τύποι φυσικοθεραπείας χρησιμοποιούνται ευρέως:

 • η έκθεση σε ηλεκτρικό ή ηλεκτρομαγνητικό πεδίο σάς επιτρέπει να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και τις μεταβολικές διεργασίες στους ιστούς.
 • Το υπεριώδες φως μειώνει τη φλεγμονή, διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
 • Τα υπερηχητικά κύματα έχουν υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Λόγω των ήπιων και αποτελεσματικών θεραπευτικών επιδράσεων των μεταλλικών πηγών και της φαρμακευτικής λάσπης, η λουτροθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη ασθενειών της σπονδυλικής στήλης.

Αυτή η μέθοδος έχει επίσης ορισμένες αντενδείξεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη συνταγογράφηση τέτοιων διαδικασιών.

Υπάρχουν πολλές λαϊκές συνταγές που χρησιμοποιούνται ευρέως στην οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές θεραπείες. Μπορούν να αποτελέσουν μια καλή προσθήκη στην κύρια θεραπεία, αφού συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό. Αλοιφές και κομπρέσες, αφεψήματα βοτάνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρίψιμο ή κατάποση. Τα σπιτικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα δηλητηριώδη φυτά μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν σε συνταγές, επομένως πρέπει να ακολουθήσετε την ακριβή δοσολογία τέτοιων ουσιών, να ελέγξετε την αντίδραση του σώματος στη χρήση τους και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

φυσικοθεραπευτική θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης

πρόληψη

Τα μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα και, κυρίως, να περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα. Μπορεί να είναι μεγάλες βόλτες με χαλαρό ρυθμό, τακτικές εκδρομές στην πισίνα, αθλήματα. Το περπάτημα και το τρέξιμο βοηθούν στη συμμετοχή των βασικών μυϊκών ομάδων και το νερό τις βοηθά να χαλαρώσουν καλύτερα και να αυξήσουν το εύρος κίνησης.

Μια ισορροπημένη κλασματική διατροφή, στην οποία πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, έχει μεγάλη σημασία για την υγεία. Τα λαχανικά και τα φρούτα αποκαθιστούν την κανονική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τα μεταβολικά προϊόντα δεν παραμένουν στα έντερα και δηλητηριάζουν τον οργανισμό. Χάρη στις μικρές μερίδες, το φαγητό είναι πλήρως επεξεργασμένο.

Είναι απαραίτητο να οργανώσετε μια καλή ξεκούραση και επαρκή ύπνο σε μια επίπεδη και σκληρή επιφάνεια. Χρήσιμα ορθοπεδικά στρώματα που διατηρούν τη φυσική θέση της σπονδυλικής στήλης.

Τα πρώτα σημάδια της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας και αποκατάστασης της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης.