Οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας. Συμπτώματα εκδήλωσης και θεραπεία

Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική αλλαγή στους μεσοσπονδύλιους δίσκους του αυχένα, ο οποίος αποτελείται από επτά σπονδύλους και θεωρείται το πιο κινητό τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Ένας αδύναμος αυχενικός μυϊκός κορσέ και ένα σταθερό φορτίο παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση δυστροφικών αλλαγών στους σπονδύλους, με άλλα λόγια, αυχενική οστεοχόνδρωση. Τα συμπτώματα και η θεραπεία αυτής της ασθένειας είναι αρκετά γνωστά στον πληθυσμό σήμερα, αλλά θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις πιο σημαντικές πτυχές.

Πόνος στον αυχένα στην οστεοχονδρωσία

Οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης - μια ασθένεια του αιώνα

Ο υποσιτισμός και η μειωμένη ελαστικότητα (αφυδάτωση) των μεσοσπονδύλιων δίσκων οδηγούν στο γεγονός ότι ένα άτομο αναπτύσσει αυχενική οστεοχόνδρωση. Τα συμπτώματα και η θεραπεία αυτής της ασθένειας εξαρτώνται από το πόσο έγκαιρα ένα άτομο συμβουλεύεται έναν γιατρό. Επομένως, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου παρά μια παραμελημένη περίπτωση. Η αυχενική οστεοχόνδρωση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με άλλες ασθένειες, γι' αυτό και κάθε κήλη δίσκου μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς και να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα πόνου.

Αιτίες αυχενικής οστεοχονδρωσίας

Η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης είναι μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια από την οποία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πάσχουν πάνω από το 80% των ηλικιών 25 έως 40 ετών. Οι αιτίες της οστεοχόνδρωσης σε τόσο νεαρή ηλικία θεωρούνται μεταβολικές διαταραχές, ανωμαλίες στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, κακές συνήθειες, παχυσαρκία, παρατεταμένο σωματικό στρες, δονήσεις, χαμηλή σωματική δραστηριότητα και γενετική προδιάθεση.

Τι προκαλεί την αυχενική οστεοχονδρωσία;

Δίπλα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται η σπονδυλική αρτηρία, η συμπίεση της οποίας οδηγεί σε εγκεφαλική ισχαιμία και στη συνέχεια σε ζάλη, αστάθεια βάδιση, βούισμα στα αυτιά και πονοκεφάλους. Τέτοιες διαταραχές ονομάζονται σπονδυλοβασιλική ανεπάρκεια, αυτή η διαδικασία συχνά συνοδεύεται από πονοκεφάλους, οι οποίοι ονομάζονται αυχενικογενείς. Στους ανθρώπους, συνηθίζεται να το ονομάζουμε οστεοχόνδρωση του λαιμού. Η θεραπεία τέτοιων εκδηλώσεων με τη βοήθεια αναλγητικών είναι εντελώς αναποτελεσματική, για την εξάλειψη τέτοιων διαταραχών απαιτείται πολύπλοκη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας. συμπτώματα και θεραπεία

Θαμπός, παλλόμενος πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στον αυχένα, πονοκεφάλους, εμβοές, διαταραχές ακοής και όρασης - όλα αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν την εμφάνιση αυχενικής οστεοχόνδρωσης. Τα συμπτώματα και η θεραπεία αυτής της ασθένειας εξαρτώνται από το πόσο συχνή είναι η διαδικασία. Εάν ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα των δακτύλων, ακτινοβολία του ώμου, του αντιβραχίου ή της ωμοπλάτης, πρέπει να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας απαιτείται μια ολόκληρη σειρά μεθόδων, μόνο σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατό να νικηθεί η οστεοχόνδρωση. Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η πρόληψη σε αυτή την περίπτωση εξαρτώνται από την κατάλληλη θεραπεία που ξεκίνησε έγκαιρα. Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας σήμερα πραγματοποιείται προς δύο κατευθύνσεις: την καταπολέμηση της φλεγμονής και την επαρκή ανακούφιση από τον πόνο. Το πακέτο δραστηριοτήτων περιλαμβάνει:

  1. Η χρήση αντισπασμωδικών, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αναλγητικών.
  2. Η χρήση χονδροπροστατευτικών.
  3. Διορισμός βιταμινών της ομάδας "Β".
  4. Η χρήση αντιφλεγμονωδών τζελ, αλοιφών και κρεμών.
  5. Χρήση διεγερτικών και ερεθιστικών για την αποκατάσταση των ιστών.
  6. Ιρουδοθεραπεία, ρεφλεξολογία, ασκησιοθεραπεία, φυσιοθεραπεία.
  7. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Η πρόληψη της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας συνίσταται στην ομαλοποίηση του καθεστώτος εργασίας και ανάπαυσης. Ένας δραστήριος τρόπος ζωής, η απόρριψη κακών συνηθειών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η καλή ξεκούραση θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο πλούσια και θα σας κάνουν να ξεχάσετε μια τέτοια ύπουλη ασθένεια όπως η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης για μεγάλο χρονικό διάστημα.