Πόνος στη μέση

Ένα σύνηθες φαινόμενο σε άτομα διαφορετικών ηλικιών και επαγγελματικών δεσμών, όταν πονάει η πλάτη στο κάτω μέρος της πλάτης. Υπόταση σε αντίθεση με τα υπερβολικά φορτία στο γυμναστήριο, τα ρεύματα, την κακή στάση - όλα αυτά οδηγούν σε δυσάρεστες, οδυνηρές αισθήσεις στην οσφυϊκή περιοχή.

Πόνος στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή

Πότε αρκεί ένα παυσίπονο για να διορθώσει το πρόβλημα και πότε απαιτείται επείγουσα ιατρική παρέμβαση; Πρέπει να θυμάστε τα εξής: εάν το κάτω μέρος της πλάτης πονάει συνεχώς, τότε αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Γιατί πονάει το κάτω μέρος της πλάτης

Τα αίτια του πόνου στην οσφυϊκή περιοχή μπορεί είτε να είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες, είτε να έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες που σχετίζονται τόσο με τα ανατομικά χαρακτηριστικά όσο και με τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής.

 • Ένα δύσκαμπτο κάτω μέρος της πλάτης το πρωί μετά τον ύπνο μπορεί να είναι τόσο αποτέλεσμα κακής ποιότητας κρεβατιού όσο και σημάδι προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη.
 • Εάν πονάει πολύ το κάτω μέρος της πλάτης, είναι πιθανό να τραυματιστούν νευρικές απολήξεις, να εμφανιστεί κήλη δίσκου και οστεοχόνδρωση.
 • Όταν στέκεστε για πολλή ώρα, ένα στατικό φορτίο δρα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Οι οσφυϊκοί μύες εισέρχονται σε κατάσταση υπερτονίας και μπορούν να διαταράξουν τη νεύρωση των νευρικών απολήξεων.
 • Όταν κάθεστε, η μέση σας πονάει λόγω κακής στάσης του σώματος. Πολλοί κάθονται στο τραπέζι υιοθετούν μια άβολη στάση, η οποία επίσης οδηγεί σε υπερβολική καταπόνηση του μυϊκού κορσέ και τραυματισμό των νευρικών απολήξεων.
 • Εάν το κάτω μέρος της πλάτης πονάει και τραβάει τα πόδια, τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν τραυματισμό στις νευρικές απολήξεις στην περιοχή της πυέλου. Συχνά ο τραυματισμός εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, εάν υπάρχει πόνος κάτω από τη μέση, τότε ο πόνος αντανακλάται στα κάτω άκρα.
 • Εάν η πλάτη πονάει πάνω από τη μέση, πιθανότατα η αιτία έγκειται στην παραβίαση των νευρικών ινών στην οσφυϊκή περιοχή ή το πρόβλημα βρίσκεται στα εσωτερικά όργανα.
 • Η κατάσταση όταν πονάει το κάτω μέρος της πλάτης από το πλάι, η αίσθηση είναι σαν το τράβηγμα και η θερμοκρασία ανεβαίνει, τότε μιλάμε για προοδευτική φλεγμονή στα εσωτερικά όργανα.

Για να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου στην οσφυϊκή περιοχή, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ενδελεχή ιατρική εξέταση και να πραγματοποιήσετε εξετάσεις που θα δείξουν εάν υπάρχουν φλεγμονώδεις διεργασίες, τραυματισμοί στις νευρικές απολήξεις ή κήλη. Μόνο αφού διευκρινιστεί η διάγνωση μπορούν να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη της νόσου.

Πόνος στη μέση στις γυναίκες

Το ασθενές φύλο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε οσφυϊκούς πόνους. Οι λόγοι για τους οποίους οι σύγχρονες γυναίκες βιώνουν πόνο στη μέση μπορεί να σχετίζονται τόσο με επαγγελματικές δραστηριότητες όσο και με την παρουσία ασθενειών.

Ο πόνος μετά το τρέξιμο μπορεί να προκύψει από ακατάλληλα επιλεγμένα παπούτσια χωρίς υψηλής ποιότητας αμορτισέρ, όταν οι κρούσεις της φτέρνας στο έδαφος μεταδίδονται στην οσφυϊκή περιοχή χωρίς να μαλακώνουν. Το κάτω μέρος της πλάτης πονάει μετά το περπάτημα με πολύ ψηλά τακούνια, γεγονός που όχι μόνο διαταράσσει την ισορροπία, αλλά προκαλεί επίσης τη σοβαρή κάμψη της σπονδυλικής στήλης στη γυναίκα και την επιπρόσθετη πίεση στην οσφυϊκή περιοχή.

Ο πόνος κατά το περπάτημα μπορεί να μην είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης στο κάτω μέρος της πλάτης, αλλά μάλλον προβλήματα με τις αρθρώσεις του ισχίου που παρουσιάζουν υπερβολική τριβή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το άγχος τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει ένα άβολο στρώμα για ένα κορίτσι στο κρεβάτι.

Εάν ο πόνος γίνεται αισθητός πιο κοντά στην περιφέρεια δεξιά ή αριστερά, αυτό δείχνει μεγαλύτερη πιθανότητα ασθένειας των εσωτερικών οργάνων. Η παρεμβολή της ουράς μπορεί να είναι σύμπτωμα τραυματισμού ή στραγγαλισμού.
Όποια και αν είναι η αιτία, μόνο ένας εξειδικευμένος ιατρός θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πόνος στη μέση πριν την περίοδο

Οι λόγοι για τους οποίους γυναίκες και κορίτσια μπορεί να έχουν πόνο στη μέση ή να τραβούν το κάτω μέρος της κοιλιάς πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως έχουν πολύ εκτεταμένη αιτιολογία. Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια αλλαγών στο ορμονικό υπόβαθρο και συμπτώματα μιας ολόκληρης σειράς ασθενειών.

 • νεοπλάσματα?
 • Λοιμώξεις και συνέπειες της υποθερμίας.
 • Λανθασμένη εγκατάσταση της ενδομήτριας συσκευής.
 • ανωμαλίες στη θέση της μήτρας ή έκτοπη κύηση.
 • Κύστες, ινομυώματα, ενδομητρίωση.

Δεδομένης της πληρότητας της λίστας, μια γυναίκα με ανησυχητικά συμπτώματα πρέπει να δει έναν γιατρό και να προσδιορίσει την αιτία της περιοδικής ενόχλησης.

Γιατί πονάει το κάτω μέρος της πλάτης κατά την έμμηνο ρύση;

Ο πόνος στην οσφυϊκή περιοχή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως θεωρείται συχνά ο κανόνας, καθώς υπάρχει μια απότομη ορμονική αύξηση, μεγάλη ποσότητα αίματος ρέει στα πυελικά όργανα και μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη πίεση στις νευρικές απολήξεις. Ο πόνος υποχωρεί μόλις εμφανιστεί η κύρια έκκριση.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να αισθάνονται δυσφορία μετά την έμμηνο ρύση. Εάν μια τέτοια εκδήλωση είναι άτυπη, τότε αυτό θα πρέπει να θεωρείται σήμα μιας πιθανής παθολογίας.

Μπορεί το κάτω μέρος της πλάτης να πονέσει χωρίς ορατές αιτίες με τη μορφή λοιμώξεων, ασθενειών και την ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών; Ίσως αν η ανατομική δομή της μήτρας είναι τέτοια που αποκλίνει προς τα πίσω. Σε αυτή τη θέση, που πρήζεται κατά την έμμηνο ρύση, πιέζει τα κοντινά όργανα και τις νευρικές απολήξεις, προκαλώντας πόνο στην οσφυϊκή χώρα. Μια πρόπτωση μήτρας που προκαλείται από τακτική άρση βαρών μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα παρόμοιο σύμπτωμα.

Εάν μια γυναίκα αισθάνεται πόνο στην κοιλιά και στη μέση, συνιστάται ιδιαίτερα να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο για να προσδιορίσει την αιτία μιας τέτοιας κατάστασης. Τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ανάπτυξη πολυκυστικής νόσου, φλεγμονή των εξαρτημάτων, ενδομητρίωση, μολυσματικές και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Η αιτία μπορεί να είναι μια κακώς εγκατεστημένη ενδομήτρια συσκευή ή η αντίθετη περίπτωση - η ανάπτυξη έκτοπης εγκυμοσύνης.

Πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ένα κοινό παράπονο των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένδειξη πόνου στην πλάτη. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες βιώνουν πόνο στην πλάτη, καθώς το σώμα υφίσταται σημαντική αναδιάρθρωση, αύξηση βάρους και ανισορροπία λόγω της διευρυμένης κοιλιάς.

πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα έλξης μπορεί να ξεκινήσουν καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας. Μετά τον τοκετό, οι έγκυες γυναίκες είναι επιρρεπείς σε ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος - κυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα, οι οποίες μπορούν επίσης να αντικατοπτρίζονται στον πόνο σε αυτήν την περιοχή.

Γιατί μια έγκυος μπορεί να νιώσει μεγάλη ενόχληση στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στην ενεργό ανάπτυξη του εμβρύου και στην αύξηση του όγκου της κοιλιάς της μέλλουσας μητέρας - τα εσωτερικά όργανα αρχίζουν να συμπιέζονται, συμπεριλαμβανομένων των νευρικών απολήξεων που περνούν στην περιοχή της πυέλου. Μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει αναφερόμενο πόνο στην περιοχή των γλουτών ή στα πόδια.

Μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί το κάτω μέρος της κοιλιάς της να τραβιέται, στα τελευταία στάδια καθώς το κεφάλι του μωρού αρχίζει να πέφτει, ο πόνος ρέει κάτω από το κάτω μέρος της πλάτης προς το ιερό οστό. Στις 21-40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει πόνο στην πλάτη λόγω αύξησης των επιπέδων χαλασίνης. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη συμφυσιοπάθειας - μια φλεγμονώδη διαδικασία στο ηβικό οστό.

Το κάτω μέρος της πλάτης πονάει και υποχωρεί στο πόδι

Ο πόνος στη μέση που υποτροπιάζει στο πόδι ή στους γλουτιαίους εμφανίζεται συχνά σε άτομα μετά την ηλικία των 35 ετών. Τι μπορεί να συσχετιστεί με μια τέτοια παθολογία; Για μερικούς ανθρώπους ο πόνος θα ακτινοβολεί κάτω από το δεξί πόδι, για άλλους ο πόνος θα ακτινοβολεί κάτω από το αριστερό πόδι, αν και το κάτω μέρος της πλάτης αισθάνεται το ίδιο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το τσίμπημα διαφορετικών νευρικών ριζών καθώς υπάρχουν έξοδοι τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πλευρά του σπονδύλου.

Ο πόνος στους γλουτούς και το πόδι εμφανίζεται στην οστεοχονδρωσία, τη σκολίωση, την κήλη δίσκων και μια ολόκληρη λίστα άλλων ασθενειών που σχετίζονται με βλάβη στους νευρώνες του νωτιαίου μυελού.

Όταν τσιμπηθεί, το κάτω μέρος της πλάτης πονάει πολύ. Μια αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε τόσο σοβαρές συνέπειες που θα είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί το σύνδρομο πόνου με μία ένεση. Δεδομένου ότι η φλεγμονή αναπτύσσεται αμέσως από έναν τραυματισμό, ασκείται πρόσθετη πίεση στις νευρικές απολήξεις.

Το πρόβλημα επιλύεται μετά από μια σειρά αντιφλεγμονωδών στεροειδών και αποσυμφορητικών που επιτρέπουν στον ασθενή να χαλαρώσει και να ανακουφίσει την ένταση των μυών στην πληγείσα περιοχή.

Επίσης συχνές αιτίες μιας τέτοιας ακτινοβολίας μπορεί να είναι η νευραλγία και πιο σοβαρές παθολογίες που σχετίζονται με νεοπλάσματα στην οσφυϊκή περιοχή που ασκούν πίεση ή προκαλούν φλεγμονή.

Γιατί πονάει το κάτω μέρος της πλάτης στους άνδρες;

Η θεραπεία του πόνου στην οσφυϊκή περιοχή στους άνδρες συνδέεται πολύ συχνά με παραμελημένες περιπτώσεις, καθώς ο εκπρόσωπος του ισχυρότερου φύλου προτιμά να υπομείνει "μέχρι το δόρυ στην πλάτη να μην παρεμβαίνει στον ύπνο". Όταν ο πόνος γίνεται η αιτία της χρόνιας έλλειψης ύπνου, ο άνδρας αποφασίζει να πάει στο γιατρό.

πόνος στην πλάτη στους άνδρες

Ο πόνος στην πλάτη σε έναν εκπρόσωπο του ισχυρότερου φύλου μπορεί να σχετίζεται με:

 • Με υψηλή σωματική δραστηριότητα - επαγγελματική, αθλητική.
 • Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη από σωματική αδράνεια, παρατεταμένη οδήγηση.
 • Προβλήματα εσωτερικών οργάνων - νεφρών ή προστάτη.

Η θεραπεία του κάτω μέρους της πλάτης στο σπίτι για οξείες κρίσεις πόνου είναι αναποτελεσματική, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε λαϊκές θεραπείες. Δεδομένου ότι οι άνδρες τείνουν να προκαλούν την ασθένεια, μερικές φορές ο πόνος πρέπει να αποκλειστεί με τη βοήθεια ενέσεων ισχυρών φαρμάκων - παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

πόνος στην πλάτη μετά τον ύπνο

Είχατε ποτέ πόνο στη μέση το πρωί; Μια τέτοια αντίδραση του σώματος είναι αρκετά κατανοητή αν το παρακάνεις στην προπόνηση την προηγούμενη μέρα ή μετακινήσεις έντονα τα έπιπλα μετά την έναρξη ενός γενικού καθαρισμού. Εάν πρόκειται για τραυματισμό, φροντίστε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές συνέπειες.

Και αν δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δεν κάνετε κατάχρηση του αθλητισμού, αλλά μετά τον ύπνο αισθάνεστε πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης. Μία από τις αιτίες του πρωινού πόνου είναι η ανάπτυξη οστεοχονδρωσίας. Με την αναπτυσσόμενη παθολογία, τα οστά και τα μέρη της σπονδυλικής στήλης γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα στη στατική θέση του σώματος τη νύχτα. Αυτό που περνά χωρίς συνέπειες σε ένα υγιές άτομο, προκαλεί ένα μέρος οξέων αισθήσεων πόνου σε έναν ασθενή με οστεοχονδρωσία μετά το ξύπνημα.

Ο πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από μια ασυνήθιστα καμπυλωμένη σπονδυλική στήλη όταν ξαπλώνετε ανάσκελα. Αυτό οφείλεται στη συνήθεια να κοιμάστε ξαπλωμένοι ανάσκελα και να ισιώσετε τα πόδια σας. Η οσφυϊκή περιοχή είναι υπερτονισμένη και το πρωί μπορεί να έχετε πολύ καταπονημένο μυϊκό σώμα.

Εάν ο πρωινός πόνος είναι χρόνιος, θα πρέπει να ζητήσετε από έναν γιατρό να σας εξετάσει, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ένα μήνυμα από το σώμα για διαταραχές ή μια αντίδραση στο άγχος, την ασθένεια ή την παχυσαρκία. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε τον λόγο.

Πώς να καταλάβετε αν πονάνε τα νεφρά ή το κάτω μέρος της πλάτης;

Ο πόνος στην οσφυϊκή περιοχή μπορεί να προκληθεί τόσο από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη όσο και από εσωτερικά όργανα.

πόνος στην πλάτη σε μια γυναίκα

Πώς να καταλάβετε από πού προέρχεται το σήμα; Για να προσδιορίσετε τι πονάει - τα νεφρά ή το κάτω μέρος της πλάτης - πρέπει να παρατηρήσετε τον εντοπισμό. Η σπονδυλική στήλη, οι τσιμπημένες νευρικές απολήξεις και οι σπασμωδικοί μύες γίνονται οδυνηρά πιο κοντά στο κεντρικό τμήμα της πλάτης, στον άξονα της σπονδυλικής στήλης. Και όταν τα νεφρά πονάνε, υπάρχει ένα κάτω μέρος της πλάτης πιο κοντά στην περιφέρεια στο πλάι.

Ταυτόχρονα, ο πόνος στη σπονδυλική στήλη μπορεί να ποικίλλει: μπορεί να είναι πιο δυνατός το πρωί, μετά το ξύπνημα και αργά το απόγευμα στο τέλος της ημέρας. Ο πόνος στα εσωτερικά όργανα είναι πιο μόνιμος και μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια φλεγμονής - πυρετό, έμετο.

Με απλό τρόπο προσδιορίζουμε - το κάτω μέρος της πλάτης ή τα νεφρά. Εάν ο πόνος είναι πιο αδύναμος με τη σωματική αδράνεια και εξαφανίζεται μετά το τρίψιμο με αλοιφή, τότε αυτή είναι η πλάτη. Ο πόνος στα εσωτερικά όργανα δεν δίνει εξουθενωτική αντίδραση στην τοπική εφαρμογή θερμαντικών αλοιφών και δεν σας επιτρέπει να χαλαρώσετε, σε όποια θέση κι αν βρίσκεστε.

το παιδί έχει πόνο στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη στα παιδιά προκαλείται συχνά από κακή στάση του σώματος ή κακό χώρο εργασίας. Η εμφάνιση του πόνου δεν σχετίζεται σαφώς με την ηλικία: μπορεί να βλάψει τόσο ένα παιδί προσχολικής ηλικίας όσο και έναν έφηβο. Γιατί πονάει το κάτω μέρος της πλάτης στην παιδική ηλικία, μπορεί να πει ένας σπονδυλολόγος μετά από λεπτομερή εξέταση.

 • Μυϊκή καταπόνηση από ένα βαρύ σακίδιο ή να κάθεσαι στο γραφείο ή στον υπολογιστή όλη την ώρα - έως και το 80% των περιπτώσεων.
 • Η ανάπτυξη της σκολίωσης απαιτεί ταχεία παρέμβαση, καθώς η σπονδυλική στήλη των παιδιών μπορεί να παραμορφωθεί πολύ γρήγορα.
 • τραυματισμούς ή μώλωπες.
 • Ασθένειες εσωτερικών οργάνων - 20% των αιτήσεων.

Εάν ένα παιδί έχει πυρετό και πόνο στην πλάτη, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας εξαιρετικά δυσάρεστης ασθένειας - οστεομυελίτιδας. Η παθολογική διαδικασία πυώδους-νεκρωτικού χαρακτήρα επηρεάζει τον μυελό των οστών και τα οστά.

Με ποιον γιατρό να απευθυνθώ

Όταν πονάει η μέση και επίκειται επίσκεψη στον γιατρό, ο ασθενής αναρωτιέται ποιος γιατρός μπορεί να βοηθήσει. Όλα εδώ εξαρτώνται από τους λόγους που προκάλεσαν τον πόνο.

Είναι καλύτερο να δείτε έναν τοπικό θεραπευτή ή οικογενειακό γιατρό για να ξεκινήσετε. Για να προσδιορίσετε την αιτία του προβλήματος, χρειάζεστε εξέταση, ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης, υπερηχογράφημα της λεκάνης, γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Μετά την εξέταση, ο θεραπευτής θα συστήσει με ποιον ειδικό γιατρό πρέπει να απευθυνθείτε για να συνεχίσετε τη θεραπεία με βάση την αιτία. Ως τέτοιος ειδικός μπορεί να συστηθεί:

 • Νευρολόγος - για εξέταση της σπονδυλικής στήλης, των μυών της πλάτης και των νεύρων.
 • Ουρολόγος - για προβλήματα στην ουρογεννητική περιοχή.
 • Ο γυναικολόγος είναι μια γυναίκα ειδικός που βοηθά στον εντοπισμό της αιτίας του πόνου στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Η έγκαιρη επαφή με έναν ειδικό θα βοηθήσει στην εξάλειψη της αιτίας του πόνου στην πλάτη στα αρχικά στάδια. Οι προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης.

Ασκήσεις για πόνους στην πλάτη

Κατά την εξάλειψη μιας οξείας επίθεσης πόνου, μετά τη φαρμακευτική θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία άσκησης, δηλαδή άσκηση. Οι αποτελεσματικές ασκήσεις θα βοηθήσουν στην ανακούφιση της έντασης στον μυϊκό κορσέ, θα τον ενισχύσουν και θα εξαλείψουν τους σπασμούς στις ίνες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Το σύστημα αποκατάστασης υπαγορεύει όλες οι ασκήσεις να εκτελούνται αργά, χωρίς αιχμηρές ανατροπές και ανατροπές. Εάν δεν ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα, μπορεί να τραυματιστείτε επιπλέον.

Συνιστώνται ασκήσεις διατάσεων για τη μείωση του πόνου. Για τις μυϊκές ίνες, ένα τέτοιο φορτίο σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε από την υπερτονία, οι σφιγκτήρες αφαιρούνται. Μια άσκηση που εστιάζει σε προβληματική μυϊκή ομάδα ή σπονδυλική στήλη. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην προβληματική περιοχή, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία στα κύτταρα των μυών και των χόνδρων, συμβάλλει στην αυξημένη θρέψη και στην απομάκρυνση των σήψης προϊόντων.

Οι απαραίτητες ασκήσεις επιλέγονται από τον θεράποντα ιατρό ή φυσικοθεραπευτή που πραγματοποιεί μαθήματα ασκησιοθεραπείας. Μετά από αυτό, το καθήκον του ασθενούς είναι να διατηρήσει και να εδραιώσει ανεξάρτητα το αποτέλεσμα κάνοντας ασκήσεις στο σπίτι.

Πώς να λερώσετε το κάτω μέρος της πλάτης σας με πόνο

Όταν το κάτω μέρος της πλάτης αρχίζει να πονάει, η πρώτη σκέψη που εμφανίζεται είναι πώς να λερώσετε τη θεραπεία. Δεν μπορείτε να πιάσετε τις πρώτες κρέμες και αλοιφές που εμφανίζονται ως «παυσίπονα. » Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι προκαλεί τον πόνο πριν εφαρμόσετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 • Εάν ο πόνος σχετίζεται με οστεοχόνδρωση, τσιμπημένες νευρικές απολήξεις ή φλεγμονή των νευρικών ριζών, μπορεί να χρειαστούν τόσο ΜΣΑΦ όσο και κορτικοστεροειδή.
 • Με την υποθερμία, οι θερμαντικές αλοιφές με ερεθιστικό αποτέλεσμα είναι κατάλληλες για την ενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας του αίματος στους μύες.
 • Υπάρχουν επίσης ομοιοπαθητικά σκευάσματα και βάλσαμα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αλοιφές δεν θα βοηθήσουν εάν η αιτία του πόνου βρίσκεται στα εσωτερικά όργανα. Εάν ο πόνος προκαλείται από ασθένειες των νεφρών, όργανα του γυναικείου ή ανδρικού ουρογεννητικού συστήματος, οι αναισθητικές αλοιφές μπορούν να λιπάνουν την κλινική εικόνα και οι θερμαντικές αλοιφές μπορούν να προκαλέσουν έντονη ανάπτυξη φλεγμονής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιείτε λαϊκές θεραπείες μόνο μετά από διαβούλευση με γιατρό, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάστασή σας με αδικαιολόγητη θεραπεία.